Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής επανήλθε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού
Eurokinissi |
Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή |
Ισχυρίστηκε γενικόλογα ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που περνάει η Ελλάδα, αλλά και λόγω αυτών των δυσκολιών η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει την εξωτερική της πολιτική και θα μείνει σταθερή στις διεκδικήσεις και τις θέσεις της, όπως για παράδειγμα στη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» στην ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παρακολουθούμε, είπε, τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και το ενδεχόμενο πιθανής προβοκάτσιας και φυλάσσουμε τα σύνορά μας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως έχει ήδη διαψευστεί ότι με τον Μ. Ομπάμα στις ΗΠΑ συζήτησαν για το πετρέλαιο στο Αιγαίο και ισχυρίστηκε ότι το θέμα δε θίχτηκε ούτε από την πλευρά των ΗΠΑ. Δεν κάνουμε, είπε, σοβαρή εξωτερική πολιτική εάν υπάρχει η αντίληψη ότι σε κάθε επίσκεψη στο εξωτερικό πάντα κάτι δίνουμε και ανέφερε ότι με «αξιόπιστη εξωτερική πολιτική» δε χρειάζεται να κάνουμε υποχωρήσεις και αυτό το έχει αποδείξει πρώτο το ΠΑΣΟΚ.
Στη δευτερολογία της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχολίασε την απάντηση του πρωθυπουργού:
«Δε μας ικανοποίησε η όποια διάψευση έκανε ο πρωθυπουργός γύρω από το θέμα που θέσαμε, του Αιγαίου και τα άλλα. Είπε το εξής πράγμα, το αυτονόητο: Οτι εμείς δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από την υπεράσπιση της άμυνας της χώρας. Κι εγώ σας λέω ότι θα παρουσιαστεί αυτή η συμφωνία αν τελικά γίνει, δρομολογείται, ίσως επισφραγιστεί και με τον ερχομό του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα.
Εγινε δημοσίευμα, δεν έχει διαψευστεί. Οποιαδήποτε συμφωνία γίνει θα παρουσιαστεί ότι αυτή προστατεύει καλύτερα την άμυνα της χώρας. Εγώ λέω να το πιστέψετε κιόλας. Τότε βάζουμε τα εξής ζητήματα: Τι έχει προηγηθεί και η ΝΔ το ξέρει και το ΠΑΣΟΚ και το ξέρουμε όλοι:
Εμείς δε θα απαντήσουμε τα όπλα παρά πόδας, πάτε και κάντε μικρασιατική εκστρατεία. Είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε έναν τέτοιο πόλεμο, να χύνει το αίμα του ο ελληνικός κι ο τουρκικός λαός για τη διανομή των αγορών. Θέλουμε και παραθέλουμε ειρηνική συμβίωση και αντιμετώπιση των ζητημάτων. Με όλες τις γειτονικές χώρες. Και είμαστε οι τελευταίοι που θα είμαστε υπέρ ενός τέτοιου πολέμου. Κι αν γίνει ένας τέτοιος πόλεμος πρέπει να μετατραπεί σε κάτι άλλο κι απ' την πλευρά του ελληνικού λαού και από την πλευρά του τουρκικού λαού.
Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα παραγνωρίσουμε ότι ζούμε σε μία κυριολεκτικά ζούγκλα, σε μια περιοχή που αμφισβητούνται σύνορα. Σε μια περιοχή όπου σήμερα μπορεί να κάνετε μια καλή συμφωνία με την Τουρκία - και μεις θέλουμε μια καλή συμφωνία, δε θέλουμε πόλεμο μεταξύ μας, ούτε σοβινισμούς κλπ., να πάρουμε την κόκκινη μηλιά που μερικοί λένε - αλλά από την άλλη μεριά αυτές οι συμφωνίες μπορεί να είναι προσωρινές. Κι από αυτή την άποψη, έχετε την ευθύνη να διαφυλάσσετε και όλα αυτά, όρια, τα σύνορα και που ξέρουμε ότι έχουν καταργηθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
Εμείς δε θέλουμε να εξάψουμε έναν πατριωτισμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε εθνικισμό, σοβινισμό και δεν ξέρω τι άλλο και να δημιουργήσει προβλήματα και στη Θράκη και στην Κύπρο. Και είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί στο ανέβασμα των τόνων. Αλλά δεν μπορούμε να μη βλέπουμε έναν πραγματικό κίνδυνο. Διότι αυτή τη στιγμή γράφτηκε σε μια εφημερίδα συγκεκριμένη, πολύ δύσκολα εμείς θα φέρουμε άρθρα εφημερίδων. Πρέπει να σας πω όμως ότι η δημοσιογράφος δεν έχει διαψευστεί σε μια σειρά τέτοια θέματα που έχει φέρει και με την οποία διαφωνούμε ιδεολογικά και πολιτικά. Η εφημερίδα είναι μια εφημερίδα που γενικά στηρίζει την κυβέρνηση. Η διάψευση δεν ήταν ουσιαστική από τη μεριά του κ. Βενιζέλου, αντίθετα τις επόμενες μέρες έρχεται η συμμετοχή στην "αντιπυραυλική άμυνα".
Μα και μόνο η συμμετοχή στην αντιπυραυλική άμυνα σημαίνει κατάργηση των εθνικών ορίων στο Αιγαίο. Τα σύνορα στο Αιγαίο δεν υφίστανται για το ΝΑΤΟ. Αυτό μας απασχολεί, όχι γιατί είμαστε εναντίον του ΝΑΤΟ γενικά, αλλά γιατί όσο θα υπάρχει εθνοκρατική οργάνωση, όσο θα υπάρχουν ξεχωριστά κράτη, όσο θα υπάρχει η πάλη για τις αγορές τα σύνορα θα έχουν την αξία τους. Κάποτε μπορεί να καταργηθούν τα σύνορα αλλά θα τα καταργήσουν οι λαοί, σήμερα υπάρχουν τα σύνορα.
Κι εμείς δε θέλουμε να εκχωρήσουμε τίποτα. Και δεν είναι ότι κάποιος μέσα στη Βουλή θέλει, αλλά στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και του κοσμοπολιτισμού μπορεί να υποστούμε και αυτό. Και αύριο θα εμπλακούμε σε πόλεμο, και σε έναν τέτοιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο για τις αγορές δε θέλουμε συμμετοχή, πώς να το κάνουμε. Αλλά δεν μπορούμε και να ανεχτούμε οτιδήποτε απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Ούτε για συνδιαχείριση των πετρελαίων, ούτε για τίποτα. Δεν είναι ζήτημα επίδειξης πατριωτισμού. Αλλωστε, εμείς υποστηρίζουμε ότι ο πατριωτισμός δεν είναι ενιαίος, δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη για τον πατριωτισμό. Εμείς είμαστε με τη μια αντίληψη».