Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο ρόλος των αστικών ΜΜΕ

Αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το σκηνικό άρχισε να διαμορφώνεται για την «αναγκαιότητα σκληρών αλλά απαραίτητων μέτρων για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας από την οικονομική κρίση, που η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι ήταν πιο σοβαρή από ό,τι νόμιζε πριν τις εκλογές». Πρόσφατη είναι η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τους εκδότες και διευθυντές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπου ζήτησε στήριξη προκειμένου να προχωρήσει η κυβερνητική πολιτική. «Βομβαρδισμός» στην κυριολεξία σε καθημερινή βάση από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, τόνοι το μελάνι στα έντυπα για να πειστούν τα λαϊκά στρώματα ότι όλοι πρέπει να «βάλουν πλάτη».

Φυσικά δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι τα ΜΜΕ και κάποιοι δημοσιογράφοι, οι εξαγορασμένοι από τ' αφεντικά, παίζουν αυτό το ρόλο, της καθημερινής νομιμοποίησης στις συνειδήσεις των εργαζομένων της στρατηγικής του κεφαλαίου. Τα ΜΜΕ και στη χώρα μας και στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο είναι φυσικό τη στρατηγική των ιδιοκτητών τους να υπηρετούν. Και τα κρατικά, αφού το κράτος είναι των καπιταλιστών. Ετσι όταν δεν αποσιωπούνται, διαστρεβλώνονται οι θέσεις του ταξικού εργατικού κινήματος, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των μικροεπαγγελματιών, της αγωνιζόμενης νεολαίας. Η απεργία, η διαδήλωση, η κινητοποίηση, τα μπλόκα προβάλλονται από τη σκοπιά του ότι αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία.

Οταν πια οι κινητοποιήσεις, οι αντιδράσεις δεν μπορούν να κρυφτούν τα «σφυριά βαράνε» στην προσπάθεια να αποδειχτεί ότι οι διαμαρτυρόμενοι δεν ξέρουν τι θέλουν, δεν υπολογίζουν το κοινωνικό σύνολο, έχουν παράλογες απαιτήσεις. Αυτά τα μονότονα κλισέ διαβάζουμε, ακούμε και βλέπουμε σε εφημερίδες και κανάλια, σε περισπούδαστες αναλύσεις σε πρωινές και βραδινές εκπομπές. Στόχος όλης αυτής της προσπάθειας η συκοφάντηση των αγωνιζόμενων, το να μην εκφραστεί αλληλεγγύη από άλλους εργαζόμενους, η ενεργοποίηση του «διαίρει και βασίλευε», τελικά η υποταγή στην καπιταλιστική εκμετάλλευση που δήθεν είναι αμετάβλητη και με αυτή οφείλει να πορευτεί ο λαός.

Οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα έχουν απέναντί τους το μαύρο μέτωπο των κεφαλαιοκρατών, των κομμάτων τους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, του αντιδραστικού ΛΑ.Ο.Σ., τα αστικά ΜΜΕ. Εχουν και τους οπορτουνιστές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που σπέρνουν αυταπάτες για καλύτερη διαχείριση στα πλαίσια του καπιταλισμού. Στο μαύρο μέτωπο και ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός που καλλιεργεί την υποταγή στους εργαζόμενους. Χαρακτηριστική περίπτωση στο χώρο των ΜΜΕ, η ΕΣΗΕΜΘ, δηλαδή το «σωματείο» στο χώρο του Τύπου στη Βόρεια Ελλάδα, που διώκει πειθαρχικά την συνάδελφο δημοσιογράφο του «Ρ», που τόλμησε μαζί με το ΠΑΜΕ να ζητήσει να ακουστεί η φωνή των εργατών στην ΕΤ3, στην προηγούμενη απεργία που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου. Είναι φανερό ότι η επίθεση στη συνείδηση των εργαζομένων από τα αστικά ΜΜΕ θα συνεχιστεί καθώς αποτελούν βασικό κρίκο για το πέρασμα της πολιτικής του κεφαλαίου, για να περνάνε ο εκβιασμός, η τρομοκρατία και η εξώθηση στην παραίτηση. Ευθύνη σε αυτή την εξέλιξη έχουν και οι δημοσιογράφοι - εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι προοπτική, και για τη δική τους ζωή, υπάρχει μόνο στον ενιαίο αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους, σε σύγκρουση όχι μόνο με τα αφεντικά τους αλλά συνολικά με την εξουσία του κεφαλαίου. Απάντηση η συμμετοχή στην απεργία του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ