Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παρεμβάσεις υπουργείου για «ημέτερους»

Αναστάτωση έχει προκληθεί στο ΤΕΙ Πειραιά, με την υπόθεση τριών καθηγητών που το υπουργείο Παιδείας εδώ και χρόνια, και με πρόσφατη απόφαση της σημερινής ηγεσίας του, επιχειρεί, ασκώντας πιέσεις, να προωθήσει την εξέλιξή τους, παρακάμπτοντας τα επίσημα όργανα του Ιδρύματος και χωρίς οι ίδιοι καθηγητές να διαθέτουν ούτε και τα τυπικά προσόντα!

Συγκεκριμένα, τρεις καθηγητές του τμήματος Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Πειραιά από τις 21/12/1993 έκαναν αίτηση για εξέλιξη σε επίκουρους καθηγητές. Πρόκειται για τους Πέτρο Τριανταφυλλίδη, Ιωάννη Λιβέρη και Ηρακλή Σωτηράκη. Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών, ο Π. Τριανταφυλλίδης, τυγχάνει να έχει αποσπαστεί, με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας και Εμπορικής Ναυτιλίας στις 9/10/1996 (Αρ. Πρωτ. 4311.3/138/96), ως διευθυντής σε θέση μετακλητού υπαλλήλου με Α΄ βαθμό, στο πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκη.

Σύμφωνα όμως με το Ν. 1404/83, άρθρο 15, παρ. 4Βι - που αφορά στη δομή και τη λειτουργία των ΤΕΙ - απαιτείται για την εξέλιξη καθηγητή σε επίκουρο καθηγητή «πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ εσωτερικού ή ισότιμο εξωτερικού ή πτυχίο ΤΕΙ και πιστοποιητικό εξειδίκευσης, εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχη ειδικότητα ΑΕΙ». Επίσης, απαιτείται «αναγνωρισμένος τίτλος μεταπτυχιακών σπουδών ή μετεκπαίδευση χρονικής διάρκειας δύο τουλάχιστον ετών σε θέματα σχετικά με το αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται και στις δύο περιπτώσεις». Προβλέπεται, επίσης, ότι «το διδακτορικό δίπλωμα ως προσόν μπορεί, στην περίπτωση i, της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού, να αντικαθίσταται με ισότιμο επαγγελματικό ή καλλιτεχνικό έργο».

Για το θέμα αυτό συγκλήθηκε τότε (21/12/93) το Εκλεκτορικό Σώμα (ΕΣ) του ΤΕΙ Πειραιά για να αποφασίσει αν οι τρεις καθηγητές πληρούν τις προϋποθέσεις για να εξελιχθούν. Η απόφαση δεν ήταν θετική, εφόσον δεν είχαν πτυχίο ΑΕΙ, παρά μόνο πτυχίο ΤΕΙ και εξειδίκευση. Για το ίδιο θέμα συνεδρίασε ξανά το Εκλεκτορικό Σώμα, προκειμένου να επανεξετάσει την αίτηση για αντικατάσταση του μεταπτυχιακού με το επαγγελματικό έργο. Και τότε η απόφαση ήταν αρνητική, με πλειοψηφία.

Στη συνέχεια με αλλεπάλληλες Υπουργικές Αποφάσεις αλλά και τροποποιήσεις νόμων σε ό,τι αφορά σε ρυθμίσεις του ΤΕΙ, από το 1993 μέχρι και το 2000, ξεκίνησε μια «σωρεία παρεμβάσεων», προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να προωθήσει τους τρεις καθηγητές στη θέση του επίκουρου καθηγητή.

Μετά και τη δεύτερη αρνητική απόφαση του Εκλεκτορικού Σώματος, οι τρεις καθηγητές προσφεύγουν στο υπουργείο Παιδείας και στις 21/9/98 (αρ. Πρωτ. Φ3/Ε5/2019) έρχεται απάντηση από τον γγ του υπουργείου, Αγγελο Ζησιμόπουλο, που ζητά τα πρακτικά του ΕΣ και τους φακέλους της αντικατάστασης του τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών με επαγγελματικό έργο, «προκειμένου να προωθηθούν προς εξέταση σε ειδική πενταμελή επιτροπή».

Δύο μήνες αργότερα, με νέα απόφαση, που υπογράφει ο υφυπουργός Ι. Ανθόπουλος στις 4.11.98 (αριθ. Πρωτ. Φ12/Ε5/2364), συγκροτεί εκ νέου πενταμελή Επιτροπή για να εξεταστεί η αίτηση αντικατάστασης, όπου αποφασίζει «την αντικατάσταση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με επαγγελματικό έργο».

Στη συνέχεια όμως ο πρώην υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης στις 14 Μάρτη 2000, με μια τροπολογία στο Ν. 2817, αποφασίζει ότι ο υπουργός Παιδείας ρυθμίζει τον τρόπο και τη διαδικασία «ολοκλήρωσης των εκκρεμουσών υποθέσεων εξέλιξης ήδη υπηρετούντων μελών ΕΠ των ΤΕΙ». Ετσι, την 1η Νοέμβρη 2000, με απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Παιδείας, Φ. Πετσάλνικος (αριθ. πρωτ. Φ16/Ε5/2121), συγκροτείται Ειδικό Πενταμελές Εκλεκτορικό Σώμα, το οποίο στην ουσία παρακάμπτει το νόμιμο Εκλεκτορικό Σώμα του ΤΕΙ, που είναι και υπεύθυνο για τη διαδικασία εξέλιξης των εκπαιδευτικών.

Για το θέμα που προέκυψε και τις καταγγελίες που ήρθαν στα χέρια μας, για την προσπάθεια εξέλιξης των τριών καθηγητών, επισκεφτήκαμε την Τετάρτη το απόγευμα το ΤΕΙ. Εκεί συναντήσαμε στο γραφείο του τον προϊστάμενο του τμήματος Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ, Πέτρο Βερνάδο, του οποίου ζητήσαμε την άποψή του για το θέμα που έχει προκύψει.

Ο Π. Βερνάδος μάς είπε ότι όντως συγκλήθηκε αρχικά το ΕΣ του ΤΕΙ, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει δίπλωμα ΑΕΙ αφού ήταν ηλεκτρολόγοι και δεν αρκούσε το πτυχίο του ΤΕΙ. Ωστόσο, το ΕΣ ύστερα από ερώτηση στη νομική υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ, συμμορφούμενο σε απάντηση που πήρε απ' την τότε υφυπουργό Ελ. Στεφάνου, δέχτηκε πως τα προσόντα που είχαν (πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης και πιστοποιητικό εξειδίκευσης) κάλυπταν το πρώτο προσόν (αντί του διπλώματος ΑΕΙ). Οσον αφορά στην απόφαση το Μάρτη του 2000 από τον πρώην υπουργό Παιδείας Γερ. Αρσένη, ο Π. Βερνάδος είπε ότι αυτή «εξουσιοδοτεί τον υπουργό να ρυθμίσει υποθέσεις που εκκρεμούν. Η ρύθμιση όμως αυτή, όπως έγινε, τελικά παρακάμπτει τα οικεία Εκλεκτορικά Σώματα των ΤΕΙ, διότι διορίζει Ειδικό 5μελές ΕΣ. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αυτό, εφόσον υπάρχουν ΕΣ στα ΤΕΙ. Τι νόημα υπάρχει εφόσον τα ΤΕΙ έχουν τα δικά τους ΕΣ;».

«Το να συστήνει ΕΣ και να διορίζει όποιους θέλει ο υπουργός νομίζω ότι είναι παρέμβαση. Είναι προφανές ότι πλήττει την αυτοδιοίκηση των ΤΕΙ. Πάντως, το προσωπικό του τμήματος είναι αναστατωμένο με αυτή την υπόθεση», κατέληξε.


Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org