Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακυκλώνει τη φτώχεια και την ανεργία

Επιχειρεί να παρουσιάσει σαν μέτρα «κοινωνικής πολιτικής» την εκ νέου χρηματοδότηση και πριμοδότηση της μεγαλοεργοδοσίας

Η πολιτική της κυβέρνησης κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Η ανατροπή της είναι μονόδρομος για το λαό
Η πολιτική της κυβέρνησης κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Η ανατροπή της είναι μονόδρομος για το λαό
Πολιτικές ανακύκλωσης της ανεργίας, προγράμματα αναδιανομής της φτώχειας και «αναπτυξιακές πρωτοβουλίες» κομμένες και ραμμένες στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο «νέες αρχές του κοινωνικού κράτους», ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, στο φόντο της ανακήρυξης των υποψηφιοτήτων για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, που μπλέκονται με τα σενάρια του ανασχηματισμού, επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό του λαού, συνδέοντας προπαγανδιστικά τις αλλαγές στα πρόσωπα με μια ψευδεπίγραφη «νέα αρχή».

Χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή στελεχών του κομματικού μηχανισμού, όπου συζητήθηκαν οι υποψηφιότητες για τις επικείμενες εκλογές και καθορίστηκε το πλαίσιο του δήθεν «κοινωνικού πακέτου» που θα εξαγγείλει ο Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου θα δώσει το περίγραμμα του «νέου κοινωνικού κράτους» με ομιλία του στις 3 Σεπτέμβρη στο Φάληρο στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και θα «εξειδικεύσει» τα φούμαρα στη Θεσσαλονίκη.

Το Σάββατο και την Κυριακή θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων περιφερειαρχών και των δημάρχων στους μεγάλους δήμους. Τους υποψήφιους θα εγκρίνει την Πέμπτη σε συνεδρίασή του το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Κοροϊδεύουν το λαό

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει μόλις 100 εκατομμύρια για δήθεν «κοινωνικές πολιτικές», ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα «πλέγμα» μέτρων αναδιανομής της φτώχειας, όπως:

-- Την «αναδιανομή των επιδομάτων με την κατάρτιση εισοδηματικών κριτηρίων». Πρόκειται για «κοινωνική ταχυδακτυλουργία», αφού η κυβέρνηση εξετάζει να κόψει μια σειρά επιδομάτων από κατηγορίες σημερινών δικαιούχων για να τα αποδώσει σε ακόμα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

-- Προγράμματα «επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων» και «απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας», για να αντιμετωπιστεί δήθεν η ανεργία. Ουσιαστικά, προσφέρει επιπλέον φθηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες, το οποίο θα επιστρέψει στην ανεργία μετά το τέλος των προγραμμάτων.

-- Περισσότερες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς. Τα τροφεία βέβαια θα συνεχίσουν να βαραίνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ χιλιάδες λαϊκές οικογένειες θα μείνουν χωρίς παιδικό σταθμό, λόγω λουκέτων από τους δήμους και μειωμένου προσωπικού.

-- Την κατάρτιση προγραμμάτων «κοινωνικής οικονομίας». Μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, πρόσφυγες, μετανάστες και ηλικιωμένοι θα αναλάβουν δομές «κοινωνικών πολιτικών» μέσω επιδοτούμενων προνοιακών προγραμμάτων, υποκαθιστώντας υποτυπωδώς το κράτος και ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο στους ιδιώτες.

Επί της ουσίας, οι κατ' επίφαση «κοινωνικές πολιτικές» χρησιμοποιούνται για την παραπέρα κατεδάφιση των εργατικών κατακτήσεων και την παροχή νέων προνομίων στην πλουτοκρατία. Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να συνδέσει το «νέο κοινωνικό κράτος» με την «ανάπτυξη» προς όφελος του κεφαλαίου. Μέσα στη βδομάδα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος προβλέπει:

  • Νέες φοροελαφρύνσεις για επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν ξένοι και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι.
  • Επιδοτήσεις περίπου 5,7 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • ΣΔΙΤ, με το μεγάλο κεφάλαιο να καρπώνεται μεγάλο τμήμα από το πακέτο των 24 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ.
Παίζουν με τον ανασχηματισμό

Την ίδια στιγμή φουντώνουν τα σενάρια για ανασχηματισμό, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, με στόχο το νέο κυβερνητικό σχήμα, μαζί με τις «δομικές αλλαγές» στην κυβέρνηση, να αποτελέσουν το βασικό μοχλό για την ευέλικτη και ταχύτερη προώθηση του δεδομένου αντιλαϊκού έργου.

Οι Γ. Ραγκούσης και Χ. Παμπούκης διεκδικούν τη θέση του νέου «υπουργού συντονισμού», με τον τελευταίο να προαλείφεται και για υπουργός Εξωτερικών. Δείγμα της δυσαρέσκειάς του για τη δημιουργία θέσης «υπερυπουργού» θεωρήθηκε το Σάββατο η δήλωση Πάγκαλου ότι «εξεταστική για την οικονομία δεν γίνεται γιατί δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα», την ώρα που το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει επίσημο σχετικό αίτημα στη Βουλή, με τη στήριξη του Γ. Παπανδρέου.

Χτες, παραιτήθηκε για «λόγους ευθιξίας» η νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού Γλυκερία Σιούτη, μετά τα δημοσιεύματα που την έφεραν να πρότεινε την πρόσληψη του 25χρονου νομικού Αγ. Χασαπόπουλου ως επιστημονικού συνεργάτη για την υποστήριξη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και είχε αποφοιτήσει από τη Νομική μόλις πριν από ένα χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ