Πέμπτη 15 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύγχρονα έργα υποδομής με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες

Το εργοστάσιο ανακύκλωσης και κομποστοποίησης απορριμμάτων στα Χανιά επισκέφτηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από την ομιλία στους εργαζόμενους του εργοστασίου ανακύκλωσης και κομποστοποίησης απορριμμάτων στα Χανιά
Από την ομιλία στους εργαζόμενους του εργοστασίου ανακύκλωσης και κομποστοποίησης απορριμμάτων στα Χανιά
Από το εργοστάσιο ανακύκλωσης - κομποστοποίησης απορριμμάτων του Νομού Χανίων ξεκίνησε τη διήμερη περιοδεία της στην Κρήτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα συζήτησε με τους εργαζόμενους και ξεναγήθηκε στους χώρους υποδοχής, διαλογής, αποθήκευσης και κομποστοποίησης του εργοστασίου, το οποίο ανήκει σε διαδημοτική επιχείρηση του νομού. Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε λίγο αργότερα, αναφέρθηκε σε ορισμένα συμπεράσματα από την επίσκεψη στο εργοστάσιο, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Είχε πολύ ενδιαφέρον η επίσκεψή μας στο εργοστάσιο που κάνει τη διαλογή της ανακύκλωσης και την κομποστοποίηση. Πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί εμείς είμαστε υπέρ των σύγχρονων τέτοιων έργων υποδομής σε όλη την Ελλάδα. Κοιτάξτε όμως να δείτε: Είναι αποσπασματικά και λόγω Κουρουπητού και ΕΕ γίνονται ορισμένα έργα μισά, όχι ολοκληρωμένα, που δεν μπορούν να αποδώσουν στο μάξιμουμ.

Ηθελε πολύ μεγαλύτερο εύρος συγκέντρωσης των υλικών και να φύγει απ' τη μέση ο χειρωνακτισμός, γιατί ακόμα παραμένει η διά χειρός διαλογή. Δεύτερον, να ολοκληρωθεί με βιολογικό καθαρισμό, με όλα τα σύγχρονα μέσα και όλο το κύκλωμα, που λέμε, της πώλησης του αποτελέσματος από την κομποστοποίηση. Να γενικευτεί παντού. Και εδώ μπαίνει ένα ζήτημα: Οι άνθρωποι εκεί δουλεύουν με 800 και 900 ευρώ μισθό και είναι μέσα στην κατηγορία αυτών που θα δεχθούν μείωση μισθού. Τους ρώτησα αν είναι στα ανθυγιεινά. Μέχρι τώρα, είπαν, είναι. Θα είναι στα ανθυγιεινά και μετά;

Θα πρέπει να παρθούν μια σειρά μέτρα, όσο γίνεται, για την ατμόσφαιρα και την όλη κατάσταση. Αυτό σημαίνει χρήμα, επένδυση. Δεν μπορεί να γίνεται επένδυση μόνο με κριτήριο τις παραγγελίες των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Εδώ πρέπει να επενδυθεί χρήμα, που έχει σχέση με την υγεία, με το περιβάλλον και με τις συνθήκες δουλειάς.

Καραδοκούν οι ιδιώτες

Αλλά υπάρχει το μεγάλο θέμα. Στην ουσία αυτό είναι Ανώνυμη Εταιρεία. Τώρα με τον "Καλλικράτη", ούτε ξέρει κανείς τι θα γίνει. Μπορεί να το πάρει ιδιώτης, να το πάρει εργολαβία το έργο. Γιατί με τον "Καλλικράτη" θα αλλάξουν πολλά, εργασιακές σχέσεις κλπ. Ετσι κι αλλιώς, δεν αναγνωρίζονται οι δημοτικές ή οι διαδημοτικές επιχειρήσεις.

Το εργοστάσιο επιχορηγείται απ' την ΕΕ. Με συγχωρείτε, αύριο η ΕΕ τα κόβει τα κονδύλια. Το ΕΣΠΑ θα πάει, στο μεγαλύτερο μέρος, στους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα πάρουν τα σκουπίδια ή το βιολογικό καθαρισμό, αλλά θα πρέπει να κερδίσουν. Πράγμα που σημαίνει ότι τα δημοτικά τέλη ή τα περιφερειακά τέλη θα αυξηθούν πάρα πολύ.

Εχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτό το εργοστάσιο, απ' όποια πλευρά να το πιάσεις. Είναι σημαντικό έργο, αλλά ανολοκλήρωτο, για να έχει προοπτική. Μου είπε ένας, ας πούμε, σε τέσσερα χρόνια ο χώρος της υγειονομικής ταφής τελειώνει. Κάπου πρέπει να πάνε. Αυτά δεν μπορείς να τα πεις μετά από τέσσερα χρόνια, να γίνει, δηλαδή, σαν την Ψυττάλεια. Μετά πηγαίναμε τα λύματα στην Αίγυπτο, τα μεταφέραμε με τα τάνκερ, με τόσα χρήματα...

Σε τέσσερα χρόνια θα μπουκώσει ο χώρος και δε θα μπορείς να τα εναποθέσεις. Αρα, από τώρα πρέπει να δεις πού θα πάνε. Και καλά, εδώ είναι τα Χανιά. Τι γίνεται στους άλλους νομούς; Είναι τέτοια θέματα, τα οποία ο "Καλλικράτης" είτε μπορεί να λύσει κάποια προβλήματα, αλλά να αδειάζει η τσέπη των εργαζόμενων, είτε θα τα αφήσει ημιτελή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών(2017-04-19 00:00:00.0)
Ανακοίνωση για το εκρηκτικό πρόβλημα των απορριμμάτων(2016-08-31 00:00:00.0)
Εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων για τα σκουπίδια(2015-04-01 00:00:00.0)
Ενα ακόμα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση(2014-11-20 00:00:00.0)
Το εγκαινίασε και η ΝΔ μετά το ΠΑΣΟΚ...(2007-06-05 00:00:00.0)
Ραντεβού με τα σκουπίδια θα δώσει η Αττική το 2004!(2002-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ