Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Μερικές σκέψεις και προτάσεις

Αγαπητοί σύντροφοι,

Διάβασα τις Θέσεις του Κόμματός μας για το 16ο Συνέδριο και συμφωνώ απόλυτα. Είμαι δε περήφανος, διότι το κόμμα μας στέκει πολύ ψηλά από ζήτημα καθαρότητας, ταξικής Μαρξιστικής και Λενινιστικής απόψεως. Κι αυτό πιστεύω ότι οφείλεται στους μεγάλους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες που έκανε σε όλο το διάβα της Ιστορίας του. Θέλω, όμως, να επισημάνω μερικά πράγματα που ίσως βοηθήσουν.

1. Στην επιλογή στελεχών: Πιστεύω ότι η προηγούμενη ηγεσία έχει βαριές ευθύνες για την επιλογή που έκανε μετά τη νομιμοποίηση του Κόμματος. Ενώ είχε υλικό από τους αγωνιστές που έφαγαν όλα τους τα χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες, καθώς και από τους πολιτικούς πρόσφυγες, που άρχισαν να έρχονται από τις διάφορες σοσιαλιστικές χώρες, δυστυχώς επήρε διανοούμενους που οι αγώνες τους ήταν όλοι και όλοι ότι πήραν μέρος στο Πολυτεχνείο και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα τους έκανε μέλη του ΠΓ και σήμερα έρχεται ο κ. Ανδρουλάκης να μας λέει κατάμουτρα ότι μπήκε στο ΚΚ για να κάνει καριέρα, η κ. Δαμανάκη.

Σύντροφοι, πάρτε παράδειγμα ότι ο ταξικός εχθρός κατόρθωσε να ανεβάσει στα ύπατα αξιώματα της Σοβιετικής Ενωσης τους Γκορμπατσόφ, Γιάκοβλεφ, Σεβαρντνάτζε. Επίσης ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα παιδιά που έστειλε το Κόμμα να σπουδάσουν στη Σοβιετική Ενωση είναι αντίθετα με το Κόμμα και μας πολεμούν σήμερα.

2. Αλλο το Μέτωπο που θέλουμε να φτιάξουμε εδώ στη χώρα μας αλλά και διεθνώς κι άλλο η Κομμουνιστική Διεθνής. Γι' αυτό νομίζω όταν καλούμε τα διάφορα ΚΚ σε διεθνή συνάντηση, να καλούμε τα ΚΚ εκείνα που έχουν ξεκάθαρο προσανατολισμό και συμφωνούν στον επιστημονικό σοσιαλισμό (μαρξισμό - λενινισμό), στον προλεταριακό διεθνισμό και στη δικτατορία του προλεταριάτου. Γιατί πολλά από αυτά τα ΚΚ ενώ λένε ότι είναι κομμουνιστικά, στην ουσία πράττουν σοσιαλδημοκρατικά (Ζιουγκάνοφ κλπ.). Γι' αυτό κατ' αυτόν τον τρόπο κάνουμε κακό και στους λαούς αυτών των κομμάτων διότι τους αποπροσανατολίζουμε και οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων το χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα για να κρατήσουν τον τίτλο του κομμουνιστή.

3. Νομίζω σύντροφοι, το μέτωπο αργεί κι αυτό κουράζει τον κόσμο, βέβαια εάν είναι να γίνει κάτι σταθερό για να μην διαλυθεί στην πρώτη δυσκολία, κι έχω τη γνώμη να ξεκινήσει το μέτωπο από το χωριό, τη γειτονιά, την επαρχία, το νομό, την περιφέρεια και ν' αγκαλιάσει κατ' αυτόν τον τρόπο όλη τη χώρα.

4. Επίσης, σύντροφοι, το Κόμμα μας έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σαν κομματικά μέλη με μεγάλη ηλικία, με συνέπεια, να μην μπορούν όσο θα ήθελαν να παίρνουν μέρος στις αυξημένες ανάγκες που έχει σήμερα το Κόμμα μας, γι' αυτό χρειάζεται πλατιά στρατολογία απ' όλες τις εξωκομματικές οργανώσεις και προπάντων της ΚΝΕ και το ΠΑΜΕ για να μπορέσει να ανανεωθεί κι αυτοί βέβαια να έχουν όλες τις αρετές που πρέπει να έχει ένα κομματικό μέλος. Τελειώνοντας θέλω να παρακαλέσω τον "Ριζοσπάστη" σε μια Κυριακάτικη έκδοσή του να δημοσιεύσει ένα άρθρο που είχε δημοσιεύσει παλιότερα του Ζινόβιεφ, ενός εμιγκρέ που ζούσε στη Δυτική Γερμανία 20 χρόνια πριν την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης.

Επίσης θέλω να πω σύντροφοι σε όσους είναι ακόμα μουδιασμένοι από την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη ότι η κοινωνία μας δε γεννήθηκε με τον καπιταλισμό στην πλάτη της, πριν από αυτό το σύστημα ήταν κάποιο άλλο σύστημα το οποίο δεν εξυπηρετούσε την κοινωνία και το απέβαλε. Ετσι λοιπόν θα αποβάλει κι αυτό γιατί δεν εξυπηρετεί σήμερα την κοινωνία, είναι πολύ άδικο.

Ευχαριστώ

Με συντροφικούς χαιρετισμούς και καλή επιτυχία στο συνέδριό μας

ΥΓ. Ποτέ σύντροφοι, δεν μπορώ να εξηγήσω την αδράνεια του Σοβιετικού λαού στο ότι δεν ξεσηκώθηκε να υπερασπίσει τις κατακτήσεις που του έδωσε το σοσιαλιστικό σύστημα. Εάν μπορούσε η καθοδήγηση του Κόμματος να μας δώσει μια εξήγηση θα ήταν πολύ θετικό.


ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ
ΚΟΒ Κέντρου Αιγάλεω


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ