Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Προχωρούν σε αγωνιστικές αποφάσεις

Από την τελευταία κοινή κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών στην Αθήνα
Από την τελευταία κοινή κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών στην Αθήνα
Με αποφασιστικά βήματα προχωράει ο συντονισμός του αγώνα των φοιτητών, μέσα από τους Συλλόγους τους, για ουσιαστική δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση και ήδη έχουν παρθεί οι πρώτες αποφάσεις για παμφοιτητικό συλλαλητήριο στις 15 του Νοέμβρη, στη βάση του πλαισίου αγώνα που είχαν καταλήξει έντεκα φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.

Απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι Σύλλογοι Φοιτητών Οδοντιατρικής, Οικονομικού και Φιλοσοφικής, ενώ αντίστοιχη απόφαση πήρε πρόσφατα και η Φοιτητική Ενωση Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΑΠΘ), καλώντας σε συλλαλητήριο στις 15/11 και στη θεσσαλονίκη. Το πλαίσιο συντονισμού των συλλόγων της Αθήνας έχουν υπογράψει επίσης και αναμένεται να το επικυρώσουν και στις Γενικές τους Συνελεύσεις οι Σύλλογοι: ΑΣΟΕΕ, Παντείου, Μαθηματικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΤΕΜΦΕ - ΕΜΠ), Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ), και Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (ΤΕΑΠΗ - Νηπιαγωγοί), ενώ Γενικές Συνελεύσεις, που αναμένεται να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, θα έχουν την ερχόμενη βδομάδα κι άλλοι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Στο πλαίσιο αγώνα τους οι φοιτητές καταγράφουν την απαίτησή τους για απόσυρση των νομοσχεδίων για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα κι αυτό που ετοιμάζεται για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, κατάργηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 89/48 και απόσυρση του νομοσχεδίου για τις ιατρικές σχολές. Αγωνίζονται ενάντια στην ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, στην αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, στην υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών και στην κατηγοριοποίηση των ΑΕΙ με βάση την αξιολόγηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ετσι, οργανώνουν τη δράση τους για δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, χωρίς διαχωρισμό σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και διεκδικούν πανεπιστημιακή έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη της επιστήμης, ενίσχυση των προπτυχιακών σπουδών και ειδίκευση μέσα στο πτυχίο, με μεταπτυχιακά ενός κύκλου, που θα οδηγούν κατευθείαν σε διδακτορικό, ενίσχυση των προπτυχιακών σπουδών και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο πτυχίο, σταθερή δουλιά με δικαιώματα και, φυσικά, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Φοιτητές Παντείου

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες φοιτητές του Παντείου με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Οι φοιτητές κατήγγειλαν την αντιεκπαιδευτική πολιτική, ζήτησαν αύξηση των δαπανών για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αιχμή της χτεσινής κινητοποίησης ήταν τα σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής που αντιμετωπίζει το Πάντειο. Σε συνάντηση αντιπροσωπείας φοιτητών και του αντιπρύτανη οικονομικών υποθέσεων του Παντείου, κ. Παλάσκα, με τον υπουργό Παιδείας, οι φοιτητές κατέθεσαν κείμενο διαμαρτυρίας με 242 υπογραφές και ο Π. Ευθυμίου απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα κινήσει διαδικασίες για ανεύρεση κτιρίου για το Πάντειο με προτεραιότητα στο χώρο όπου βρίσκεται το εργοστάσιο Σαρρή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ