Πέμπτη 15 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΛΑΡΙΟ - ΕΥΡΩ
Αμετάβλητοι οι συσχετισμοί εν μέσω κρίσης

Δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της ΕΚΤ για το διεθνή ρόλο του νομίσματος της Ευρωζώνης

Η διεθνής καπιταλιστική κρίση δεν έχει επιδράσει μέχρι στιγμής σοβαρά στη σχέση δολαρίου - ευρώ, σε ό,τι αφορά τη χρήση τους σαν παγκόσμιο αποθεματικό

Eurokinissi

Η διεθνής καπιταλιστική κρίση δεν έχει επιδράσει μέχρι στιγμής σοβαρά στη σχέση δολαρίου - ευρώ, σε ό,τι αφορά τη χρήση τους σαν παγκόσμιο αποθεματικό
Ενδεικτική της μάχης των νομισμάτων είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το διεθνή ρόλο του ευρώ. Σύμφωνα με αυτή, «το ευρώ κρατά σταθερό το ρόλο του ως το δεύτερο παγκόσμιο νόμισμα μετά το αμερικάνικο δολάριο» και επιδεικνύει ένα «αυξημένο ποσοστό σταθερότητας».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι παρόλο που το 2009 χαρακτηρίστηκε από την οικονομική κρίση και τις σοβαρές διακυμάνσεις στις χρηματαγορές, «οι προτιμήσεις όσον αγορά τα νομίσματα δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί». Το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια αποθέματα ξένων νομισμάτων αυξήθηκε ελαφρά (από το 27% στο 27,3%), μειώθηκε ελαφρά στα αποθέματα δανείων και καταθέσεων, ενώ παραμένει σχεδόν σταθερό στις καθημερινές συναλλαγές ξένων νομισμάτων.

Οι παραπάνω διακυμάνσεις δε διαφοροποιούνται από τις αντίστοιχες που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και ως εκ τούτου δεν αποδίδονται στην οικονομική κρίση.

Στο μεταξύ, μια μέρα μετά τις κορόνες του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, για τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι το εν λόγω Ταμείο αναμένεται να λάβει τον υψηλότερο βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας από τους ίδιους οίκους αξιολόγησης και συνεπώς θα δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο.

Με άλλα λόγια, οι οίκοι αξιολόγησης, όπως και μια σειρά άλλοι μηχανισμοί, εντάσσονται στη λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς και παίρνουν μέρος στους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται μεταξύ των ιμπεριαλιστών. Αναδεικνύεται έτσι ότι όλες οι φραστικές κορόνες που εξαπολύουν οι ιθύνοντες της ΕΕ περί «ελέγχων» στην καπιταλιστική αγορά κλπ., δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια του λαού και τακτικισμοί απέναντι στους αδυσώπητους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστών.

Μιλώντας στους «Financial Times», ο Κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι τα κράτη που θα προσφεύγουν στο Ταμείο θα επιβαρύνονται με μια προσαύξηση στο επιτόκιο της τάξης του 3%. Αυτή η προσαύξηση θα σχηματίσει το αποθεματικό του Ταμείου, παράλληλα με τη δέσμευση των κρατών της ευρωζώνης να συμμετέχουν με ποσό κατά 20% μεγαλύτερο του μεριδίου τους.

Με δεδομένες τις αντεγκλήσεις μεταξύ των κρατών - μελών, η συζήτηση στην ΕΕ για τη ρύθμιση ελεγκτικών μηχανισμών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα πήρε αναβολή για το Σεπτέμβρη.

Την ίδια ώρα, ανεπαίσθητη μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, από 5,3% σε 5,2% τον Ιούνη σε σχέση με το Μάη, καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat. Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 1,6% σε 1,4% και την αντίστοιχη περίοδο το 2009 ήταν -0,1% και στην ΕΕ μειώθηκε από 2% σε 1,9%, ενώ πέρσι ήταν 0,6%. Η Ελλάδα διατηρεί τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ