Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει στην εκτίμηση περί «πολιτικής ήττας» του Γλύξμπουργκ

Σε συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία, προχώρησαν χτες κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Με τις δηλώσεις τους, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν την απόφαση σαν «πολιτική ήττα» του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, ενώ παράλληλα θέλησαν κατά τον προσφιλή τους τρόπο να επιρρίψουν ευθύνες στη ΝΔ, μετατρέποντας ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα σε διαμάχη ανάμεσα στα δυο κόμματα...

Επιμελώς, βέβαια, τόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες όσο και οι βουλευτές της ΝΔ, παρέλειψαν επιμελώς να αναφέρουν ότι το θέμα μπορεί να λυθεί οριστικά με σχετική διάταξη στα πλαίσια της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Η Ελλάδα θα υποστηρίξει σθεναρά τις θέσεις της. Η δικαστική διαδικασία δεν έχει κλείσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, από το Ζάγκρεμπ, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι ο «κ. Γλύξμπουργκ έχει εισπράξει πολλά περισσότερα από όσα ισχυρίζεται ότι έχασε». Ο Κ. Σημίτης, στη συνέχεια, θέλοντας προφανώς να δώσει έναν πιο... αιχμηρό τόνο στη δήλωσή του, είπε: «Πρόκειται για απαράδεκτη απαίτηση, η οποία προβάλλεται από ένα πρόσωπο που ευθύνεται για την εφτάχρονη δικτατορία στην Ελλάδα και τη μακρά οικονομική καχεξία της χώρας».

«Δείχνει έλλειψη ευαισθησίας και ακραία αδιαφορία για τα συμφέροντα και τις θυσίες του ελληνικού λαού», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Ν. Αθανασάκης έκανε λόγο για μια «απόφαση που περιορίζεται στην οικονομική διεκδίκηση». Ενώ, θέλοντας να μειώσει το συγκεκριμένο γεγονός, δήλωσε: «Ο ίδιος ο τέως βασιλιάς επιλέγει να μεταπέσει στην κατηγορία του... ιδιώτη και να αντιδικεί με το ελληνικό δημόσιο, διεκδικώντας κάποια δισεκατομμύρια δραχμές. Είναι δική του αυτή η επιλογή. Ακόμη και ένας τέως βασιλιάς έχει το δικαίωμα του αυτοεξευτελισμού του». Βέβαια, για τον Ν. Αθανασάκη «το γεγονός ότι συζητούμε μόνο το θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, σημαίνει -και είναι πολύ ευχάριστο αυτό- ότι το πολιτειακό έχει λυθεί επί της ουσίας, μετά από τόσα χρόνια»... Ουσιαστικά, για τον κ. Αθανασάκη και για την ελληνική κυβέρνηση είναι επιτυχία ότι η απόφαση περιορίζεται στην οικονομική διεκδίκηση, αφού όπως είπε: «Υπήρξαν και άλλα θέματα για τα οποία προσέφυγε ο τέως βασιλιάς, όπως το θέμα της προσβολής της προσωπικότητας, της προσβολής της αξιοπρέπειάς του, της προσβολής του ονόματός του». Τα οποία, όπως ανέφερε, «από πρόπερσι, από την Επιτροπή του Δικαστηρίου έχουν απορριφθεί»...

Σ' άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ν. Αθανασάκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, για «νομικούς ακροβατισμούς της κυβέρνησης», είπε: «Μου επιτρέπει να αναφερθώ σε πολιτικούς ακροβατισμούς και να θυμίσω, έτσι για την ιστορία, τις ημέρες εκείνες της πρωθυπουργίας του που η κινητή περιουσία έφευγε κρυφίως, από το Τατόι σε "κοντέινερς", κλειστά, χωρίς κανείς να έχει ελέγξει, χωρίς κανείς να γνωρίζει το περιεχόμενό τους. Με μια διαδικασία, δηλαδή, που δεν τιμά την τότε κυβέρνηση». Ενώ συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος έκανε λόγο για «βουλευτές της ΝΔ που προστρέχουν, ως αυτόκλητοι συνήγοροι, για τις οικονομικές απαιτήσεις του τέως βασιλιά».

Παράλληλα, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έγινε κάποια κίνηση εξωδικαστικού συμβιβασμού από την πλευρά της κυβέρνησης υποστήριξε: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Σήμερα, το ελληνικό Δημόσιο θα κάνει τους υπολογισμούς του, με όλα τα συμπαρομαρτούντα και θα προχωρήσουμε στη διαδικασία, όπως προβλέπεται στο επίπεδο της νομοθεσίας του δικαστηρίου».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, δήλωσε ότι «η απόφαση αυτή δικαιώνει την ιστορική επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στην ψήφιση ειδικού νόμου, σύμφωνα με τον οποίον η φερόμενη ως βασιλική περιουσία περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δημοσίου». Και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση «όχι μόνο δε συνιστά νίκη του κ. Γλύξμπουργκ, αλλά καταδεικνύει ότι έχει ηττηθεί σε θεσμικό και πολιτειακό επίπεδο». Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Γ. Δρυ, «θα κάνει χρήση κάθε πρόσφορου μέσου, για να προστατεύσει πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου και του Ελληνα φορολογούμενου». Και κατέληξε: «Τα όποια αιτήματα που ακούγονται για δήθεν αποζημιώσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που πρέπει να καταβληθούν στον Κ. Γλύξμπουργκ, είναι ανυπόστατα, βεβιασμένα και έωλα».

Τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα της «βασιλικής περιουσία» παραδέχτηκε χτες ακόμη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, ο οποίος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» δήλωσε ότι μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα και χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε, επίσης, ότι στο διάστημα των έξι μηνών η κυβέρνηση δε θα επιδιώξει συμβιβασμό με τον τέως, αλλά όταν επανέλθει στο δικαστήριο, θα ζητήσει να συνυπολογιστούν τα οφέλη που είχε η βασιλική οικογένεια από τη μη φορολόγηση όλα αυτά τα χρόνια της περιουσίας της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ