Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΠΑΣΟΚ
Δεσμεύεται για αντιλαϊκά μέτρα στον ντορό της ΕΕ

«Υιοθετούμε τις συστάσεις της Κομισιόν» είπε χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου συναντιόταν με τους εμποροβιομήχανους

Τη συνέχιση για τρία χρόνια της αντιλαϊκής λιτότητας, ισχυρίστηκε ότι θα πάει να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το νέο «σταθεροποιητικό πρόγραμμα» του ΠΑΣΟΚ για τη μείωση των ελλείματων θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του κεφάλαιου, αφού «δε θα πνίξει την αγορά» ούτε θα πλήξει την «ανταγωνιστικότητα». Εξίσου βέβαιο είναι ότι τα φούμαρα περί «διαπραγματεύσεων» με την ΕΕ καμιά σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα, τα οποία είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν αντιμέτωπα με μια νέα αντιλαϊκή θύελλα, χωρίς κανένα χρονικό όριο στην εφαρμογή της, όπως προκλητικά προσπαθούν να πείσουν το λαό η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «διετείς» και «τριετείς» περιόδους λιτότητας.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του με εμποροβιομηχάνους, εμφανιζόμενος ως ικανότερος διαχειριστής των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, ανέφερε ότι «εμείς θα πάμε στην ΕΕ να διαπραγματευτούμε με ένα μεσοπρόθεσμο αξιόπιστο πρόγραμμα». Λίγη ώρα αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να σημειώσει ότι το ΠΑΣΟΚ «υιοθετεί τις συστάσεις της Κομισιόν», αποδεχόμενο πλήρως το μήνυμα που απέστειλε ο Κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια, ότι περιμένει την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να του καταθέσει «πρόγραμμα λιτότητας», που θα χτυπήσει το λαϊκό εισόδημα και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο,τι πει η ΕΕ και ο Αλμούνια

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού ανέφερε ότι ο Αλμούνια «εγκαλεί τη ΝΔ», βρήκε απόλυτη ταύτιση των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι τα μέτρα που ζητάει η ΕΕ «για δημοσιονομικά πακέτα στήριξης (...) εγγυήσεις και επιδοτήσεις δανείων, οικονομικά κίνητρα για την επιτάχυνση της προσαρμογής των οικονομιών, (...) με μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών»προσεγγίζουν αντίστοιχες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.«Είναι μέρος του προγράμματος ανάκαμψης από την κρίση, το οποίο δημοσιοποίησε πριν από αρκετούς μήνες (σ.σ. η ΕΕ). Είναι η βάση, πάνω στην οποία η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα πάει και θα διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή»!!

Πράγματι το ΠΑΣΟΚ προσφέρει πλήθος φοροαπαλλαγών και οικονομικών ενισχύσεων στο κεφάλαιο, απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών των μεγάλων επιχειρηματιών για την πρόσληψη νέων εργαζομένων και μαζικές περικοπές στο δημόσιο τομέα για τη μείωση των ελλειμμάτων, ό,τι δηλαδή ζητάει η ΕΕ.

Αυτές τις θέσεις παρουσίασε και ο Γ. Παπανδρέου στους εμποροβιομηχάνους που εκπροσώπησαν τα πέντε μεγαλύτερα διμερή εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια (Ελληνοαμερικανικό, Ελληνοβρετανικό, Ελληνογαλλικό, Ελληνοϊταλικό και Ελληνογερμανικό) στη διάρκεια της χτεσινής τους συνάντησης, φανερώνοντας ότι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτα περισσότερο από την προώθηση των αντιλαϊκών επιταγών της ΕΕ. «Με το πρόγραμμα των 100 ημερών που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ, για να ξαναζωντανέψει η ελληνική οικονομία, προτείναμε ουσιαστικά αυτά που έγιναν στις περισσότερες χώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας το δρόμο για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και παραπέρα στήριξης των επιχειρηματικών ομιλών για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την κερδοφορία τους.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγγυήθηκε στους εμποροβιομηχάνους ότι «με διαβούλευση το ΠΑΣΟΚ θα ετοιμάσει ένα νέο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης και πως γι' αυτό θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση». Θα εξασφαλίσει δηλαδή «ταξική συναίνεση» στην προώθηση μιας πολιτικής που θα χτυπήσει το λαϊκό εισόδημα και τα εργασιακά δικαιώματα.

Διαβεβαιώσεις χωρίς περιστροφές

Μετά τις εγγυήσεις ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο των επιχειρηματιών τονίζοντας: «Η δική σας εμπειρία είναι πολύ χρήσιμη για μας, ιδιαίτερα όταν προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε τους εμποροβιομήχανους για άλλη μια φορά ότι στο επίκεντρο του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματός του βρίσκεται η «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας», σε απόλυτη σύμπνοια με το μεγάλο κεφάλαιο που μιλάει για «αξιοποίηση των δυνατοτήτων και μετατροπή της σημερινής κατάστασης σε ευκαιρία».

Στη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων παρέδωσαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - νωρίτερα το είχαν παραδώσει στον υπουργό Οικονομίας το κείμενο με τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου εν είδει «έκτακτες προτάσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Στην ουσία πρόκειται για την «κάρτα μπιάνκα» του μεγάλου κεφαλαίου που εκπροσωπούν τα πέντε επιμελητήρια που με πρόσχημα την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας και την «έξοδο από την κρίση» κάνουν λόγο για «συνεκτικό δεκαετές τουλάχιστον πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας» βάζοντας στο στόχαστρο κοινωνική ασφάλιση, εργασιακές σχέσεις, δημόσια διοίκηση, φορολογία. Χαρακτηριστικό του αντιλαϊκού περιεχομένου των αξιώσεων των εμποροβιομηχάνων είναι ότι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες των δύο μεγάλων κομμάτων, «βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση αλλά θέλουν συμπλήρωμα»! Ο ίδιος έκανε λόγο για «ώρα μεγάλων αποφάσεων όπου ο λαός περιμένει να ακούσει αλήθειες, όπου η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να ξεπεράσει το πλέγμα του πολιτικού κόστους» και χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου «εργαλείο δουλειάς για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε χτες το βράδυ στην Τρίπολη και σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει την ταύτιση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του εκπροσωπεί την «εθνική ανάταση» και η κυβέρνηση την «παρακμή».

Χτες ανακοινώθηκε ότι ο Γ. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος στις εκλογικές περιφέρειες Α' Θεσσαλονίκης και Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ