Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΗΠΑ
Ανησυχεί η πλουτοκρατία για την πορεία της κρίσης

Με νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα μπουκώνουν το κεφάλαιο οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις

Μετά την Κομισιόν, ήταν η σειρά του ΔΝΤ να αβαντάρει με δηλώσεις στελεχών του το ξεθεμελίωμα των τελευταίων δικαιωμάτων που προωθεί σε βάρος του λαού η ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας παράλληλα το στίγμα των βάρβαρων φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων που εξελίσσονται και θα ακολουθήσουν, στο πλαίσιο και της συμφωνίας με την τρόικα.

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε περιχαρής ότι «το πρόγραμμα εξυγίανσης στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά, ωθούμενο κυρίως από την πιστή εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, μερικές εκ των οποίων - όπως είναι αυτές του ασφαλιστικού συστήματος και της αγοράς εργασίας - προχωρούν με ταχείς ρυθμούς που συχνά προηγούνται των προβλεπόμενων χρονικών περιθωρίων».

Προαναγγέλλοντας τα χειρότερα, είπε ότι «στόχος παραμένει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η οικονομική ανάπτυξη» και προειδοποίησε με νόημα ότι «εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι και προκλήσεις».

Τέλος, προκαλώντας όπως και η κυβέρνηση τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από την πολιτική του μνημονίου, είπε ότι «καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες, ώστε όλα τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις να διέπονται από κοινωνική δικαιοσύνη και να πλήττουν όσο το δυνατόν λιγότερο τις οικονομικά ασθενείς ομάδες του ελληνικού πληθυσμού» (!)

Παράλληλα, με την προσπάθειά τους να κοροϊδέψουν τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, η πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό συνεχίζουν να καλλιεργούν τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας ως προς την πορεία της κρίσης.

Σ' αυτό το πνεύμα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη παρουσίασε βελτίωση τον Αύγουστο, αν και με ρυθμό χαμηλότερο σε σχέση με εκείνον του Ιούλη. Μεταξύ των μεγαλύτερων κρατών - μελών, η σημαντικότερη αύξηση καταγράφηκε στη Βρετανία και τη Γερμανία. Μικρότερες ήταν οι αυξήσεις σε Ισπανία και Γαλλία.

Στις ΗΠΑ, οι οικονομολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι για τον τρόπο που μπορεί να αποφευχθεί μια βαθιά ύφεση και να διατηρηθεί αλώβητη η ισχνή ανάκαμψη το επόμενο έτος. Σε σχετική δημοσκόπηση, το 37% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και το 27% τονίζει πως θα πρέπει να δώσει περισσότερα κίνητρα στην οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τουλάχιστον μία από τις κυβερνήσεις των χωρών που αντιμετωπίζουν ελλείμματα θα προσφύγει σε μηχανισμούς βοήθειας, ή αναδιάρθρωσης του χρέους της εντός του προσεχούς 12μηνου.

Στην Ιαπωνία, τέλος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μια νέα σειρά φιλομονοπωλιακών μέτρων για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 920 δισεκατομμύρια γεν (8,5 δισεκατομμύρια ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ