Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΒΟΥΛΗ
Οξυνση της κοινωνικής αντιπαράθεσης για να μην ηττηθεί ο λαός

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το κεφάλαιο και τα κόμματά του εξαπολύουν ακόμη μεγαλύτερο πόλεμο εναντίον των εργαζομένων και οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με πόλεμο
Το κεφάλαιο και τα κόμματά του εξαπολύουν ακόμη μεγαλύτερο πόλεμο εναντίον των εργαζομένων και οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με πόλεμο
Καταλαβαίνω πολύ καλά τι σημαίνει το περιεχόμενο «ζητάτε αποδείξεις από παντού, κόβεται αποδείξεις παντού». Εδώ όμως υπάρχει ένα ζήτημα. Πρέπει να χτίσουμε λέει το αφορολόγητο. Η ΔΕΗ δεν μπαίνει, οι τηλεπικοινωνίες δεν μπαίνουν, τα μεταφορικά μέσα δεν μπαίνουν. Και έχουμε αποδείξεις. Το νερό δεν μπαίνει. Γίνεται λοιπόν μια ολόκληρη εκστρατεία για τις αποδείξεις και αυτά τα βασικά τα οποία και πρέπει να τα πληρώνουμε, άμα δεν τα πληρώσουμε το σπίτι δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και έχουμε αποδείξεις που δεν μπορεί να κατατεθούν. Και σε μια σειρά άλλα πράγματα.

Τι αποδείξεις δηλαδή πρέπει να φέρουμε; Για λίφτινγκ, για σπα, τι; Και αν ένα χρόνο δεν αρρωστήσουμε, να πάμε να πληρώσουμε, γιατί το δημόσιο σύστημα υγείας δεν μας καλύπτει 100%, δεν αρρωστήσουμε για ένα χρόνο για δύο χρόνια, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χτίσουμε αφορολόγητο. Στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι ότι φορολογείται και το κατώτατο όριο της φτώχειας. Γιατί μόνο τα 6.000 ευρώ είναι αφορολόγητα πραγματικά, και από εκεί και πάνω πρέπει να χτίσεις αφορολόγητο.

Φορολογούνται περισσότερο και αυτοί που είναι πάνω από το όριο φτώχειας. Δηλαδή άμα έχεις 13.000 εισόδημα το χρόνο δεν είσαι φτωχός. Εν πάση περιπτώσει, είπα από την αρχή ότι δε θα μπούμε σε λεπτομέρειες, θα τα πούμε άλλωστε στο φορολογικό, αλλά εδώ λέει ότι υπάρχει κίνημα για αποδείξεις! Ε, λοιπόν, όλες οι αποδείξεις πρέπει να μπουν στα τεκμήρια, όχι στα τεκμήρια διαβίωσης, ότι έχω εισόδημα. Βεβαίως, πρέπει να μπουν στα υποχρεωτικά και αναγκαστικά έξοδα, που απαλλάσσεσαι 100% και όχι ένα μέρος.

Υπάρχει πόλεμος σε βάρος των εργαζομένων

Εγινε εδώ πολύς λόγος για πόλεμο. Πόλεμος λέει ο κ. Παπανδρέου και συζήτηση από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για το πώς θα συνεισφέρουμε, ότι πρέπει να είναι δίκαιη η συνεισφορά στον πόλεμο. Εμείς δεν υιοθετούμε τον όρο «υπάρχει πόλεμος που γίνεται εναντίον της Ελλάδας» ή η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο. Υπάρχει οικονομική καπιταλιστική κρίση και από αυτή την άποψη εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει πολεμική επίθεση, πόλεμος που εξαπολύεται εναντίον των εργαζομένων, δε βρίσκονται σε πόλεμο οι επιχειρηματίες.

Εχουν δυσκολίες για να αναπαράγουν τα κέρδη, να πουλήσουν εμπορεύματα, να πραγματοποιήσουν κέρδη. Αλλά δε μιλάμε εμείς για έναν πόλεμο που πρέπει να δούμε να συνεισφέρουν περισσότερο οι επιχειρηματίες και λιγότερο οι εργαζόμενοι. Για εμάς υπάρχει το εξής πράγμα: Εξαπολύεται ακόμη μεγαλύτερος πόλεμος εναντίον των εργαζομένων και οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με πόλεμο.

Ο κ. Σαμαράς το είπε καθαρά: Φοβάμαι τις κοινωνικές συγκρούσεις. Κάντε λίγο τα πράγματα πιο μαλακά για να μην έχουμε κοινωνικές συγκρούσεις. Εμείς φοβόμαστε αν δε γίνει κοινωνική αντιπαράθεση και αν το λαϊκό κίνημα δεν προχωρήσει σε λογική σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική και στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Αν δεν έχουμε όξυνση της κοινωνικής αντιπαράθεσης, τότε ο λαός θα ηττηθεί και θα ηττηθεί για πολλά χρόνια εμπρός. Ξεκαθαρίζουμε εμείς τουλάχιστον αυτό το ζήτημα.

Αυτό δε σημαίνει, έχουμε κατηγορηθεί για αυτό, ότι μας ενδιαφέρει να οξύνονται τα προβλήματα για να υπάρχει η αντιπαράθεση από την πλευρά του λαού. Ισα ίσα τα προβλήματα έτσι κι αλλιώς θα οξύνονται γιατί η στρατηγική είναι τέτοια και ακριβώς όσο οξύνονται τα προβλήματα και ο λαός δεν αντιδρά, τότε ο λαός θα υποκύψει, θα ενσωματωθεί και θα ηττηθεί. Στο δρόμο της πάλης ο λαός μπορεί και να επιλύσει κάποια προβλήματα ή να ανακουφιστεί και η μονόπλευρη αντιμετώπιση, η όξυνση των προβλημάτων χωρίς αγώνα αυτό πραγματικά φέρνει, απογοήτευση και την ηττοπάθεια.

Ωρίμασε η ανάγκη ριζικών αλλαγών

Αλλά εδώ θα σας πω δε μου προκαλεί έκπληξη. Ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα να χρησιμοποιεί ορισμένες απαγορευμένες λέξεις και όρους εδώ και κάνα χρόνο, «προλεταριάτο» κ.ά. Δεν είναι ξεπερασμένη αυτή η λέξη; Προλεταριάτο; Οχι εμείς δεν τη χρησιμοποιούμε ακριβώς έτσι, δεν είναι της ώρας να αναλύσω. Προλεταριάτο, σύγκρουση και ρήξη με το κεφάλαιο. Αυτό δείχνει το εξής πράγμα: Δείχνει πόσο έχει ωριμάσει αντικειμενικά η ανάγκη ριζικής αλλαγής και ανατροπής των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Αλλά και από την άλλη πλευρά, με συγχωρείτε, δείχνει και την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα του κόμματος αυτού, που δεν πιστεύει και δε θέλει αυτή την πραγματική ρήξη, αλλά δείχνει ακριβώς ότι τα πράγματα αντικειμενικά ωριμάζουν και ότι φοβούνται ένα κίνημα, το οποίο, αν θέλετε, δε θα πέφτει εύκολα στη λούμπα «αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, επανασυγκρότησης της ΕΕ», αλλά αργά ή γρήγορα, δεν μπορώ να προβλέψω το διάστημα, θα υπάρξει συνείδηση αυτού που λέμε, βεβαίως, ανατροπής της ΕΕ.

Αυτή δεν μπορεί να γίνει αυτόματα σε όλες τις χώρες. Και το ζήτημα της αποδέσμευσης, που φαίνεται ουτοπικό σήμερα ή και προκαλεί φόβο, θα γίνει αντικειμενική και αναγκαστική επιλογή για το ίδιο το κίνημα, αν δε θέλει να ηττηθεί κατά κράτος και για πάρα πολλά χρόνια να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org