Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τον αγώνα πρέπει να τον δούμε με προοπτική

-- Κυρία Παπαρήγα, θα ήθελα την εκτίμησή σας στο πόσο αποτελεσματικοί μπορεί να είναι οι αγώνες των εργαζομένων παίρνοντας ως παράδειγμα την τελευταία κινητοποίηση, η οποία είναι σε εξέλιξη, των αγροτών, από τη στιγμή που η κυβέρνηση λέει - να χρησιμοποιήσω και μια φράση του υπουργού Εργασίας - «δεν υπάρχει σάλιο». Από τη στιγμή που η κυβέρνηση λέει δεν υπάρχουν χρήματα, πόσο αποτελεσματικοί μπορεί να είναι οι αγώνες;

-- Είναι ζήτημα συσχετισμού δύναμης. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει στο οπλοστάσιό της τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ. Εχει στο οπλοστάσιό της τη συμμαχία της με όλους τους φορείς των μονοπωλίων, του κεφαλαίου γενικότερα, έχει στο οπλοστάσιό της την Κομισιόν. Εχει στο οπλοστάσιό της την ψήφο στις 4 του Οκτώβρη.

Αρα, λοιπόν, μπορεί να λέει δεν έχω σάλιο. Προηγουμένως, με αυτό που σας διάβασα, σας έδειξα πως τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν «σάλιο» και πως οι τράπεζες και όλοι οι άλλοι, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ έχουν μπόλικο νεράκι στο στόμα τους. Βεβαίως, αν πιστέψει ο λαός ότι δεν υπάρχει σάλιο, τότε δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο παρά να σκύψει το κεφάλι και να τρώει ξύλο, αλλά επειδή υπάρχει πολύ σάλιο πρέπει να το διεκδικήσει. Είναι θέμα συσχετισμού.

Σας είπα και πάλι και πρέπει τον αγώνα να τον δεις και με προοπτική. Μπορεί ένας αγώνας τρέχων να μη φέρει ένα άμεσο αποτέλεσμα αλλά στην Ελλάδα, αν δούμε και την ιστορία του κινήματος όλο τον 20ό αιώνα, είχες αποτελέσματα, είχες κατακτήσεις. Μα οι κατακτήσεις δεν έρχονται την επαύριον μιας κινητοποίησης. Θα πρέπει να συσσωρευτούν αποτελέσματα κινητοποιήσεων και, πάνω απ' όλα, αν ο κάθε εργαζόμενος στο κεφάλι του παραμένει να διαλέγει ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ και την ίδια ώρα απεργεί, θα σας πω δεν κάνει τίποτε.

Αν απεργεί και την ίδια ώρα δεν κάνει προσπάθεια να παραμεριστούν αυτά τα όργανα τα ηγετικά, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί μέσα στο κίνημα τότε δεν κάνει τίποτε. Διότι δεν την τρομάζει την κυβέρνηση μια απεργία, ούτε τη Νέα Δημοκρατία, όταν γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν άλλες συνέπειες. Δεν τους τρομάζει ακόμα και όταν χάσουν την πρωτιά στις εκλογές, αρκεί το σύστημα να μην απειλείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ