Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για «διαρθρωτικές αλλαγές»

Απλώνει βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα

Συστηματική πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα το πακέτο των «διαρθρωτικών αλλαγών» ασκεί η ηγεσία της ΝΔ, αναδεικνύοντας το ξεχωριστό της ρόλο στο πλαίσιο του μαύρου μετώπου στον πόλεμο που έχουν κηρύξει κατά του εργαζόμενου λαού.

Στο όνομα της «τόνωσης της οικονομίας» και της αντιμετώπισης της ανεργίας, η ηγεσία της ΝΔ αναδεικνύει με ένταση την «ανάγκη» μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέτρα δηλαδή που έχουν στόχο να κάνουν ακόμα φτηνότερη την εργατική δύναμη.

Αυτός είναι ο πυρήνας του λεγόμενου «πακέτου Σαμαρά», το οποίο επανέφερε χτες εκ νέου ο εκπρόσωπος του κόμματος με αφορμή τα «περί εθνικής ανάγκης» που ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου στο Ν. Δελχί. «Είναι δύο φορές εθνική ανάγκη οι ανάσες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, τις οποίες έχει προτείνει εδώ και καιρό στην κυβέρνηση, ο Α. Σαμαράς», σχολίασε ο Π. Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η δέσμη αναπτυξιακών μέτρων Σαμαρά πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, γιατί αποτελεί μονόδρομο για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων». Δεν παρέλειψε βέβαια να κινδυνολογήσει ασύστολα ισχυριζόμενος ότι «διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε την ανεργία να τινάζεται στα ύψη».

Μια γεύση για τους συγκεκριμένους στόχους της πίεσης που ασκεί η ΝΔ έδωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Θ. Καράογλου: «Τα νέα μέτρα ανακοινώνονται χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή ούτε το φορολογικό νομοσχέδιο, ούτε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ούτε ένας νέος αναπτυξιακός νόμος», είπε (στο «Κανάλι 1»).

Από τη σκοπιά αυτή ασκείται κριτική στην κυβέρνηση για τις ανατροπές που έχει δρομολογήσει στο Ασφαλιστικό. Η ηγεσία της ΝΔ «ανησυχεί» για την αναβλητικότητα και τις κυβερνητικές ανακολουθίες και τον αντίκτυπο που έχουν στην «εμπιστοσύνη των πολιτών», αλλά και για την «αξιοπιστία» του Γ. Λοβέρδου, επειδή τον «άδεισαν» τόσο ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όσο και ο υπουργός Οικονομικών με την υπόδειξή του για εκποίηση της περιουσίας των Ταμείων.

Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, μιλώντας χτες στη σύσκεψη των τομεαρχών, τόνισε ότι βασική «αντιπολιτευτική» γραμμή είναι η συναίνεση και στήριξη των «σωστών» πολιτικών της κυβέρνησης, ενώ όπου καθυστερεί ή παίρνει «λάθος» αποφάσεις θα της ασκείται «σκληρή» κριτική.

Συνάντηση με Ραγκούση

Τη «γραμμή» αυτή εφάρμοσε ο ίδιος στη συνάντηση που είχε χτες, μετά από δική του πρωτοβουλία, με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, με τον οποίο συζήτησε το μεταναστευτικό, τον «Καλλικράτη» και τον εκλογικό νόμο. Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε μάλλον ικανοποιημένος για τις υποχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τους μετανάστες, τις οποίες εμφάνισε ως «προϊόν» της πίεσης που άσκησε το κόμμα του, πράγμα που δε δίστασε να διαφημίσει για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

«Η τεκμηριωμένη πίεση που άσκησε η ΝΔ, με αναφορές στην ευρωπαϊκή εμπειρία και νομοθεσία, το προηγούμενο διάστημα, υποχρέωσε και οδήγησε την κυβέρνηση σε αλλαγές», δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης Χρ. Ζώης μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου. Αβανταδόρικη ήταν η κριτική που άσκησε ο Α. Σαμαράς στο σχέδιο «Καλλικράτης», μιλώντας χτες το βράδυ στο συνέδριο της ΕΝΑΕ: «Επιδιώκουμε την επιτυχία του εγχειρήματος», τόνισε, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που υπηρετούν αυτό το σκοπό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ