Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Εξω το ΔΝΤ - Αποδέσμευση από ΕΕ!

Σε μελέτη του για το έτος 2008, το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ εξέτασε τις επιπτώσεις που είχε η είσοδος του ΔΝΤ σε μια σειρά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

*

Τα στοιχεία είναι εφιαλτικά:

Το Κέμπριτζ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δραματικές περικοπές που επέβαλε το ΔΝΤ στις δαπάνες για την Υγεία, ως όρο για τη δανειοδότηση των χωρών αυτών, είχαν ως συνέπεια το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων λόγω της εξάπλωσης της... φυματίωσης!

*

Σύμφωνα με την έρευνα, στις 20 χώρες που έπεσαν στα νύχια του ΔΝΤ, οι θάνατοι από φυματίωση αυξήθηκαν κατά 17%!

***

Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα της απόβασης του ΔΝΤ κατά τη δεκαετία του '80 στις χώρες της Αφρικής.

Σε πάνω από 40 αφρικανικές χώρες που ετέθησαν υπό τη δικαιοδοσία του ΔΝΤ, οι δαπάνες Υγείας μειώθηκαν κατά το ήμισυ. Το αποτέλεσμα ήταν η έκρηξη του ΕΪΤΖ.

*

Το φαινόμενο επαναλήφθηκε και στην Ταϊλάνδη, η οποία αφ' ότου μείωσε κατά 50% τις δαπάνες Υγείας για να συμμορφωθεί με τους όρους του ΔΝΤ, είδε τα ποσοστά του ΕΪΤΖ να διπλασιάζονται...

*

Οσο για την Κένυα, υποχρεώθηκε τη δεκαετία του '90 να καταργήσει όλους τους ελέγχους στις εισροές και εκροές κεφαλαίων. Η χώρα κατόπιν τούτου,

αφ' ενός, μετετράπη σε διαμετακομιστικό κέντρο του βρώμικου χρήματος, αφ' ετέρου, είδε τον τοπικό δικτάτορα να αρπάζει πακτωλό δημόσιου πλούτου και να τον εξάγει... νομίμως στο εξωτερικό!

***

Η Λετονία ήταν μια από τις χώρες που οδηγήθηκε στο ΔΝΤ. Ενας από τους όρους για τη δανειοδότησή της ήταν η περικοπή των δαπανών στο χώρο της Παιδείας.

*

Το αποτέλεσμα είναι από τα χίλια εκπαιδευτικά ιδρύματα που διέθετε η χώρα πριν την έφοδο του ΔΝΤ, σήμερα να έχουν κλείσει πάνω από 100, δηλαδή περισσότερο από το 10% των σχολείων.

Το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που σε μεγάλο βαθμό λειτουργούσαν και ως κέντρα γύρω από τα οποία κινείτο η οικονομία σε μικρές περιφέρειες και κωμοπόλεις, επέφερε απόλυτο οικονομικό μαρασμό, με σωρεία λουκέτων σε μικρά μαγαζιά, μαζική μετανάστευση και κατάργηση ολόκληρων χωριών από το χάρτη!

*

Ταυτόχρονα, στα μέτρα που υποβλήθηκε η Λετονία είναι η μείωση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων κατά 20% ενώ οι δαπάνες για τη συντήρηση των νοσοκομείων μειώθηκαν κατά 40%!

*

Σημειωτέον ότι η παρέμβαση του ΔΝΤ στη Λετονία, που έχει γίνει στη βάση ενός «μεικτού» σχήματος όπου συμμετέχουν και πιστωτές από την Ευρωζώνη, τη Σουηδία και άλλες χώρες,

έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του ΑΕΠ κατά 24% σε δυο μόλις χρόνια και την εκτίναξη της ανεργίας στο 23%!

***

Ανάλογο «μεικτό» σχήμα πιστωτών (ΔΝΤ, ΕΕ, Παγκόσμια Τράπεζα) εισέβαλε στην Ουγγαρία το 2008, χώρα την οποία επισκέφτηκε τις προάλλες ο Γ. Παπανδρέου για να πάρει... «εμπειρίες».

*

Τα μέτρα που επέβαλε το ΔΝΤ από κοινού με την ΕΕ, ήταν:

Πάγωμα των μισθών του δημοσίου για τη διετία 2009 - 2010. Περικοπή του 13ου μισθού των δημόσιων υπαλλήλων και της 13ης σύνταξης των συνταξιούχων. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των συντάξεων προς τα κάτω. Μείωση 10% των επιδομάτων αναπηρίας. Στα είδη πρώτης ανάγκης επιβλήθηκε ΦΠΑ 18%. Αύξηση του ΦΠΑ στα υπόλοιπα είδη από το 20% στο 25%. Αύξηση κατά 6% των ειδικών φόρων σε βενζίνη, τσιγάρα και ποτά. Απολύσεις 12.000 δημοτικών υπαλλήλων. Αύξηση στις φορολογικές κλίμακες των χαμηλόμισθων εργαζομένων.

*

Το αποτέλεσμα: Στον ένα και πρώτο χρόνο της εφαρμογής των βάρβαρων μέτρων η οικονομία της Ουγγαρίας έχει βυθιστεί στα τάρταρα με τη βιομηχανική και την αγροτική παραγωγή να έχουν σημειώσει πτώση κατά 17% και την ανεργία να κινείται επισήμως άνω του 11%...

***

Από τα «κατορθώματα» του ΔΝΤ γνωστά είναι επίσης όσα προκάλεσε

στην Αργεντινή με την πλήρη κατάρρευση των τομέων της Υγείας, της Παιδείας, των υποδομών και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου,

στη Ρουμανία, όπου η «σωτήρια» παρέμβασή του έχει συνδυαστεί με τις απολύσεις 150.000 δημόσιων υπαλλήλων,

στην Ουκρανία η οποία ενταγμένη στον αυτόματο πιλότο του ΔΝΤ είδε το ΑΕΠ της να μειώνεται το 2009 κατά 15%

στην Εσθονία όπου η πτώση του ΑΕΠ πέρσι έφτασε επίσης στο 15%.

***

Στην αμαρτωλή ιστορία του ΔΝΤ καταγράφεται πλήθος εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος λαών στο όνομα των κερδών του κεφαλαίου και πάντα με το πρόσχημα της οικονομικής «βοήθειας».

*

Αλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ολόκληρη η ιστορία του «ευαγούς» αυτού ιδρύματος, με τον «σοσιαλιστή» πρόεδρο, είναι μια διαρκής συνεργασία με δικτατορίες και φασιστικά καθεστώτα.

*

Το μοντέλο είναι το εξής:

*

Το ΔΝΤ στηρίζει τους δικτάτορες, οι δικτάτορες ανοίγουν τις κερκόπορτες των χωρών τους στο ΔΝΤ, με αποτέλεσμα οι λαοί αυτοί, ακόμα και μετά την πτώση των δικτατόρων, να μένουν υπόδουλοι και αιχμάλωτοι της οικονομικής τυραννίας του ΔΝΤ, για δάνεια τα τοκοχρεολύσια των οποίων έχουν πολλαπλασιαστεί.

*

Ετσι δεν έχει υπάρξει δικτατορία που να μη βρήκε αρωγό της το ΔΝΤ:

Από τις χούντες της Αργεντινής, της Χιλής, της Βραζιλίας, της Αϊτής και της Βολιβίας,

μέχρι τις χούντες της Αιθιοπίας, της Νιγηρίας, του Πακιστάν, της Λιβερίας και της Κένυας,

και από τις χούντες του Πακιστάν και των Φιλιππίνων

μέχρι τη χούντα της Ινδονησίας και το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής!

***

Αυτό είναι το ΔΝΤ.

Ισοδύναμο της εξαθλίωσης και συνώνυμο της πολιτικής «μαυρίλας».

*

Κι όμως!

Αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα και επί 40 χρόνια εξυμνούν την ΕΕ, μας λένε

- τώρα μας το λένε -

ότι η ΕΕ, του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και του ευρώ, είναι... χειρότερη ακόμα κι από το ΔΝΤ!

*

Οτι η Ευρωπαϊκή Ενωσή τους, αυτό το αγλάισμα «αλληλεγγύης» και «δημοκρατίας»,

είναι... χειρότερη ακόμα κι από αυτόν το «λύκο»,

το διεθνή τοκογλύφο,

τον παγκόσμιο μαυραγορίτη,

που δανείζει με ενέχυρο τις πολιτικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα λαών και χωρών και που ακούει στο όνομα ΔΝΤ!

***

Εδώ και μερικές βδομάδες, μάλιστα, παριστάνουν τους πολύ «ευφυείς διαπραγματευτές», που έβαλαν στο τραπέζι το «καλό» ΔΝΤ για να πιέσουν την «κακή» ΕΕ,

*

ενώ εσχάτως διακινούν και τη θεωρία ότι το «ελληνικό πρόβλημα» θα πρέπει να «λυθεί» μέσα από μια «μεικτή», «συνεταιρική» και από κοινού δράση των δύο ληστών, της ΕΕ και του ΔΝΤ!

*

Αλλά αν η «σωτηρία» της Ελλάδας περνάει μέσα από τη διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας», όπου η μια σφαίρα γράφει «ΕΕ» και η άλλη σφαίρα γράφει «ΔΝΤ»,

αν - ανεξαρτήτως πού θα καταλήξουν τα πράγματα - έφτασαν να λένε ότι «μπλοφάρουν» με το ΔΝΤ, τζογάροντας το μέλλον της χώρας μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης,

τότε τι άλλη απόδειξη χρειάζεται για το πού έχουν οδηγήσει τον ελληνικό λαό όλοι αυτοί οι γαλαζοπράσινοι «Μεσσίες»;

*

Οταν υπάρχουν οι ίδιες τους οι ομολογίες,

τι άλλη μεγαλύτερη απόδειξη χρειάζεται πως μόνη ελπίδα για τον ελληνικό λαό είναι η πολιτική ανατροπή του δικομματικού κατεστημένου και η αποδέσμευση της χώρας από κάθε είδους ιμπεριαλιστικό δυνάστη;


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org