Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκός προϋπολογισμός

Ο τελευταίος κρατικός προϋπολογισμός σε δραχμές και ο πρώτος που εκφράζεται και σε Ευρώ συζητείται ήδη στην Επιτροπή της Βουλής. Για την ακρίβεια, η Επιτροπή της Βουλής, και στη συνέχεια η ολομέλεια του Σώματος, καλείται να αποδεχτεί ή να απορρίψει αποφάσεις, που έχουν εγκρίνει διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας, η Νομισματική Επιτροπή κλπ. Εκεί συζητούνται και αποφασίζονται τα βασικά μεγέθη, όχι μόνο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2001, αλλά και των επόμενων. Στη συνέχεια, η «συνταγή» δίνεται στους Ελληνες πολιτικούς υπαλλήλους της πλουτοκρατίας, στους διάφορους επίσης «τεχνοκράτες», οι οποίοι της δίνουν το κατάλληλο σχήμα, το οποίο και παρουσιάζουν ακολούθως στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά και του νέου προϋπολογισμού είναι τα ίδια που έχουμε γνωρίσει και σε όλους τους προϋπολογισμούς της δεκαετίας του '90. Κατ' αρχάς είναι προϋπολογισμός διαιώνισης των πολιτικών λιτότητας για τους πολλούς και της πολύμορφης ενίσχυσης των καπιταλιστικών κερδών. Αν δέκα χρόνια πολιτικών «σύγκλισης» οδήγησαν στην περιθωριοποίηση εκατομμύρια Ελληνες πολίτες, που, σύμφωνα και με την επίσημη στατιστική, ζουν κάτω από τα όρια της επίσημης φτώχειας (πρόκειται για τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, το μισό εκατομμύριο των ανέργων, τους μικρομεσαίους αγρότες και παραδοσιακά μικρομεσαία στρώματα που περιθωριοποιούνται), ο νέος κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει να προσφέρει, φυσικά, τίποτα καλύτερο. Αντίθετα μάλιστα, προκλητικότατα, τη στιγμή που το κόστος της ζωής καλπάζει, ανακοινώνουν εισοδηματική πολιτική 2,2% και τα ψιχία του ΕΚΑΣ στους απομάχους, που θα πρέπει να ζήσουν με 100 - 120 χιλ. το μήνα.

Στην άλλη όχθη, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου δρέπουν και πάλι τον ανθό. Είτε με τη μορφή των δανειστών του δημοσίου, όπου θα ξεκοκαλίσουν 7,1 τρισ. δραχμές, υπό μορφή τοκοχρεολυσίων εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, είτε μέσω της συμμετοχής στις επενδύσεις του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου, όπου έχουν εγγραφεί δαπάνες ύψους 2,8 τρισ. δραχμών, είτε τελικά μέσω του αμαρτωλού προγράμματος κρατικών προμηθειών, των εξοπλιστικών προγραμμάτων κλπ. Εκτός των άλλων, βέβαια, ο νέος προϋπολογισμός είναι και φορομπηχτικός, καθώς, από τα 12,6 τρισ. έσοδα που προβλέπεται να εισπραχθούν, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία αφορά τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η αντιλαϊκή έμμεση φορολογία, μέσω του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, συνεχίζει να αποτελεί τον κορμό του φορολογικού συστήματος, ενώ η φορολογική συμμετοχή των επιχειρήσεων παραμένει και πάλι τυπική.

Ο προϋπολογισμός, βέβαια, δεν είναι ένα στενά λογιστικό ζήτημα οικονομικών προσθαφαιρέσεων. Πρόκειται για βαθιά πολιτικό ζήτημα και η θέση που παίρνει κάθε πολιτική δύναμη έχει να κάνει με τις επιλογές της στο κεντρικό ζήτημα: Υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων ή υπεράσπιση των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου; Με βάση τις Θέσεις του, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες μιας ανάπτυξης για το λαό, υποστηρίζουμε ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της, να διαμορφώσει και αναπτύξει μια λαϊκή οικονομία. Προϋπόθεση, όμως, για μια τέτοια πορεία είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της και τα βασικά μέσα παραγωγής της να περάσουν στην ιδιοκτησία της κοινωνίας και όχι να τα λυμαίνονται μια χούφτα ντόπιοι και ξένοι κεφαλαιοκράτες. Αντίθετα, αυτά πρέπει να μπουν στην υπηρεσία ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας, που στόχο θα έχει την ευημερία του λαού, σε αντίθεση με τη σημερινή οικονομική ανάπτυξη, που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org