Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο

«Οι φύλακες ανέκαθεν υπήρξαν πρόσωπα αισχρά»! Το υποστήριξε χρόνια πριν ένας Βαλκάνιος ποιητής. Ο νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης. Και η σύγχρονη βαλκανική πραγματικότητα επιβεβαιώνει πανηγυρικά του λόγου του ποιητή το αληθές. Στη σύγχρονη εκδοχή τους εκείνοι που αυτοανακηρύχτηκαν «φύλακες» των Βαλκανίων - οι ιμπεριαλιστές επικυρίαρχοι, οι θεραπαινίδες τους, αλλά και η πολεμοκάπηλη ΝΑΤΟική μηχανή - παραμένουν «πρόσωπα αισχρά», τόσο αισχρά που επικαλούνται τη δημοκρατία, για να τσαλαπατήσουν κάθε έκφρασή της, που αιματοκύλησαν το λαό της Γιουγκοσλαβίας... «προστατεύοντάς τον»!

Γι' αυτούς τους «φύλακες» ακούσαμε πολλά κατά τη διάρκεια των εργασιών της διήμερης βαλκανικής συνάντησης κομμάτων και κινημάτων, που φιλοξένησε το ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Τα καταγράψαμε όλα. Συγκρατήσαμε, όμως, το κυριότερο: Την απόφαση των δεκάδων βαλκανικών αντιπροσωπειών να συντονίσουν τη δράση τους εναντίον τους. Εναντίον του ΝΑΤΟ, η παρουσία του οποίου στα Βαλκάνια, καθιστά κάθε χώρα εν δυνάμει στόχο του. Εναντίον κυβερνήσεων απίστευτα υποτελών, «περισσότερο κι από όσο το ΝΑΤΟ θα περίμενε». Εναντίον, ακόμα πολιτικών, που εξαιτίας τους η φτώχεια εξαπλώνεται ραγδαία στα Βαλκάνια και κατατρώει σαν σαράκι τις σάρκες των κοινωνιών, εναντίον του εντεινόμενου αυταρχισμού σε βάρος των βαλκανικών λαών, του όργιου παραπληροφόρησής τους από τα ΜΜΕ...

Αυτή ακριβώς την απόφαση θα υπηρετήσει το «Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο», τη συγκρότηση του οποίου αποφάσισαν ομόφωνα οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, ένα «κέντρο» χωρίς στεγανά, που χωρά όλους όσοι ανησυχούν, που χωρά κάθε αντιιμπεριαλιστική, προοδευτική, επαναστατική δύναμη από κάθε γωνιά των Βαλκανίων. Η έδρα του θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και αποστολή του, με την ένδειξη «κατεπείγον», θα είναι η έγκαιρη και έγκυρη αλληλοενημέρωση, ο συντονισμός δράσης και η υποστήριξη κοινών πρωτοβουλιών, όπως οι τριήμερες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Μάρτη για τη δεύτερη επέτειο των βομβαρδισμών σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας.

Η απόφαση για την ίδρυση του «ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου» έκλεισε κατά τον καλύτερο τρόπο ένα διήμερο πλούσιου προβληματισμού και κατάθεσης εμπειριών, ένα διήμερο εργασιών κατά το οποίο υπογραμμίστηκε σε όλους τους τόνους από Αλβανούς και Σέρβους, Τούρκους και Ελληνες, Βούλγαρους και Ρουμάνους, ανθρώπους με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, η επιτακτική ανάγκη να αναβαθμιστεί ποιοτικά η δράση τους από το στοιχείο του συντονισμού. Απαίτηση των καιρών, άλλωστε. Των καιρών και των λαών των Βαλκανίων, των αντιΝΑΤΟικών κινημάτων τους, των ίδιων των συμμετεχόντων και της αυξανόμενης ανησυχίας τους για το τι μέλλει γενέσθαι, της σφοδρής επιθυμίας τους να αγωνιστούν για Βαλκάνια ειρήνης, ισότιμων σχέσεων, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Το «Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο», ως συμμαχία απέναντι στη λυκοσυμμαχία των ιμπεριαλιστών, δίνει αποφασιστική απάντηση σε όσους επιμένουν να εφευρίσκουν διαχωριστικές γραμμές και να πυροδοτούν έριδες μεταξύ των βαλκανικών λαών, αντιπαραθέτοντας τον ένα ενάντια στον άλλο. Αναλαμβάνει να μετουσιώσει τις αγωνιστικές τους διαθέσεις σε δράση, αντάξια των αγωνιστικών τους παραδόσεων. Και όσοι πρωτοστάτησαν στη συγκρότηση του «Κέντρου» αναλαμβάνουν αυτή τη δύσκολη αποστολή με την ακλόνητη πεποίθηση πως «έτσι ήρθαν τα πράγματα, μα έτσι δε θα μείνουν», όπως υποστήριξε κάποτε ένας άλλος Βαλκάνιος, ο Τούρκος ποιητής Ασίζ Νεσίν...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ