Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεφωνημένη σοσιαλδημοκρατία

«Ο πρωθυπουργός επέλεξε να εφαρμόσει μια πολιτική ριζικά αντίθετη μ' αυτήν που εξήγγειλε προεκλογικά. Εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και σήμερα μεταφράζει τη λαϊκή εντολή, να προχωρήσει σ' ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, σε εντολή δημιουργίας ενός μεγάλου συντηρητικού συνασπισμού».

Πρόκειται για απόσπασμα απ' τις δηλώσεις που έκανε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, προκαλώντας ευθέως την ίδια την πραγματικότητα που βοά:

-- Οτι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική με δηλωμένη αντιλαϊκή στρατηγική πολύ πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

-- Οτι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να εξαπατήσουν το λαό για το χαρακτήρα της συγκεκριμένης στρατηγικής. Ο Αλ. Τσίπρας ήταν αυτός που πριν από τις εκλογές έλεγε ότι «ο κ. Παπανδρέου λέει σωστά πράγματα, δεν ξέρω όμως αν είναι αρκετά».

-- Οτι το ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλευόμενο τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την οργή απ' την ταξική πολιτική της ΝΔ, υφάρπασε με μύρια όσα τερτίπια τη λαϊκή ψήφο, για να συνεχίσει και να εντείνει την ίδια στρατηγική σε συνθήκες κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης. Αυτή, όμως, δεν ήταν σε καμία περίπτωση ψήφος έγκρισης ενός δήθεν «εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου», το οποίο εφευρίσκει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και για να καμουφλάρει την πιο καραμπινάτη στήριξή του στη σοσιαλδημοκρατία.

Ακόμα πιο πέρα: Τα όσα είπε χτες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δεν ήταν απλά αβανταδόρικα της αστικής προπαγάνδας, αλλά έμμεση προτροπή στο λαό να αποδεχτεί τα κυβερνητικά μέτρα, καθώς, όπως δήλωσε, «πρέπει ασφαλώς να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά μας (...) όμως αυτός που θα πληρώσει ακόμη πιο ακριβά τη βενζίνη, θέλει να πληρώσει φόρο και αυτός που κατέχει τα διυλιστήρια και αυτός που κατέχει τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων»!

Σε συνέχεια των παραπάνω, παραπονέθηκε επί της διαδικασίας αλλά και για τον παραγκωνισμό και την αγνόηση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απ' την κυβέρνηση: «Είμαστε μια πολιτική δύναμη που δε λέει μόνο όχι, αλλά καταθέτει και εναλλακτικές προτάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δε ζητήθηκαν καν αυτές οι προτάσεις. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς και δεν τους ενημέρωσε (...) θα μπορούσε να τους πει "εγώ σκέφτομαι να κάνω αυτά, πείτε μου τι νομίζετε"».

Συνεχίζοντας να αβαντάρει, και μάλιστα απροκάλυπτα, την κυβερνητική προπαγάνδα συμπλήρωσε: «Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι ο πρωθυπουργός, την πρώτη βδομάδα μετά τη νίκη του, να πει "κοιτάξτε να δείτε, εδώ βρίσκω μια κατάσταση η οποία είναι διαφορετική από αυτήν που λογάριαζα, δεν μπορώ να κάνω όσα υποσχέθηκα, πρέπει να πάρω πιο δραστικά μέτρα για την αύξηση των εσόδων και την περικοπή των δαπανών, για να δώσω ένα σήμα ότι νοικοκυρεύονται τα πράγματα και να βάλω και τη χώρα στην ανάπτυξη" και να ζητήσει γι' αυτά, διάλογο»!

Το πρόβλημα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κράτησε τα προσχήματα που ήταν αναγκαία, ώστε να μη βγει με τόσο ξεφωνημένο τρόπο στη φόρα και ο δικός τους πολιτικός καιροσκοπισμός. «Αυτό είναι διαβούλευση;» αναρωτήθηκε ο Δ. Παπαδημούλης για τη διαδικασία προώθησης του Προγράμματος Σταθερότητας. Και παρακάτω, «ανακοίνωσε αύξηση ορίων ηλικίας (...) ευνοεί αυτόν τον κοινωνικό διάλογο; Μακάρι η πολιτική μας ζωή να γινόταν έτσι, δηλαδή η κυβέρνηση να καταθέτει προτάσεις, να καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις».

Οι οπορτουνιστές προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις λαϊκές συνειδήσεις με την αυταπάτη ότι μια κυβέρνηση που πολιτικά εκπροσωπεί την άρχουσα τάξη, είναι δυνατόν να μην κινείται στη βάση προαποφασισμένων στρατηγικών αποφάσεων, αλλά ενδέχεται να διαμορφώνει πολιτική κατόπιν διαβούλευσης με το λαό! Σ' αυτήν τη βάση προσπαθούν να αθωώσουν και τους «κοινωνικούς διαλόγους», στους οποίους πρόθυμα συμμετέχουν.

Σε συνθήκες εντεινόμενης κυβερνητικής επίθεσης, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζητάει πάτημα να αναβαθμίσει το ρόλο του σαν δύναμη που θολώνει τα νερά και στόχο έχει την ενσωμάτωση των λαϊκών αντιδράσεων, μέσα από τη δημιουργία σύγχυσης για τον πραγματικό αντίπαλο και την πραγματική διέξοδο. Υπόθεση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων τούτη την ώρα είναι το αποτελεσματικό αντιπάλεμα της ταξικής υπέρ του κεφαλαίου στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, που θα είναι τόσο πιο αποτελεσματικό όσο απομονώνει και τους βαστάζους τής κάθε απόχρωσης.


Β.Ν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ