Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Λαίλαπα και στην Ασφάλιση

Η κατάθεση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή του κειμένου με τις ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο τα μέτρα που επωάζονται από το υπουργείο Εργασίας. Τώρα, γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι οι ανατροπές θα είναι ριζικές, θα συνθλίψουν τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και θα την μετατρέψουν σε ένα είδος κοινωνικής πρόνοιας σε επίπεδα πτωχοκομείου. Με το νέο μοντέλο Ασφάλισης δε θα εξασφαλίζεται ούτε σύνταξη, ούτε Υγεία, οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς καμία σιγουριά για τις παροχές, ενώ το κράτος και οι εργοδότες περιορίζουν δραστικά τη συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση του συστήματος.

Οπως σαφώς προκύπτει από το κείμενο του υπουργείου, με το «νέο» μοντέλο, πλήρης σύνταξη θα αποδίδεται μόνο μετά από 40 χρόνια σκληρής δουλειάς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιος εργαζόμενος για να εξασφαλίσει αυτή την «πλήρη» σύνταξη, και με δεδομένο το εργασιακό καθεστώς αλλά και την ανεργία, θα πρέπει να βρίσκεται στο μαγκανοπήγαδο μέχρι το 70ό έτος της ηλικίας του και πέρα απ' αυτό. Επιπλέον, με τη θεσμοθέτηση αντικινήτρων, θα είναι απαγορευτικό για έναν εργαζόμενο να φεύγει πριν το 65ο έτος και εξαιτίας της χαμηλής σύνταξης, αλλά και του γεγονότος ότι η λεγόμενη βασική, δηλαδή η προνοιακή σύνταξη, θα αποδίδεται κατά κανόνα στο 65ο έτος. Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι καταργείται η 35ετία με όριο ηλικίας που ισχύει σήμερα αλλά και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Κατά συνέπεια θεσμοθετείται η δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ακόμα χειρότερα, το ύψος της πλήρους σύνταξης, όταν και από όποιους γίνει κατορθωτό να την πάρουν, δε θα έχει καμία σχέση ούτε καν με τα σημερινά επίπεδα των συντάξεων που δίνονται στην 35ετία ή στην 37ετία. Και βέβαια ακόμα μικρότερες θα είναι οι συντάξεις που θα δίνονται σε όσους δεν «κλείνουν» τα 40 εργάσιμα χρόνια. Το πετσόκομμα θα γίνεται μέσα από τον υπολογισμό των συντάξεων σε όλο τον εργάσιμο βίο αντί της πενταετίας που ισχύει σήμερα, αλλά και τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης που ήδη έχει προδιαγράψει το υπουργείο Εργασίας. Ο μύθος ότι «δε θα χάνεται ούτε ένα ένσημο» αποδεικνύεται μια τεράστια κοροϊδία, καθώς αντί για την απώλεια ενσήμων - εξαιτίας της εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών - θα οδηγηθούμε σε «νόμιμες» απώλειες στο ύψος των συντάξεων που θα ξεπερνούν το 30%!

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ο διαχωρισμός των κλάδων Υγείας από τις συντάξεις, που με τους όρους που θα γίνει και την ένταξή τους στο ΕΣΥ προδιαγράφονται η ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παροχών Υγείας, η παραπέρα εμπορευματοποίησή τους, αλλά και η «απαλλοτρίωση» της περιουσίας των κλάδων αυτών από το κράτος (π.χ., περίπτωση ΙΚΑ). Η λεηλασία των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις μέσα από το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο.

Υπόβαθρο όλων των μέτρων που σχεδιάζονται και βασικός στρατηγικός στόχος είναι ο δραστικός περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης και - κατά συνέπεια - η παράδοση των εργαζομένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με το υπουργείο, η χρηματοδότηση αυτή δε θα αφορά τις συντάξεις, αλλά θα περιοριστεί αυστηρά στην προνοιακή (βασική) σύνταξη. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη πρόκληση που πρέπει να πάρει μαζική αγωνιστική απάντηση.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ