Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Γαλάζια» ψήφος υπέρ του μνημονίου

Γρηγοριάδης Κώστας

Δέκα μέρες χρειάστηκε να μελετήσει η ΝΔ το επικαιροποιημένο μνημόνιο και να τοποθετηθεί για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Φυσικά, δεν πρόκειται για κάποια ολιγωρία ή τυχαία παράλειψη, αλλά για συνειδητή επιλογή, αφού στα θέματα αυτά η ηγεσία της ΝΔ κάθε άλλο παρά διαφωνεί επί της ουσίας με τα αντεργατικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Αντίθετα, έχει βάλει πλάτη για την υλοποίησή τους, αφού για μεν τα εργασιακά έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενώ για το Ασφαλιστικό ποτέ δε διαφώνησε επί της ουσίας με το επιχειρούμενο ξεθεμελίωμα του Ασφαλιστικού, τη δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την καταδίκη των εργαζομένων σε 40 χρόνια συνεχούς δουλειάς, με τη μετατροπή της σύνταξης σε προνοιακό επίδομα, τις δραστικές περικοπές στις ιατροφαρμακευτικές παροχές, κ.ο.κ. Αλλωστε, αποτελούσαν και δικές της προγραμματικές θέσεις... Δεν προκαλεί καμία έκπληξη, λοιπόν, ότι η μόνη αγωνία που εκφράζεται στη σχετική δήλωση που εξέδωσε προχτές ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ είναι ότι η εφαρμογή του επικαιροποιημένου μνημονίου «οδηγεί στην υπονόμευση της αποτελεσματικότητας του ίδιου του σχεδίου διάσωσης» (!). Με άλλα λόγια, η ΝΔ ανησυχεί πρώτα και κύρια για τη συνεπή και πλήρη εφαρμογή του μνημονίου και την «αξιοπιστία» απέναντι στους δανειστές και καθόλου για τα εργασιακά δικαιώματα που τσακίζονται... Η παραπλανητική ρητορική κατά του μνημονίου ενόψει των εκλογών τοπικής διοίκησης δεν πρέπει να αποκρύψει από τους εργαζόμενους το κυρίαρχο, ότι δηλαδή η ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος υπέρ του μνημονίου και της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας

«Η εύκολη και δημοφιλής λύση είναι "πάρτε τα λεφτά από τους πλουσίους". Αν όμως τα μαζέψουν και φύγουν τότε "τι θα γίνουμε χωρίς τους βαρβάρους;"...». Τι φοβάται ο ΛΑ.Ο.Σ. και κάνει τέτοιες δηλώσεις; Πρέπει να γνωρίζει καλά ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να πάρει ούτε μια δεκάρα απ' την πλουτοκρατία, ακριβώς το αντίθετο σκοπεύει, να πάρει και την τελευταία δεκάρα απ' τους ανθρώπους του μόχθου και να την προσφέρει στην πλουτοκρατία. Μάλλον σπεύδει να προλάβει αντιδράσεις, απειλώντας ότι η πλουτοκρατία «θα τα μαζέψει και θα φύγει» και τότε τι θα απογίνουμε. Βέβαια, μακάρι να συνέβαινε έτσι απλά και να μας άδειαζαν τον τόπο οι κηφήνες που απομυζούν το μόχθο του λαού, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να γίνει. Αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να τους συντρίψει η λαϊκή πάλη, αυτό φοβάται ο ΛΑ.Ο.Σ.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι αυτούς τους κηφήνες εκφράζει, εκπροσωπεί, γι' αυτούς μοχθεί. Χτες, εκτός απ' την παραπάνω δήλωση έκανε κι άλλη μία υπέρ των «παραγωγικών τάξεων». Οχι, βεβαίως, υπέρ της μοναδικής τάξης που παράγει, της εργατικής, αλλά υπέρ της τάξης που υφαρπάζει τον παραγόμενο πλούτο. Ζητώντας εξ ονόματός της απ' την κυβέρνηση «ρευστότητα» και «μείωση φόρων»...

Κι επειδή και για τον ΛΑ.Ο.Σ. ισχύει ό,τι και για την τάξη που εκπροσωπεί, δεν πρόκειται δηλαδή από μόνος του να τα «μαζέψει και να φύγει», είναι καιρός η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα με την ψήφο τους να τον στείλουν στα αζήτητα.

Οι ... καλύτερες προϋποθέσεις

Στο φιλικό Καλλιθέας - ΑΕΚ υπήρξε αλήτικη επίθεση στον Μπάγεβιτς και συγκρούσεις οπαδών - ΜΑΤ. Το ...φιλικό Παναχαϊκής - Παναιτωλικού δεν έγινε ποτέ λόγω επεισοδίων (επίθεση γηπεδούχων οπαδών σε «φιλοξενούμενους» φιλάθλους). «Κυανέρυθροι» οπαδοί κατέστρεψαν το γήπεδο του Πανιωνίου για να μην αγωνιστεί εκεί η ΑΕΚ. Εχουν ήδη καταγραφεί επιθέσεις οπαδών μιας ομάδας σε σύνδεσμο άλλης. Η Παναχαϊκή με επίσημη ανακοίνωσή της κατηγορεί την ΠΑΕ Ξάνθη για «κλοπή» ποδοσφαιριστή. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ατρόμητος, Γ. Σπανός, δήλωσε - κατά τη γνωστοποίηση της απόσυρσής του από τη διεκδίκηση της προεδρίας στη Σούπερ Λίγκα - πως «υπάρχουν παράγοντες με ελαστικές συνειδήσεις». Οι ΠΑΕ χρωστούν στο Δημόσιο ...7 τελωνεία λεφτά. Πάρα πολλά γήπεδα δεν έχουν πιστοποίηση καταλληλότητας, οι αγώνες άρχισαν με 15λεπτη καθυστέρηση, ως αντίδραση του ΠΣΑΠ στα φαινόμενα βίας κ.ά.

Στη δήλωσή του - με αφορμή την έναρξη του πρωταθλήματος επαγγελματικού ποδοσφαίρου της Σούπερ Λίγκας - ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, θεωρεί ότι «ξεκινάμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και είναι υποχρέωση, αλλά και ευθύνη όλων μας η συνέχεια των αθλητικών γεγονότων να είναι ανάλογη»!..

Γνήσια αντιμονοπωλιακή ψήφος

Προσαρμόζοντας την προπαγάνδα τους στις σύγχρονες ανάγκες της πολιτικής του μνημονίου και στις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, η αστική τάξη και τα επιτελεία της επιδιώκουν να φτιάξουν ασπίδα προστασίας στα κόμματα και τους υποψήφιους που το επόμενο διάστημα θα κληθούν να σηκώσουν στις πλάτες τους την ταχύτερη υλοποίηση της αντιλαϊκής στρατηγικής, μέσα και από την τοπική διοίκηση. Με ένα στόμα ομολογούν ότι βασικός τους αντίπαλος είναι το ΚΚΕ και η θέση του ότι οι επικείμενες εκλογές είναι μια κεντρική πολιτική μάχη, στην οποία ο λαός καλείται να «μαυρίσει» τα κόμματα που υπηρετούν την πολιτική του μνημονίου και ταυτόχρονα να αποτυπώσει στην κάλπη τις γενικότερες θετικές διεργασίες που γίνονται στη συνείδησή του.

Ποιες είναι οι βασικές τους σοφιστείες; Πρώτον, ότι ένας δήμαρχος δεν είναι κατ' ανάγκη κακός αν είναι υπέρ του μνημονίου. Λένε ψέματα. Κανένας περιφερειάρχης ή δήμαρχος που στηρίζει - για παράδειγμα - την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας - Παιδείας, με την παράδοσή τους στην τοπική διοίκηση και με μετακύλιση του κόστους στους εργαζόμενους - δημότες, όπως ακριβώς προβλέπει ο «Καλλικράτης» και το μνημόνιο, δεν είναι δυνατόν να ασκήσει φιλολαϊκή διοίκηση. Στάση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων είναι η οικοδόμηση ισχυρών αναχωμάτων στην εφαρμογή τέτοιων και άλλων βάρβαρων μέτρων, η συμβολή στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την ανατροπή της πολιτικής που τα επιβάλλει. Τέτοια στάση μόνο οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μπορούν να κρατήσουν, γιατί έχουν στρατηγική αντίθεση με την πολιτική που επιβάλλει τον «Καλλικράτη» και το μνημόνιο.

Λένε, ακόμα, ότι η διαχωριστική γραμμή «υπέρ ή κατά του μνημονίου» είναι επικίνδυνη και διχάζει το λαό. Καλλιεργούν σκόπιμα τη θολούρα, για να θαμπώσουν την κρυστάλλινη θέση του ΚΚΕ, που λέει ότι η διαχωριστική γραμμή σήμερα είναι «με τα μονοπώλια ή με το λαό». Από αυτή τη σκοπιά, κανένα κόμμα δεν μπορεί να διεκδικεί φιλολαϊκές δάφνες, ακόμα κι αν εμφανίζεται να διαφωνεί φραστικά με το μνημόνιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΝΔ, η οποία στηρίζει αναφανδόν το μνημόνιο, προτείνει συμπληρωματικά φιλομονοπωλιακά μέτρα και την ίδια ώρα κάνει σημαία της προεκλογικής της τακτικής τη δημαγωγική επιλογή να το καταψηφίσει στη Βουλή.

Καμία αξία δεν έχει για το λαό και τα πραγματικά του συμφέροντα η στάση της ΝΔ. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι στάση που στόχο έχει να αποπροσανατολίσει τη λαϊκή αγανάκτηση και να την καρπωθεί για λογαριασμό της αστικής τάξης που θέλει τον έναν πυλώνα της να καρπώνεται εκλογικά τη φθορά του άλλου για να μην απειληθεί η εξουσία της. Στο απόγειο της αθλιότητας, τα κάθε είδους παπαγαλάκια παρουσιάζουν σαν συγκλίνουσες τις θέσεις του ΚΚΕ με αυτές της ΝΔ σε σχέση με το μνημόνιο, για να καλλιεργήσουν βρώμικους συνειρμούς. Είναι και αυτό μέρος του ίδιου σχεδίου, που θέλει το λαό στη γωνία, φοβισμένο και απογοητευμένο. Είναι όμως ταυτόχρονα και ένας ακόμα λόγος για τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν τους εμπνευστές της προβοκάτσιας, να τσακίσουν αυτούς και την πολιτική τους.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Υποκρισία με την υγεία του λαού...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕ ΓΕΙΑ ΜΑΣ! Ενα ακόμη χαφιεδο - νούμερο στη διάθεσή μας. Ενας τηλεφωνικός αριθμός που μας «καλεί» να ρουφιανέψουμε! Και μάλιστα ανώνυμα...

Μέχρι τώρα μπορούσες να «καρφώσεις» κάποιον, αν τον υποψιάζεσαι για τρομοκράτη. Πρόσθεσαν και τη δυνατότητα να «δώσεις» κάποιον που φοροδιαφεύγει. Τώρα μπορείς να καταγγείλεις και όποιον καπνίζει!

Ολα αυτά αν είσαι ...καλός πολίτης και υποστηρίζεις την «εθνική προσπάθεια», ώστε η χώρα να ανακάμψει και να ορθοποδήσει.

(Τον αριθμό δε σας τον γράφουμε. Για όποιον ενδιαφέρεται βρίσκεται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης).

Η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μάς τα αποκάλυψε όλα αυτά. Γιατί - να ξέρετε - η κυβέρνηση αποφάσισε να πατάξει το κάπνισμα μια και το μεγάλο της άγχος είναι μήπως πάθουμε καρκίνο.

Να υποθέσουμε ότι γι' αυτό μειώνει και τα κονδύλια για την υγεία; Γι' αυτό οι μονάδες για καρκινοπαθείς δεν έχουν εξοπλισμό; Γι' αυτό μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη για την ασθένεια; Γι' αυτό δεν υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ; Γι' αυτό η Πρωτοβάθμια Υγεία δεν μπορεί να διαγνώσει τέτοιες καταστάσεις;

Ειδικά η ρύθμιση για τους χώρους εργασίας είναι εξαιρετική: Απαγορεύεται το κάπνισμα, εντελώς. Επιτρέπονται όμως οι συνθήκες που δημιουργούν επαγγελματικές ασθένειες, η εντατικοποίηση που προκαλεί δυστυχήματα...

Για τον έλεγχο του τσιγάρου στους χώρους δουλειάς θα επιστρατευθούν όλες οι αρχές της χώρας. Από αστυνομία μέχρι λιμενικό και από νομαρχιακές αρχές έως υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Με τα υπόλοιπα, θα ασχοληθούν μερικές δεκάδες Επιθεωρητές Εργασίας, έχοντας να εφαρμόσουν μια φιλεργοδοτική νομοθεσία.

Είπαμε να είναι υποκριτές, θα μπορούσαν όμως να το κάνουν με κάπως μεγαλύτερη διακριτικότητα, δε νομίζετε;


Γρηγοριάδης Κώστας

`Η μήπως δε θέλουν ούτε κι αυτό, επειδή δεν επιθυμούν να προστατεύσουν (έστω για τα μάτια του κόσμου) αλλά να χειραγωγήσουν;

Βήμα βήμα η κατασκευή της βρωμιάς

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τι χρειάζεται για να στηθεί μια προβοκάτσια; Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και ένα εργαλείο - μέσο για τη διασπορά της, από αυτά που δε σπανίζουν βέβαια στα αστικά - και δη στα κρατικά - ΜΜΕ. Στην περίπτωση της κατασκευασμένης βρωμιάς ότι το ΚΚΕ σκοπεύει να συνεργαστεί με τη ΝΔ στο δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών, εμπνευστές δεν είναι άλλοι από τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που θέλουν να γλιτώσουν το «μαύρο» από το λαό και προσπαθούν να παρουσιάσουν το ΚΚΕ σαν τα μούτρα τους - νομίζοντας πως έτσι θα εμποδίσουν τη συστράτευση λαϊκών δυνάμεων με την πολιτική του - να αποτρέψουν τη μαζική υπερψήφιση των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις εκλογές του Νοέμβρη. Χρειάζονται όμως και ένα μέσο για να εξαπολύσουν την αθλιότητά τους. Και τι καλύτερο από ένα δημοσιογράφο, και μάλιστα της κρατικής ΕΡΤ. Προσέξτε το στήσιμο: Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ βγαίνει την Παρασκευή στην ΝΕΤ 105,8 (ραδιόφωνο της ΕΡΤ) και διαβεβαιώνει ότι ο πρόεδρός του «κάλεσε και τα κόμματα της Αριστεράς σε ένα συνασπισμό εξόδου από την κρίση». Το μεσημέρι, ο δημοσιογράφος του ίδιου σταθμού, ονόματι Μαραθιάς, μεταφράζει και μεταφέρει ως εξής τις δηλώσεις Τζαβάρα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Πώς σχολιάζετε τη διαφαινόμενη εξέλιξη συνεργασίας στο προσκήνιο ή το παρασκήνιο Νέας Δημοκρατίας - Αριστεράς κατά του μνημονίου, καθώς σήμερα υπάρχουν και δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Τζαβάρα σε ραδιόφωνο, όπου καλεί την Αριστερά σε συντεταγμένη πορεία με τη Νέα Δημοκρατία για να ξεφύγουμε από το νάρθηκα του μνημονίου»; Ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες του υποβολέα, ο Πεταλωτής αναφωνεί: «Παρατηρούμε το φαινόμενο η αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, να προσπαθεί να μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια λογική αντι-μνημονίου (...) Είναι δικό τους θέμα, είναι δική τους ευθύνη. Καθένας από μας εκφράζει τις απόψεις του και είναι υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό που σήμερα δίνει πραγματικά μεγάλες μάχες». Η «πάσα» Τζαβάρα έγινε «διαφαινόμενη συνεργασία» από το δημοσιογράφο, επικυρώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ο πυρήνας της αναπαράχθηκε από άλλα κυβερνητικά στελέχη και παπαγαλάκια στα αστικά φύλλα του Σαββατοκύριακου. Είναι αδίστακτοι στα μέσα που μετέρχονται για να κοροϊδέψουν και τελικά να πατήσουν κάτω τις λαϊκές συνειδήσεις. Η πολιτική τιμωρία τους είναι όρος αναγκαίος για να μπορεί ο λαός να ζει με αξιοπρέπεια.

Στο «νέο» σχολείο «ταιριάζει» η ωρομισθία

Το υπουργείο Παιδείας, αφού προετοίμασε το «κλίμα», με δηλώσεις της Α. Διαμαντοπούλου, για μια «εξαιρετικά δύσκολη χρονιά», με «τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε σχολική χρονιά από τη μεταπολίτευση και μετά», τώρα έρχεται σαν «σωτήρας» που «κερδίζει» πιστώσεις για την Παιδεία!

Μετά την ανακοίνωση της πρόσληψης 15.500 αναπληρωτών, ήρθαν οι πιστώσεις για 10.800 ωρομισθίες, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη κενών που θα προκύψουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ωρομίσθιοι θα καλύψουν, κυρίως, κενά στα 800 ολοήμερα σχολεία με αναμορφωμένο πρόγραμμα, στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας και στις τάξεις υποδοχής.

Τα 800 ολοήμερα δηλαδή, που τόσο διαφημίζει η κυβέρνηση ως «πρόβα» για το «νέο σχολείο», που τάχα εκεί τα παιδιά θα μαθαίνουν να αγαπάνε τη λογοτεχνία, θα μαθαίνουν θέατρο, μουσική, αγγλικά, υπολογιστές κι άλλα τόσο φανταχτερά... θα λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με ωρομίσθιους. Δηλαδή, με δασκάλους που θα δουλεύουν από μία έως τέσσερις ώρες τη βδομάδα, που αναγκαστικά θα τρέχουν σε δύο και τρία σχολεία ή σε δύο και τρεις διαφορετικές δουλειές για να τα βγάλουν πέρα! Αλλη μια απόδειξη ότι το «νέο σχολείο» που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα φτιαχτεί με υλικά όπως η μερική απασχόληση, που κάνει «λάστιχο» τον εργαζόμενο.

Η κοπριά και τα λάχανα

«Στο Θεόδωρο Πάγκαλο δεν χωράει "κορσές" και ο ρόλος του στα πολιτικά δρώμενα είναι αδιαμφισβήτητα απαραίτητος ενόψει των διαφημιζόμενων "λαϊκών εξεγέρσεων", προφανώς υποκινημένων από κάποιους». Αυτό ήταν το σχόλιο του ΛΑ.Ο.Σ. για τη συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε σαββατιάτικη εφημερίδα. Εκτός από ένα γλοιώδες γλείψιμο στην κυβέρνηση και στον Πάγκαλο, το σχόλιο του ΛΑ.Ο.Σ. φανερώνει την πολιτική συγγένεια των δύο κoμμάτων, τόσο στο θέμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, καθώς ψήφισαν μαζί το μνημόνιο, όσο και στο χτύπημα του λαϊκού κινήματος, το οποίο φοβούνται όπως ο διάoλος το λιβάνι. Πώς το λέει ο λαός μας; «Ομοιος τον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οταν η γνώση γίνεται δύναμη

Η σχέση εκπαίδευσης - επαγγελματικής αποκατάστασης είναι αναμφίβολα η βάση πάνω στην οποία διαμορφώνονται οι αντιλήψεις και οι προσδοκίες των λαϊκών οικογενειών για τη μόρφωση των παιδιών τους. Η σχέση εκπαίδευσης - εργασιακής προοπτικής καθορίζει επίσης την προπαγάνδα όλων των κυβερνήσεων που επιδιώκουν αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα σε οποιαδήποτε βαθμίδα του. Ετσι σχεδιάζουν π.χ. για το νηπιαγωγείο να μαθαίνουν τα νήπια αγγλικά και υπολογιστές, τάζοντας στους γονείς ότι τάχα θα έχουν μεγαλύτερες «επιτυχίες» τα παιδιά τους στο μέλλον! Σχεδιάζουν αλλαγές στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, προπαγανδίζοντας ψευδώς ότι θα δίνει πτυχία που θα προσφέρουν καλύτερη επαγγελματική προοπτική απ' ό,τι σήμερα. Σχεδιάζουν αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στο σύστημα πρόσβασης σε αυτή, προπαγανδίζοντας ότι θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα Πανεπιστήμια και ότι η ποιότητα των Πανεπιστημίων κρίνεται τάχα από την επιτυχία των αποφοίτων τους στην αγορά.

Με τους ίδιους στόχους εμφανίζεται και η αντίστροφη προπαγάνδα, που αναπτύσσεται από μερίδα του αστικού Τύπου, ότι τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται οι «άνεργοι πτυχιούχοι», ότι τα Πανεπιστήμια είναι ένα ...χάος λόγω των «αιώνιων φοιτητών» και των κινητοποιήσεων, ότι υπάρχουν επιτυχημένοι επαγγελματίες που ποτέ δεν πέρασαν την πόρτα του Πανεπιστημίου κ.ά. Πρόκειται για προπαγάνδα άμεσα συνδεδεμένη με τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την ανώτατη εκπαίδευση (και για το σύστημα πρόσβασης) που θα αυξήσουν τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, θα κάνουν τις σπουδές πιο εξατομικευμένες, θα οξύνουν περισσότερο τον ανταγωνισμό για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο, αλλά και για την απόκτηση πτυχίου. Είναι μια προπαγάνδα που θέλει να βοηθήσει τη μαζικοποίηση της ψευτοκατάρτισης και της διά βίου περιπλάνησης, σπέρνοντας παράλληλα την απαξίωση της ίδιας της μόρφωσης. Προωθούν μια λογική του τύπου «αν πρόκειται να είσαι άνεργος γιατί να κάνεις τον κόπο να μορφωθείς;»... Με αυτό τον τρόπο θέλουν να κατεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών για το λαό, κατ' επέκταση και τον πήχη των διεκδικήσεων για ολοκληρωμένη μόρφωση υψηλού επιπέδου για όλα τα παιδιά του λαού.

Κρύβουν βέβαια ότι στον καπιταλισμό, ανεξάρτητα από το επίπεδο της μόρφωσης (είτε Πανεπιστήμιο είναι αυτό είτε Σχολή Κατάρτισης), δεν μπορεί να εξασφαλιστεί δουλειά για όλους. Μόνο στη σοσιαλιστική κοινωνία, που έχει κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία (και κεντρικά σχεδιασμένη εκπαίδευση ώστε να υπηρετεί αυτή την οικονομία, δηλαδή από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να βγαίνουν τόσοι και τέτοιοι απόφοιτοι όσοι και όπως τους έχει ανάγκη η κοινωνική παραγωγή) και ταυτόχρονα τα μέσα παραγωγής είναι κοινωνική ιδιοκτησία, μόνο εκεί οι απόφοιτοι από οποιαδήποτε βαθμίδα έχουν εξασφαλισμένη εργασιακή προοπτική στο πλαίσιο της κοινωνικής παραγωγής. Μόνο μια τέτοια σχεδιασμένη οικονομία μπορεί να αναπτύξει στο έπακρο τις παραγωγικές δυνάμεις. Μόνο σε μια κοινωνία που η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των παραγωγών του πλούτου η μόρφωση, δηλαδή η μεταλαμπάδευση όλου του πλούτου της ανθρώπινης σκέψης, δεν είναι ένα μυστικό για λίγους κι εκλεκτούς, για όσους έχουν να πληρώσουν, αλλά γίνεται κτήμα του συνόλου του λαού. Κι ακριβώς επειδή προσφέρεται χωρίς ταξικούς φραγμούς κι επειδή δεν υπάρχει το άγχος της επαγγελματικής αποκατάστασης, η μόρφωση δε μετατρέπεται σε μέσο ανταγωνισμού ανάμεσα στους πτυχιούχους της όποιας βαθμίδας, αλλά σε δύναμη αλματώδους ανάπτυξης για το σύνολο της κοινωνίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ