Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΝΕΜΕΣΙΣ»
Το ΚΚΕ και η πολιτική του ο πραγματικός στόχος

Λιάνα Κανέλλη: «Είναι το πρώτο τέτοιου τύπου χτύπημα που υφίσταμαι και δεν είμαι ούτε εφτά μήνες βουλευτής του ΚΚΕ. Και νομίζω ότι αυτό ενόχλησε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο» 

Οι υλικές καταστροφές εξαπλώθηκαν μέχρι και τον τέταρτο όροφο και σε όλο το κλιμακοστάσιο και είναι ευτύχημα ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα
Οι υλικές καταστροφές εξαπλώθηκαν μέχρι και τον τέταρτο όροφο και σε όλο το κλιμακοστάσιο και είναι ευτύχημα ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα
Οι μηχανισμοί που σκοπεύουν ευθέως κατά του κόμματος της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ, των συνεργασιών του και γενικότερα κατά του λαϊκού κινήματος, ευθύνονται και για την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού στα γραφεία του περιοδικού «ΝΕΜΕΣΙΣ», του οποίου εκδότης και διευθυντής είναι η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Την ευθύνη για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού ανέλαβε με τηλεφώνημά της στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΦΑ» η «οργάνωση» «Τα παιδιά του Νοέμβρη». Η ίδια οργάνωση πριν από δύο περίπου χρόνια, στις 20 Δεκέμβρη 1998, είχε τοποθετήσει παρόμοιο εκρηκτικό μηχανισμό στο δικηγορικό γραφείο του δημοτικού συμβούλου της Αθήνας και επικεφαλής της «Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα», Λεων. Αυδή.

Η ώρα ήταν 09.43 χτες το πρωί όταν ένας ισχυρός θόρυβος αναστάτωσε το Κολωνάκι. Ο εκρηκτικός μηχανισμός, αποτελούμενος από τέσσερα γκαζάκια, δύο μπιτόνια βενζίνης και στουπί, είχε τοποθετηθεί έξω από την πόρτα του περιοδικού «ΝΕΜΕΣΙΣ», στο δεύτερο όροφο της οδού Πινδάρου 32 και Σκουφά. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου βρίσκεται το πολιτικό γραφείο της Λιάνας Κανέλλη, ενώ στον τρίτο και τον τέταρτο όροφο κατοικεί η οικογένεια του εν αποστρατεία πρέσβη Β. Θεοδωρόπουλου.

Η έκρηξη ήταν ιδιαιτέρως ισχυρή. Το εσωτερικό των γραφείων του περιοδικού δεν υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές, αφού, χάρη στην κατασκευή της πόρτας από μασίφ, το ωστικό κύμα της έκρηξης ακολούθησε φορά προς το εσωτερικό του κτιρίου. Εσπασαν τα τζάμια του κλιμακοστασίου, καθώς και τα τζάμια του φεγγίτη που βρίσκεται στον ημιώροφο της πολυκατοικίας. Τα κομμάτια από το τζάμι του φεγγίτη εκτινάχτηκαν σε απόσταση 10 μέτρων από την πολυκατοικία δημιουργώντας κίνδυνο ακόμη και για τους περαστικούς. Η πόρτα του περιοδικού πήρε αμέσως φωτιά όπως και η είσοδος του ασανσέρ του δεύτερου ορόφου.

Οι υλικές καταστροφές εξαπλώθηκαν μέχρι και τον τέταρτο όροφο και σε όλο το κλιμακοστάσιο. Οι αναθυμιάσεις, μάλιστα, που προκλήθηκαν από την έκρηξη ήταν τόσο ισχυρές που κανείς δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Περίπου δεκαπέντε λεπτά πριν από την έκρηξη, η εγγονή του Β. Θεοδωρόπουλου μπήκε στην πολυκατοικία και, όπως δήλωσε στην προανακριτική εξέταση στην Αστυνομία, αντιλήφθηκε μια περίεργη μυρωδιά. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε η ισχυρή έκρηξη.

Ακόμη, όμως, δεν έχει εξακριβωθεί πώς οι άντρες της «οργάνωσης» μπήκαν στην πολυκατοικία. Σύμφωνα ωστόσο με τις υποθέσεις της Αστυνομίας, η εξωτερική πόρτα δεν είχε κλείσει καλά, λόγω του ότι είναι «βαριά». Μια άλλη υπόθεση της Αστυνομίας είναι ότι θα μπορούσαν πολύ εύκολα να έμπαιναν κάποιοι αν παρακολουθούσαν την έξοδο κάποιου ενοίκου της πολυκατοικίας. Κάτι που είναι πιθανόν να έγινε από τη στιγμή που συγγενής του Β. Θεοδωρόπουλου βγήκε από την πολυκατοικία περίπου δεκαπέντε λεπτά πριν από την έκρηξη.

Ηξεραν τι έκαναν

Την ώρα που έγινε η έκρηξη, στις 09.43 το πρωί, συνήθως εργάζεται κόσμος στο γραφείο του περιοδικού «ΝΕΜΕΣΙΣ». Χτες, όμως, όλοι οι υπάλληλοι ήταν αρκετά τυχεροί και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα, αφού όλοι τους λόγω έκτακτων προσωπικών υποχρεώσεων δεν ήταν εκεί. Οπως είπε και η Λ. Κανέλλη, συνήθως η δουλιά στο γραφείο αρχίζει στις εννιά το πρωί. «Από τη στιγμή που η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και οι υλικές ζημιές έφτασαν από το ισόγειο μέχρι και τον τέταρτο όροφο, δεν ήταν ένα αθώο χτυπηματάκι. Θέλανε κάποιον να πάρουν», είπε η βουλευτής του Κόμματος.

Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Λ. Κανέλλη δέχεται απειλές. Πριν από ένα χρόνο, όπως είπε και η ίδια, είχαν βρεθεί γραμμένα μέσα στο ασανσέρ φασιστικά συνθήματα, όπως «θάνατος στην Κανέλλη». Ενώ νωρίτερα της είχαν ληστέψει από το αυτοκίνητο έγγραφα και κείμενα, χωρίς να έχουν πειράξει τίποτα από αντικείμενα αξίας. Αυτό το περιστατικό έγινε στη διάρκεια του αγώνα συμπαράστασης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

«Πολύ συχνά, συνέχισε η βουλευτής του ΚΚΕ, τηλεφωνούν διάφοροι στο περιοδικό και λένε "πράγματα". Δεν μπορώ να προσδιορίσω κάτι. Μπορώ μόνο να ετεροπροσδιορίσω από τη θέση του περιοδικού. Το περιοδικό είναι αντινεοταξίτικο. Δεν μπορώ να του δώσω καμιά άλλη χροιά».

Και επισήμανε: «Είναι το πρώτο τέτοιου τύπου χτύπημα που υφίσταμαι και δεν είμαι ούτε εφτά μήνες βουλευτής του ΚΚΕ. Και νομίζω ότι αυτό ενόχλησε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Είναι, άλλωστε, φανερό ότι κάποιος ήθελε να στείλει μήνυμα. Ομως, όπως μου στέλνει αυτός μήνυμα, έτσι του στέλνω και εγώ: Δεν είμαι μόνη μου, έχω και μέτωπο. Εχω συντρόφους και το περιοδικό θα βγαίνει και οι απόψεις μου θα ακούγονται ακόμα και αν εγώ δεν υπάρχω. Δε δίνω φράγκο για την επίθεση. Αλλωστε, αν χτυπήσουν εμένα, χτυπούν και το Κόμμα μου».

«Κάθε είδους τρομοκρατική επίθεση, κατέληξε η βουλευτής, υποκρύπτει ναζιστική και φασιστική δράση».

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της

Από την πρώτη κιόλας στιγμή της έκρηξης, βρέθηκαν στο πλευρό της Λ. Κανέλλη οι σύντροφοί της, βουλευτές του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος και Αγγ. Τζέκης, καθώς και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής.

Οπως τόνισε και ο Αντ. Σκυλλάκος σε δηλώσεις του, «το χτύπημα σε μια βουλευτή του ΚΚΕ στοχεύει κυρίως και στην πολιτική του Κόμματος. Ενοχλούνται κάποιοι από τη δραστηριότητα του ΚΚΕ ενάντια στη "νέα τάξη", υπέρ των εργαζομένων και ενοχλούνται ιδιαίτερα ότι συμπαρατάσσονται συνεχώς νέες δυνάμεις με το ΚΚΕ, όπως η Λ. Κανέλλη. Πέρα από τους πολιτικούς στόχους, η πείρα από ανάλογα χτυπήματα - μικρότερα ή μεγαλύτερα τα τελευταία 25 χρόνια - δείχνει ότι υπάρχουν υπηρεσίες κρατικές, παρακρατικές, διεθνείς, που όλα αυτά τα χτυπήματα έχουν σχέση με ξένες και ντόπιες μυστικές υπηρεσίες. Αυτή είναι και η γενικότερη εκτίμηση, ενώ για το συγκεκριμένο ζήτημα θα δούμε από όλα τα στοιχεία που τυχόν προκύψουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ