Απειλές από τον υπουργό Εσωτερικών με αφορμή την παρέμβαση του ΚΚΕ, ότι επιχειρούν να χτυπήσουν το Κόμμα και τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που στηρίζει στις τοπικές εκλογές
Τις βασικές αρχές του αντιδραστικού και αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου για τις εκλογικές δαπάνες, που θα ισχύσει από τις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, παρουσίασε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, απειλώντας μάλιστα το ΚΚΕ, που αντιδρά στις διατάξεις του, «ότι αυτές θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα».
Οπως είναι γνωστό, με το εν λόγω νομοθέτημα παρεμποδίζεται η εκλογή εργαζομένων και όσων προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση των «κουπονιών» για την οικονομική ενίσχυση συνδυασμών, η οποία θα γίνεται μέσω τραπεζών καθιερώνοντας έτσι το πολιτικό φακέλωμα.
Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, ο Γ. Ραγκούσης είπε ότι η χρηματοδότηση των εκλογικών συνδυασμών θα γίνεται αποκλειστικά μέσω ειδικού τραπεζικού λογαριασμού και θα απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση οικονομική ενίσχυση των εκλογικών συνδυασμών από τα κόμματα. Εισάγονται νομικοί περιορισμοί για το ύψος των εκλογικών δαπανών ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου ή της περιφέρειας, ενώ τίθενται περιορισμοί στις ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις, ακόμα και για τους επικεφαλής των συνδυασμών.
Την ξεκάθαρη θέση ότι «εμείς δε θα τηρήσουμε αυτές τις διατάξεις όποιες κυρώσεις και εάν βάλετε» ανέπτυξε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, καταγγέλλοντας ότι με το προωθούμενο νομοσχέδιο ουσιαστικά επιχειρείται να χτυπηθεί το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί που θα υποστηρίξει στις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Με το πρόσχημα του χτυπήματος του «μαύρου πολιτικού χρήματος», συνέχισε, βάλλονται πολιτικά δικαιώματα και το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι». Εχουμε να κάνουμε, είπε, με περιστολή πολιτικών δικαιωμάτων και με ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων και των πολιτικών οργανώσεων, αφού πρέπει να είναι κάποιος εύπορος και να ξοδέψει μια περιουσία προκειμένου να δημιουργήσει ένα συνδυασμό. Και ανέφερε: Οποιος δεν έχει χρήματα - ιδιαίτερα εάν είναι κομμουνιστής - η κυβέρνηση πρακτικά του λέει ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, αφού ούτε το κόμμα μπορεί να του δώσει χρήματα, αλλά ούτε μπορεί να ζητήσει και να συγκεντρώσει χρήματα. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Θα μπορεί, είπε, να ζητήσει χρήματα μέσω της τράπεζας. Εάν πούμε στους οπαδούς του ΚΚΕ να πάνε στην τράπεζα να καταθέσουν 20 ή 50 ευρώ θα αρνηθούν διότι δε δέχονται να καταγραφούν τα ονόματά τους. Μιλάω για ένα κόμμα το οποίο δεν πρόκειται να πάρει από επιχειρηματίες. Και οι συνδυασμοί που θα υποστηρίξουμε στις επικείμενες εκλογές, αλλά και όταν κάνουμε οικονομική εξόρμηση σαν κόμμα στις βουλευτικές εκλογές στηριζόμαστε στο κουπόνι. Χωρίς κουπόνι "πνιγόμαστε". Εκτός εάν θέλετε να πνίξετε το ΚΚΕ και τους συνδυασμούς του γιατί η υπόθεση εκεί πηγαίνει, στο όνομα της αντιμετώπισης του μαύρου χρήματος να καταργηθούν τα κουπόνια και να περνάει η ενίσχυση μέσα από τις τράπεζες».
Αυτά, είπε, αφορούν τα δικά σας κόμματα, γιατί εμείς εάν πάμε να τηρήσουμε αυτά τα μέτρα θα αναγκαστούν πολλοί συνδυασμοί μας να μην κατέβουν στις εκλογές, να μην μπορούν να εισπραχθούν χρήματα, να μην μπορούν να συγκροτηθούν συνδυασμοί και να μην μπορούν να δώσουν την πολιτική μάχη. Από πού και ως πού, αναρωτήθηκε, ένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να δώσει 100.000 ευρώ σε ένα σωματείο ή 20.000 ευρώ σε ένα συνδυασμό; Πρόκειται, συνέχισε, για ευθεία παρέμβαση στην ελεύθερη λειτουργία των κομμάτων και είναι σίγουρο ότι δε θα σταματήσετε εκεί, αλλά ανάλογες διατάξεις και πιο αυστηρές θα τις προχωρήσετε και για τις βουλευτικές εκλογές.
«Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι "χτυπιέται" το ΚΚΕ. Εμείς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στις εκλογές με αυτές τις προϋποθέσεις. Το λέμε από τώρα για να πάρετε την ευθύνη, κύριε υπουργέ, και το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση και όσοι συμφωνούν με τέτοιες διατάξεις, εμείς θα συμμετέχουμε, αλλά δε θα τηρήσουμε αυτές τις διατάξεις. Εχουμε ακούσει άλλωστε και από τον Θ. Πάγκαλο ακόμα χειρότερα για πρόστιμα κλπ. Σκεφθείτε το καλά, γιατί εμείς χωρίς τα κουπόνια δεν μπορούμε, αφού μέσω των τραπεζών θα γίνεται φακέλωμα» ξεκαθάρισε ο Α. Σκυλλάκος.
Παρεμβαίνοντας, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ισχυρίστηκε μεν ότι η κυβέρνηση με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο δε στοχεύει το ΚΚΕ, αλλά απαντώντας στον Α. Σκυλλάκο είπε: «Αν εσείς μετά την ψήφιση του νόμου μείνετε σε γραμμή του τύπου "εμείς δεν πρόκειται να το τηρήσουμε", η δική μας πολιτική κατεύθυνση θα είναι η απαρέγκλιτη και αυστηρότατη τήρηση του νόμου έναντι οποιουδήποτε». Στην παρατήρηση του Α. Σκυλλάκου «θα μας βάλετε φυλακή δηλαδή», ο Γ. Ραγκούσης συνέχισε ακάθεκτος, λέγοντας «θα κάνουμε ό,τι προβλέπει ο νόμος. Δεν πρόκειται, όσο και εάν επιχειρήσετε, να πετύχετε καμία εξαίρεση έναντι του ελληνικού λαού».
Εμείς πάντως σας προειδοποιούμε, του απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, με τον υπουργό να επιμένει στις απειλές του, λέγοντας «και εγώ σας προειδοποιώ κύριε Σκυλλάκο. Οσο ρητή είναι η δική σας δήλωση, άλλο τόσο ρητή είναι και η δική μου δήλωση, δε θα υπάρξει από την εφαρμογή του νόμου καμία εξαίρεση για κανέναν».
Θετικές είδαν τις προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές οι εκπρόσωποι της ΝΔ Γ. Νάκος και Π. Παυλόπουλος, κάνοντας λόγο για προτάσεις που συνεισφέρουν στην εξυγίανση της πολιτικής ζωής και το μόνο που ανέφεραν ήταν ότι υπάρχουν ζητήματα εφαρμοσιμότητας των διατάξεων του νομοσχεδίου. Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. ο Μ. Βορίδης είπε ότι υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια για την εφαρμογή των διατάξεων και ζήτησε να θεσπιστούν κίνητρα για τη χρηματοδότηση των κομμάτων από επιχειρηματίες μέσω φοροαπαλλαγών. Με άλλα λόγια, μίλησε «ανοιχτά» για συναλλαγή των αστικών κομμάτων με μεγαλοεπιχειρηματίες - κάτι που έτσι κι αλλιώς γίνεται - και μάλιστα αυτό να γίνεται με κίνητρα και φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Μουλόπουλος είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των δαπανών και την ίση μεταχείριση, αλλά ανάφερε ότι ακούγονται πολλά υποκριτικά πράγματα περί ηθικής και πάταξης της διαπλοκής.