Πέμπτη 15 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να εκφραστεί συγκροτημένα και οργανωμένα η λαϊκή πρωτοβουλία

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Χανιά

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο της περιοδείας της στα Χανιά. Στην εισηγητική της ομιλία υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Θέλουμε να πούμε στο λαό, να προειδοποιήσουμε ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε με τα νομοσχέδια και τους νόμους που ψήφισε αυτή η Βουλή και δεν τελειώνει με αυτά που είναι για συζήτηση στο Κοινοβούλιο, όπως είναι το σχετικό νομοσχέδιο για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Ερχονται πολύ χειρότερα και πολύ περισσότερα, μάλιστα στο έδαφος των τραγικών συνεπειών που έχει το μνημόνιο και τα ως τώρα εξειδικευμένα μέτρα. Πού το στηρίζουμε αυτό; Καταρχήν στην πείρα μας, στο γεγονός ότι απαιτούνται 200 ρυθμίσεις εκτός Κοινοβουλίου που θα ερμηνεύσουν τους νόμους και θα τους εξειδικεύσουν. Σας διαβεβαιώνουμε ότι η εξειδίκευση θα είναι πολύ χειρότερη.

Οι νόμοι που ψηφίστηκαν έχουν αρκετές ασάφειες και μάλιστα τώρα στους καναπέδες της τηλεόρασης παρελαύνουν διάφοροι, σοβαροί επιστήμονες ή και παπαγαλάκια, άλλοι, όπως λέμε εμείς, που προσπαθούν να καθησυχάσουν τον κόσμο ότι ισχύει έτσι ή αλλιώς, θα το δούμε, κτλ.

Οι 200 ρυθμίσεις που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι πιο αντιδραστικοί νόμοι - οι νόμοι που έχουμε γνωρίσει - θα τους κάνουν ακόμα χειρότερους. Συν προεδρικά διατάγματα, συν μέχρι και η μετάφραση του μνημονίου, που ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει στο τι λέει το μνημόνιο. Εχουν συμφωνήσει, δηλαδή, ξέρουν τι λέει, αλλά είναι μια φιλολογία που συντηρείται για να καλλιεργείται στο λαό μια στάση αναμονής ή ότι τέλειωσαν τα βάσανα ή ότι υπάρχει περίπτωση κάτι να μην είναι τόσο τραγικό, όπως το έχουν συνειδητοποιήσει.

Ο λαός δεν έδειξε, ακόμα, ούτε τη δύναμη ούτε την πυγμή του, παρά το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις εδώ και 7 - 8 μήνες είναι δυναμικότερες και μεγαλύτερες απ' ό,τι ήταν τα τελευταία χρόνια.

Η κατάσταση θα δυσκολέψει για τα λαϊκά στρώματα

Θέλουμε να γίνουμε πολύ συγκεκριμένοι σε αυτό το θέμα. Εμείς προβλέπουμε στους επόμενους μήνες, όπου θα εκδηλωθούν πολύ απτά, πολύ συγκεκριμένα οι συνέπειες του μνημονίου, θα υπάρχουν πολλές οικογένειες - όχι μόνο η ακραία φτώχεια, αυτή θα γίνει ακόμη πιο ακραία - που δε θα μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που δε θα μπορούν να καταβάλουν τη δόση του στεγαστικού, του επισκευαστικού δανείου, που δε θα μπορούν να αγοράσουν ούτε το 1/3 των τροφίμων που αγόραζαν, αν πάρουμε υπόψη την ακρίβεια που θα έχουμε.

Δε θα μπορούν να καταβάλουν τα πρόσθετα χρήματα που πρέπει να δίνουν στον τομέα της Υγείας και, μάλιστα, μετά το νομοσχέδιο που έχουν φέρει με τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων, που επεκτείνει το επί πληρωμή απογευματινό ιατρείο και το πρωί και που αναθέτει στα νοσοκομεία, για την πρόσθετη δουλειά, να εξασφαλίζουν το εισόδημά τους.

Είναι μερικά πράγματα ενδεικτικά. Θα λειτουργήσει το μητρώο αγροτών, που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς θα βγει απέξω. Τα μικρομάγαζα έχουν στεγνώσει και εκεί που αναφέρεται ότι μπορεί να γίνουν κάποιες καλύτερες τιμές και προσφορές, είναι στα μεγάλα μαγαζιά, τα οποία θα προσφέρουν και χειρότερα προϊόντα. Και όλα αυτά τα περί προσφορών και μειωμένων τιμών είναι μια κοροϊδία για να τελειώσουμε απ' την αγορά των μικρομάγαζων και να συγκεντρώσουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο πελατείας τα πολυκαταστήματα.

Τι θα γίνει; Ανθρωποι δε θα μπορούν να πληρώσουν το νοίκι. Τι θα γίνουν οι οικογένειες που τα παιδιά τους δε θα τα πάρουν οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί; Οι άνθρωποι που τα έχουν για κάποιο λόγο σε ιδιωτικούς, έστω είχαν μια δυνατότητα.

Σας πληροφορώ ότι οι εγγραφές, οι αιτήσεις για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί. Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί - που επίσης είναι πληρωμένοι - που έχουν μειώσει το προσωπικό τους, απέλυσαν τους έκτακτους, τα stage. Κλείνουν βρεφονηπιακά τμήματα, που είναι πολύ μεγάλη ανάγκη, γιατί κοστίζουν περισσότερο και, ήδη, σε μεγάλους δήμους και σε μικρότερους υπάρχουν λιγότερες θέσεις με βάση τις αιτήσεις τις προπέρσινες και τις περσινές. Και πέρσι είχαν μείνει παιδιά έξω, τώρα θα μείνει διπλάσιος και τριπλάσιος αριθμός.

Τι θα γίνει με τα καινούργια παιδιά που θα πάνε στο δημόσιο νηπιαγωγείο, στον υποχρεωτικό χρόνο; Τελειώνουν οι θέσεις και όσα παιδιά πάνε στο νηπιαγωγείο, το χρονιάτικο το υποχρεωτικό, άλλα τόσα παιδιά - δε χρειάζεται να κάνουμε στατιστική - θα βρεθούν να ζητάνε θέσεις στα ιδιωτικά. Και η κυβέρνηση, επειδή ενδιαφέρεται να στρέψει τον κόσμο στα ιδιωτικά και να τους δώσει υλικό, λέει θα βάλει κάποια κουπόνια για να παίρνουν ό,τι περισσεύει από τα δημόσια, όλα με πληρωμή.

Τι θα γίνουν οι άνεργοι, οι οποίοι απολύονται από επιχειρήσεις που χρεοκοπούν, από επιχειρήσεις που μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό και καθόλου δεν έχουν χρεοκοπήσει, οι οποίοι θα αποζημιώνονται με μικρότερες αποζημιώσεις και μέσα σε έξι μήνες; Τι θα γίνει με αυτό που γράφεται στις εφημερίδες, ότι το ΙΚΑ και ο Οργανισμός Ασφάλισης των Ελεύθερων Επαγγελματιών έχουν εξαντλήσει τα αποθεματικά τους μέχρι τέλος Αυγούστου και υπάρχει κίνδυνος να πηγαίνουμε στην τράπεζα και να μη βρούμε τη σύνταξή μας ή να βρούμε έναντι;

Και πείτε μου, αυτό δεν είναι χρεοκοπία; Εγινε το μνημόνιο, λέει, και πάρθηκαν σκληρά μέτρα για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Για μας όταν ο λαός χρεοκοπεί είναι χρεοκοπημένη η Ελλάδα. Γι' αυτό εμείς λέμε και θα το επαναλάβουμε: `Η θα χρεοκοπήσουν οι επιχειρηματίες ή θα χρεοκοπήσει ο λαός. Καλύτερα να χρεοκοπήσει ο πλούτος και όχι ο εργαζόμενος λαός.

Πάλη για τη χειραφέτηση του λαού

Τι προτείνουμε; Θεωρούμε ότι πρέπει με κορμό σωματεία, μαζικές οργανώσεις ή άλλες μορφές πρωτόβουλες, που μπορεί να οργανώσει ο λαός, να αναπτυχθεί ένα κίνημα που να υπερασπίζεται όλους εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν. Δε μιλάμε για ένα κίνημα γενικώς αυτοοργάνωση, γενικώς από τα κάτω, ένα κίνημα που εκφράζει γενικώς μια αυθόρμητη κατάσταση.

Εμείς μελετάμε - και πολύ σύντομα θα δώσουμε και στη δημοσιότητα - με αιτήματα συγκεκριμένα τι θα πληρώσει το κράτος, τι θα πληρώσει η εργοδοσία, τι θα πληρώσει η τοπική διοίκηση (και μάλιστα τώρα με τον "Καλλικράτη" που είναι τα χερούλια του κρατικού μηχανισμού). Δεν μπορεί ούτε το φως να κόβεται, ούτε το νερό να κόβεται, ούτε οι άνθρωποι να είναι ξεσπιτωμένοι, ούτε να μην μπορούν να πάρουν τις συντάξεις τους. Πρέπει να παρθούν έκτακτα μέτρα.

Αυτό δε σημαίνει ότι μετατοπίζουμε τον αγώνα στην απόκρουση των συνεπειών και κάνουμε μόνο έναν αγώνα απόκρουσης των συνεπειών. Δεν μπορούμε, όμως, να μιλάμε για ένα επιθετικό κίνημα, ολοκληρωμένο, με κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς επιθετικούς στόχους, αν ταυτόχρονα αυτό το κίνημα δε δοκιμαστεί στη διεκδίκηση συγκεκριμένων μέτρων που καταδικάζουν, αντιμετωπίζουν, αμβλύνουν τη φτώχεια, γιατί η φτώχεια είναι κακός σύμβουλος. Μπορεί, χωρίς τέτοιο συλλογικό αγώνα, να οδηγηθεί ένα κίνημα σε μια βαθιά ιστορικής σημασίας ήττα.

Εμείς έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι σε συνθήκες κρίσης ή το κίνημα θα ανασυνταχθεί, θα χειραφετηθεί και θα πάει μπροστά ως την τελική νίκη στο επίπεδο της εξουσίας, ή θα ηττηθεί. Δεν υπάρχει μέσος δρόμος. Και παλεύουμε γι' αυτό. Επομένως εμείς ετοιμαζόμαστε. Βεβαίως, δε θεωρούμε ότι έχουμε το μονοπώλιο αυτής της δράσης. Ισα ίσα, πρέπει να εκφραστεί λαϊκή πρωτοβουλία και ενεργητικότητα, συγκροτημένα, οργανωμένα, όχι άναρχα, όχι με τυφλά ξεσπάσματα, που εύκολα τα ενσωματώνει ο κυβερνητικός, ο πολιτικός, ο ταξικός αντίπαλος.

Πρέπει να διεκδικήσουμε να μη βρεθούν στο περιθώριο όχι αυτοί που είναι ήδη, αλλά πολύ περισσότεροι. Θα διατυπώσουμε συγκεκριμένες θέσεις για τα ζητήματα της λαϊκής κατοικίας, για τα ζητήματα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, όλα αυτά που είναι βραχνάς για το λαό, για τα προβλήματα των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων, για όλο το φάσμα των ζητημάτων που κυριολεκτικά απειλούν το λαό. Για την Υγεία, για την κάλυψη των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Θεωρούμε μεγάλη ευκαιρία και δυνατότητα για το λαό να δείξει αυτή τη χειραφέτηση απ' τα μνημόνια, τη δικομματική συμπαιγνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και όλες αυτές τις εμπειρίες που έχει δείξει με τις περιορισμένες κυβερνητικές αλλαγές και τι συνέπειες έχουν. Με τις τοπικές εκλογές, που θα γίνουν στις 7 Νοέμβρη και αφορούν πια το γενικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας, αφού ο "Καλλικράτης" δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διαμόρφωση των τοπικών μηχανισμών του κράτους για να στερεωθεί ακόμα περισσότερο αυτή η αντιδραστική πολιτική, είναι μεγάλη ευκαιρία, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ο λαός πρέπει να εκδικηθεί τη χρησιμοποίηση της ψήφου του το 2009 σε βάρος του.

Και πρέπει να δει αυτή την εκλογική μάχη σαν μια συνολική ευκαιρία αλλαγής του συσχετισμού δύναμης, σε κοινωνικό επίπεδο, και την ανάδειξη σε αυτούς τους μηχανισμούς ανθρώπων - που σίγουρα περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια που θα στηρίξει το ΚΚΕ - οι οποίοι δε θα λειτουργούν σαν κρατικοί υπάλληλοι, αλλά θα αποκαλύπτουν. Θα δημιουργήσουν τους πραγματικούς όρους διαφάνειας για το τι γίνεται σε αυτούς τους μηχανισμούς και πάνω απ' όλα θα στηρίξουν το κουράγιο, την ενεργητικότητα και τη λαϊκή πρωτοβουλία του εργαζόμενου λαού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σάπιο το σύστημα(2011-07-14 00:00:00.0)
Το κίνημα που τους πονάει είναι απέναντι στον ταξικό αντίπαλο(2011-06-30 00:00:00.0)
Η ΕΕ προωθεί με συβιβασμούς την ελεγχόμενη χρεοκοπία(2011-03-09 00:00:00.0)
Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, διεκδικούμε τα δικαιώματά μας(2010-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ