Με μια διαχειριστική κριτική και παρουσιάζοντας τα αντιλαϊκά μέτρα σαν «θατσερικές» συνταγές, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις του κόμματός του, έκανε λόγο για «όραμα μιας αναζήτησης επιλογής λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», με «πολιτικό έλεγχο της αγοράς», αναπαράγοντας ταυτόχρονα δυο αυταπάτες σε βάρος του λαού: Πρώτον, ότι το ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ είναι καλύτερο από το ΔΝΤ και τα συμφέροντα που αυτό κατά βάση υπηρετεί και δεύτερον ότι σήμερα ο λαός θα σωθεί αν διαλέξει τον «καλύτερο» ιμπεριαλιστή και όχι μέσα από την οργάνωση της αντιιμπεριαλιστικής του πάλης.
Σπέρνοντας συγχύσεις σχετικά με το ρόλο του ΠΑΣΟΚ, τα αίτια και το χαρακτήρα της κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «η κρίση θα μπορούσε να γίνει η ευκαιρία για μια άλλη δομή», κατηγορώντας την κυβέρνηση επειδή «κινδυνολογήσατε» και «παλινδρομήσατε απέναντι στον ευρωπαϊκό και υπερατλαντικό δρόμο». Σημείωσε ότι «η κατάσταση ήταν δύσκολη, αλλά υπήρχε δυνατότητα. Γι αυτό σας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Για να στρίψετε το τιμόνι». Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπει ένα φιλολαϊκό ΠΑΣΟΚ κάτω από την αντιλαϊκή κυβέρνηση και συμβάλλει στο βαθμό που του αναλογεί στο να παραμένουν εγκλωβισμένες λαϊκές συνειδήσεις στο έναν από τους δυο πυλώνες του δικομματισμού.
Στην ίδια λογική ο Α. Τσίπρας άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ γιατί δεν κάνει «αναδιανομή του πλούτου», λέγοντας επίσης ότι δε διαθέτει «στρατηγικό σχέδιο για την αγροτική οικονομία». Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε ότι «ο ΟΤΕ ξεπουλήθηκε έναντι αστείου τιμήματος παράνομα σε σχέση με την κοινοτική νομοθεσία», υπονοώντας προφανώς ότι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου είναι καλό όταν το τίμημα είναι ικανοποιητικό. Επίσης ζήτησε να «δοθούν στην αγορά» τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ, «προσπερνώντας» ότι πρόκειται για κονδύλια που θα μοιραστούν ως επί το πλείστον σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να ενισχύσουν τη θέση τους στο διακλαδικό και διακρατικό ανταγωνισμό.