Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Αιφνιδιασμός από τους υπευθύνους του προγράμματος

Ανακοίνωση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ 

Εκβιαστικά καλούνται να παρακολουθήσουν προγράμματα εξομοίωσης περίπου 10.000 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την απειλή ότι το πρόγραμμα αυτό δε θα ξαναλειτουργήσει. Η μεγάλη αυτή κατηγορία εκπαιδευτικών ενημερώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες αιφνιδιαστικά ότι πρέπει μέχρι τις 24 Νοέμβρη να υποβάλει αίτηση παρακολούθησης του προγράμματος, σύμφωνα με έγγραφο του υπεύθυνου του προγράμματος, καθηγητή Θ. Εξαρχάκου. Το συγκεκριμένο έγγραφο ανατρέπει το καθεστώς που ίσχυε για την εξομοίωση και προέβλεπε ειδικά για τις κατηγορίες των πτυχιούχων ΑΕΙ ή Μαρασλείου υποχρεωτική εκπόνηση εργασίας και όχι παρακολούθηση του προγράμματος.

Σε συνάντηση που είχε προχτές το ΔΣ της ΔΟΕ με τον υπεύθυνο του προγράμματος Θ. Εξαρχάκο, η μόνη απάντηση που έλαβε ήταν ότι θα δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, κάτι που δε δίνει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, σε ανακοίνωσή της, επαναφέρει το αίτημα για μόνιμη και ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, που εξασφαλίζεται μόνο με την περιοδική ετήσια ανά πενταετία επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών, με ευθύνη των ΑΕΙ και με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε συντονισμένο και αποφασιστικό αγώνα, βάζοντας στην άκρη τις δυνάμεις του συμβιβασμού στο ΔΣ της ΔΟΕ και στα ΔΣ των Συλλόγων, απαιτώντας ανάκληση κάθε τελεσιγράφου τύπου Εξαρχάκου, εφαρμογή του νόμου 2327/95, παράταση του προγράμματος εξομοίωσης τουλάχιστον μέχρι το 2006 που προβλέπεται από το νόμο, με προαιρετική συμμετοχή των εκπαιδευτικών και πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα και χρηματοδότηση της εξομοίωσης και της επιμόρφωσης από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από την ΕΕ με την καταρτισιακή λογική που επιβάλλει. Τέλος, με ιδιαίτερη έμφαση, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει ότι πρέπει «ο όποιος τίτλος εξομοίωσης, σε καμιά περίπτωση, να μη λαμβάνεται υπόψη για την όποια υπηρεσιακή εξέλιξη (μισθολογική, βαθμολογική κλπ.) του εκπαιδευτικού».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org