Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κρίση όξυνε προϋπάρχοντα προβλήματα

-- Κυρία Παπαρήγα, είπατε λίγο νωρίτερα ότι ή θα χρεοκοπήσει ο ελληνικός λαός ή θα χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία. Το ΚΚΕ δεν ανησυχεί γι' αυτόν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας;

-- Εμείς πρέπει να σας πω ότι δεν μιλάμε με συνθήματα. Παρακολουθούμε πολύ επισταμένα την πορεία της κρίσης στην Ελλάδα. Βεβαίως με τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα δεν μπορεί κανείς να είναι κατηγορηματικός πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, δηλαδή χρειάζεται να φανεί ακόμα περισσότερο η εξέλιξη για να μπορείς να δεις πού πάει το πράγμα. Για χρεοκοπία της Ελλάδας ούτε ο πρωθυπουργός μιλάει. Το χρησιμοποιεί για θυσίες.

Η κρίση στην Ελλάδα, βεβαίως υπάρχει, η οποία ξεκίνησε αργότερα, δεν είναι τόσο βαθιά όσο την εμφανίζουν. Γιατί τα εμφανίζουν ότι όλα έγιναν τώρα; Παραδείγματος χάρη, η στασιμότητα στους κλάδους μεταποίησης, βεβαίως οξύνθηκαν όλα με την κρίση, αλλά προϋπήρχαν. Και έχει μεγάλη σημασία αν όλα συνέβησαν τώρα που ήρθε η κρίση, το 2009, ή αν προϋπήρχαν.

Η στασιμότητα των κλάδων μεταποίησης ξεκίνησε από τη 10ετία του '80. Τα ελλείμματα και τα χρέη προϋπήρχαν, εντάξει οξύνθηκαν αλλά αυτά προϋπήρχαν και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να το δούμε. Δεν μπήκε η Ελλάδα σε ένα τούνελ τώρα. Γιατί, δεν μου λέτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε καλύτερη κατάσταση; Τις κρατάει η Κίνα κυριολεκτικά στο χέρι, άλλο ότι θέλει να τις στηρίξει. Γιατί δεν είναι χρεωμένες άλλες χώρες; Οι περισσότερες χώρες είναι χρεωμένες...

Η ιδιομορφία στην Ελλάδα είναι ότι η θέση της είναι υποδεέστερη μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ανισόμετρη ανάπτυξη οξύνει όλα τα προβλήματα. Αλλά αυτό ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου. Οι ισχυρότερες - ας το πω έτσι - καταφέρνουν να αμβλύνουν τα στοιχεία της κρίσης μεταφέροντάς την στις υπόλοιπες.

Αυτό όμως είναι μέσα στη φύση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι υπερχρεωμένες; Και οι μικρές και οι μεγάλες έχουν τα δικά τους προβλήματα. Και τα προβλήματα δεν έχουν σχέση με το μέγεθος της χώρας, έχουν σχέση με το ίδιο το σύστημα.

Αλλά και εκεί που έχουμε πλεονεκτήματα - έχουμε ορυκτό πλούτο, έχουμε δυνατότητα ναυπηγοεπισκευαστική - πάει κατά διαόλου... Οταν αυτή τη στιγμή οι Ελληνες εφοπλιστές κάνουν τη μεγαλύτερη παραγγελία πλοίων σε παγκόσμιο επίπεδο και ετοιμάζονται να κλείσουν ναυπηγεία, φταίει που είμαστε μικρή η Ελλάδα;

Στοιχίζουν λέει ακριβά οι Ελληνες. Εκεί το πάνε. Θέλουν να πάρουμε μισθούς Πακιστάν και μισθούς Ινδίας, μισθούς Κίνας... Οχι, δε θέλουμε!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ