Πέμπτη 15 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Λουκέτο σε έξι παιδικούς σταθμούς!

Εκτός παιδικών σταθμών μένουν 300 βρέφη και νήπια. Αγνωστο παραμένει το πόσα τμήματα θα λειτουργήσουν σε κάθε παιδικό σταθμό. Σε πολλούς παιδικούς σταθμούς κλείνουν τα βρεφικά τμήματα

Το κλείσιμο έξι παιδικών σταθμών αποφάσισε χτες η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων. Με τη δικαιολογία της ακαταλληλότητας των ενοικιαζομένων κτιρίων και ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε αποφασίσει το κλείσιμο άλλων δύο σταθμών. Με τις ευθύνες να την βαρύνουν στο ακέραιο, εφόσον δεν έλαβε κανένα μέτρο για τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.

Η χτεσινή απόφαση πάρθηκε μετά από εισήγηση της προσκείμενης στη ΝΔ πλειοψηφίας στο ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Οπως υπολογίζεται στη «Λαϊκή Συσπείρωση» (η εκπρόσωπος της υποστηριζόμενης από το ΚΚΕ παράταξης στο ΔΣ καταψήφισε την εισήγηση), μένουν έτσι εκτός στέγης περίπου 300 νήπια για τα οποία η εύκολη δικαιολογία της διοίκησης του δήμου ήταν ότι θα απορροφηθούν σε άλλους σταθμούς. Ουσιαστικά, θα υπερφορτωθούν οι υπόλοιποι από τους μέχρι πρότινος 94 συνολικά παιδικούς σταθμούς του δήμου με ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα της παρεχόμενης προσχολικής αγωγής. Επιπλέον, εκτιμάται ότι με πάνω - κάτω τα ίδια με πέρυσι παιδιά να στοιβάζονται σε λιγότερες κτιριακές υποδομές, αυτόματα κλείνει ο δρόμος για να αποδεχτούν και νέες, επιπλέον αιτήσεις.

Την ίδια ώρα, άγνωστο είναι και πόσα τμήματα θα λειτουργήσουν σε κάθε παιδικό σταθμό. 532 υπάλληλοι εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων έργου οι οποίες λήγουν σταδιακά ως το Γενάρη. Συν τις συνταξιοδοτήσεις, οι αιτήσεις για τις οποίες αυξήθηκαν κατακόρυφα ελέω νέου ασφαλιστικού. Αυτό οδηγεί τις διευθύντριες να υπολογίζουν από τώρα είτε μείωση παιδαγωγών σε κάθε τμήμα (από δύο, μία), είτε σύμπτυξη τμημάτων.

Οικονομικό αδιέξοδο για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες

Σημειωτέον ότι φέτος παρουσιάζουν αύξηση οι αιτήσεις γονέων που ζητούν μια θέση για το παιδί τους σε κάποιους από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Γονείς που με τα άγρια μέτρα της κυβέρνησης δε σκέφτονται καν το ενδεχόμενο να στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν τις τελευταίες βδομάδες στους 13 παιδικούς σταθμούς του 2ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθηναίων έφτασαν τις 1.433, ενώ αντίστοιχα οι περσινές ήταν 1.044. Η δε δυνατότητα φιλοξενίας των συγκεκριμένων σταθμών φτάνει μόλις τα 886 παιδιά. Και δεν είναι μόνον αυτό. Σε πολλούς παιδικούς σταθμούς έχουν ήδη προγραμματίσει να μη λειτουργήσουν βρεφικά τμήματα, στο πλαίσιο των περικοπών και σε προσωπικό και σε κόστος. Αυτό οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες που δε θα έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους για να βγουν στο μεροκάματο.

Θυμίζουμε ότι πέρσι επισήμως στο Δήμο Αθηναίων έμειναν εκτός παιδικών σταθμών περίπου 3.000 παιδιά. Επιπλέον, χιλιάδες γονείς δεν μπήκαν καν στον κόπο να υποβάλουν αίτηση, γνωρίζοντας (για τους όποιους λόγους) εκ των προτέρων ότι θα απορριφθούν. Πολλοί γονείς που δε θα περιληφθούν στους «τυχερούς» με μια θέση σε κάποιον δημοτικό σταθμό στον οποίο θα πληρώνουν (πέρσι τα τροφεία έφταναν τα 150 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο στις σημερινές συνθήκες γενικευμένης επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα), θα αδυνατούν να χρυσοπληρώσουν τα αυξημένα τροφεία των ιδιωτικών σταθμών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ