Πέμπτη 15 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Δεύτερο αντιασφαλιστικό τσουνάμι μέσα σε λίγες μέρες

Οι νέες ανατροπές δεν είναι προσωρινές και ικανοποιούν πάγιες διεκδικήσεις του κεφαλαίου, ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε χτες επί της αρχής και μετά από ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε το ΚΚΕ, το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο του δημοσίου, μία μόλις βδομάδα μετά την ψήφιση και του αντίστοιχου νομοσχεδίου για τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα ολοκληρώνεται η ψήφισή του και στα άρθρα. Στη χτεσινή ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν 289 βουλευτές. Υπέρ του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου ψήφισαν οι 157 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κατά 129 βουλευτές του ΚΚΕ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΥΡΙΖΑ, οι τέσσερις ανεξάρτητοι που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Σ. Σακοράφα. «Παρών» ψήφισαν οι Κ. Κιλτίδης, Δ. Οικονόμου και Γ. Δημαράς. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, με επιστολές τους προς το προεδρείο της Βουλής ανέφεραν ότι εάν ήταν παρόντες στη συνεδρίαση θα ψήφιζαν «όχι». Η ψήφος τους, με βάση τον κανονισμό της Βουλής, δε μετράει στο αποτέλεσμα.

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο για το δημόσιο αποτελεί κρίκο της αλυσίδας της αντιλαϊκής θύελλας που σχεδιάζει η κυβέρνηση με τα επιτελεία της τρόικας και την αστική τάξη, μιας επίθεσης που δεν έχει ούτε αρχή, ούτε μέση, αλλά πολύ περισσότερο ούτε και τέλος εάν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά δεν πάρουν την απόφαση να περάσουν στην αντεπίθεση και να ξεκόψουν τις σχέσεις τους με τα κόμματα της αστικής τάξης.

Αυτό τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, καταψηφίζοντας και καταγγέλλοντας το κυβερνητικό νομοσχέδιο, και υπογράμμισε ότι μόνο ως πρόσχημα μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να αντιμετωπιστούν η δημοσιονομική εκτροπή και η χρεοκοπία. Ο ισχυρισμός αυτός, είπε, θυμίζει τον δολοφόνο που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος για να ολοκληρώσει το έγκλημά του αφού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που σφαγίασαν κυριολεκτικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα, επιστρέφουν σήμερα στον τόπο του εγκλήματος με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για να ολοκληρώσουν το έγκλημα το οποίο έχουν επιτελέσει. Είναι πρόσχημα, συνέχισε, γιατί οι διαδοχικοί αντιασφαλιστικοί νόμοι δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοσιονομική εκτροπή.

Σε όλη την υπόλοιπη ΕΕ, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, όπως, για παράδειγμα, στη Γαλλία, που θέλει να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ακολουθούνται τα ίδια μέτρα, οι ίδιες ρυθμίσεις, η ίδια στόχευση, ανεξάρτητα από τη δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας. Το δημοσιονομικό χρέος, τόνισε, και την καπιταλιστική κρίση δεν την προκάλεσαν οι εργαζόμενοι αλλά η υψηλή κερδοφορία, οι τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, οι φοροαπαλλαγές και τα διάφορα προνόμια.

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ είπε ότι πρέπει να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και να δημιουργηθεί ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα δίνει σύνταξη στα 55 στις γυναίκες και στα 60 στους άνδρες (50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα). Να κατοχυρώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 4.500 μέρες εργασίας, σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης και σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού με την κατώτατη να μην είναι κάτω από 1.120 ευρώ για όλους.

Στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης κατήγγειλε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο είναι το δεύτερο τσουνάμι μέσα σε λίγες μέρες, που έρχεται να ισοπεδώσει και να εξαφανίσει τις κατακτήσεις που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Βλέπουμε, είπε, ότι διάφοροι κλάδοι του δημόσιου τομέα, όπως είναι οι ένστολοι και ο δικαστικός τομέας, να ρίχνονται στο χωνευτήρι του ΙΚΑ για να βγει από εκεί ένα δείγμα δήθεν κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ στην πράξη πρόκειται για ισοπέδωση προς τα κάτω.

Δεν μπορείτε, είπε, να μιλάτε για κοινωνική δικαιοσύνη όταν αναγκάζετε την εργαζόμενη γυναίκα να δουλεύει 15 χρόνια παραπάνω χτυπώντας έτσι τη μητρότητα. Μάλιστα, τόνισε, η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει την πρόβλεψη ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανεβαίνουν σταθερά σύμφωνα με το προσδόκιμο όριο ζωής.

«Λύση βιώσιμη» αλλά για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ολα αυτά τα μέτρα, τόνισε, επιτυγχάνουν τον διαχρονικό πολιτικό στόχο, που δεν ήταν άλλος από τη μείωση και την απαλλαγή του κρατικού τομέα από τη συνεισφορά του στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, καθώς και της εργοδοτικής εισφοράς, ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο στο πλαίσιο της ΕΕ η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, στην παρέμβασή του τόνισε ότι επιχειρείται ο ενταφιασμός του ασφαλιστικού συστήματος του δημόσιου τομέα με πολλαπλή στόχευση. Αυτό, είπε, που η κυβέρνηση ονομάζει «δημοσιονομικά βιώσιμη λύση» στο θέμα του Ασφαλιστικού, μας γυρίζει 100 χρόνια πίσω αφού αυτό ακριβώς σημαίνει η σύνταξη των 320 ευρώ μετά μάλιστα από 40 χρόνια δουλειάς, που η κυβέρνηση προκλητικά ονομάζει μέτρα αξιοπρέπειας και ασφάλειας. Πρόκειται, είπε, για μια λύση πραγματικά βιώσιμη, αλλά γι' αυτούς που ληστεύουν τον κοινωνικό πλούτο και όχι για τους εργαζόμενους.

Με τη σειρά του ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την καπιταλιστική κρίση προκειμένου να στείλει μήνυμα στους εργαζόμενους να μη διεκδικούν και να σκύψουν το κεφάλι προκειμένου να περάσουν όλες αυτές οι αναχρονιστικές ρυθμίσεις. Είναι μύθος, είπε, ότι τα μέτρα σχετίζονται με την κρίση αφού αντίστοιχα μέτρα παίρνουν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ ανεξάρτητα από το ύψος του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος.

Χρήματα υπάρχουν, συνέχισε ο βουλευτής, καταγγέλλοντας ότι μόλις προχτές η κυβέρνηση ψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο δίνονται στους τραπεζίτες 10 δισ. ευρώ μετά τα 28 δισ. που τους είχε δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αναφορικά με την κυβερνητική προπαγάνδα ότι τα μέτρα είναι προσωρινά, έκανε λόγο για τρικ που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις για να ευνουχίσουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τόνισε ότι εάν η εργατική τάξη δεν αναλάβει δράση να τιμωρήσει το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τότε η επίθεση κατά των δικαιωμάτων δε θα έχει τέλος.

Παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών θέλει η ΝΔ

Στη χτεσινή συνεδρίαση είχαμε νέο επεισόδιο αποπροσανατολιστικής δικομματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, και στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο Αντ. Σαμαράς κατέκρινε μεν το κυβερνητικό νομοσχέδιο αλλά η κριτική του ήταν για επιμέρους ζητήματα. Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί δεν παίρνει και νέα φιλοεργοδοτικά μέτρα, αφού, όπως είπε, δεν ενθαρρύνεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όταν οι εργοδοτικές εισφορές παραμένουν υψηλές. Κατά τ' άλλα επανέλαβε ότι η ΝΔ προτείνει ένα διαφορετικό δρόμο, με την υπέρβαση του μνημονίου, τις δεσμεύσεις του οποίου, όπως έχει πει, θα τηρήσει.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι οι δικές της κυβερνήσεις ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας και ισχυρίστηκε ότι τα γενικά όρια ηλικίας που θεσπίζονται αποτελούν ισονομία και ισότιμη μεταχείριση. Μάλιστα, την ώρα που σφαγιάζει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα είπε ότι το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα «είναι πιο αποδοτικό και πιο αλληλέγγυο μεταξύ των γενεών»!

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, το κόμμα του οποίου στήριξε το μνημόνιο της τρόικας πάνω στο οποίο στηρίζονται οι αντιασφαλιστικές αλλαγές, χτες είπε ότι με αυτές επιχειρείται βάναυση επίθεση εναντίον όλων των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ