Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η άνοδος και η πτώση

«Μόνον τολμηρά μέτρα θα διασώσουν το ΧΑΑ - Η κάθετη πτώση αποδίδεται σε πολιτικά αίτια και όχι στους οικονομικούς δείκτες». Αυτός ήταν ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Καθημερινής» και τον σημειώνουμε, γιατί, τόσο αυτός, όσο και τα «τολμηρά μέτρα», που προτείνει η εφημερίδα, μας γέννησαν ορισμένες σκέψεις.

Σκέψη πρώτη: Γιατί ψάχνουν μόνο τα αίτια της πτώσης και όχι και της ιλιγγιώδους ανόδου του ΧΑΑ, πριν δυο χρόνια; Μήπως οι τότε δείκτες της οικονομίας δικαιολογούσαν, έστω και στο παραμικρό, εκείνη τη μεγάλη άνοδο; Οχι, βέβαια. Το γεγονός αυτό, όμως, δε σημαίνει πως και τότε ήταν αποκλειστικά και μόνον πολιτικοί οι λόγοι της ανόδου. Από κοινού, έδρασαν πολιτικά και οικονομικά μεγάλα συμφέροντα, με ολοφάνερους στόχους και επιδιώξεις. Και, σε μεγάλο βαθμό, τους κατάφεραν. Οι μεν πρώτοι να ψηφοθηρήσουν ασύστολα και να «αιχμαλωτίσουν» εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων στις αυταπάτες του «λαϊκού καπιταλισμού» και οι δεύτεροι να συγκεντρώσουν τεράστια ποσά τρισεκατομμυρίων δραχμών.

Σκέψη δεύτερη: Γιατί, αφού η οικονομία και οι δείκτες της πηγαίνουν καλά, όπως αφήνει να εννοηθεί η εφημερίδα και περηφανεύονται οι οικονομικοί υπουργοί και η κυβέρνηση, χρειάζονται πολιτικά μέτρα - δηλαδή, πολιτικοοικονομικά, με άλλα λόγια νέες «διευκολύνσεις», «κίνητρα», κλπ., προς το μεγάλο κεφάλαιο - για να πάει καλά το ΧΑΑ; Μήπως, πίσω από τη συστηματική και συνεχιζόμενη πτώση του ΧΑΑ, βρίσκονται και πάλι οικονομικο-πολιτικές επιδιώξεις, που στοχεύουν ακριβώς στα μέτρα που η εφημερίδα προτείνει; Λέμε, μήπως..;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ