Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σαν δυο σταγόνες νερό

Οι εξαγγελίες, οι θέσεις και οι προτάσεις των δυο κομμάτων που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία, για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας, ταυτίζονται στρατηγικά, ανεξάρτητα αν λόγω των προεκλογικών αναγκών του κάθε κόμματος εμφανίζονται φραστικές διαφορές στις προτάσεις τους. Φαίνεται πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κάνει προσπάθειες διαφοροποίησης (εφημερίδα της πλουτοκρατίας έγραφε ότι τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ δε σοκάρουν, της ΝΔ σοκάρουν), στο πλαίσιο της τακτικής κάποιων φραστικών ελιγμών προκειμένου να χειραγωγηθούν λαϊκές δυνάμεις στη γενική πολιτική γραμμή της πλουτοκρατίας. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ούτε στο ελάχιστο δεν ξεφεύγουν από τον ντορό της διαχείρισης, αναγορεύονται ωστόσο από το ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα σε αιχμή της προεκλογικής δικομματικής αντιπαράθεσης, προκειμένου να εγκλωβίζονται οι λαϊκές συνειδήσεις στο δίλημμα του φαινομενικά μικρότερου κακού.

Μετά την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, συμπληρώθηκε το παζλ της προεκλογικής περιόδου για τους δυο εταίρους του δικομματισμού, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιούν τις ίδιες ακριβώς αντιλαϊκές ψηφίδες. Θα παγώσω τους μισθούς, λέει η ΝΔ, θα δώσω «αύξηση» 30 λεπτά του ευρώ την ημέρα, απαντά το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή και οι δυο υπόσχονται καθήλωση των μισθών πείνας, που ούτως ή άλλως παίρνουν σήμερα οι εργατοϋπάλληλοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Θα ενισχύσω την επιχειρηματικότητα με νέα προνόμια στο κεφάλαιο, προκειμένου να αυξηθούν δήθεν οι θέσεις εργασίας, λέει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απαντά ότι θα επιδοτήσει αδρά τη μεγαλοεργοδοσία για να προσλάβει ανέργους. Δηλαδή και οι δύο υπόσχονται τζάμπα εργατικά χέρια στο κεφάλαιο.

Θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει πολλά ακόμα ανάλογα παραδείγματα βγαλμένα από τα προγράμματα και τις προεκλογικές εξαγγελίες των δυο κομμάτων. Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος πιο αποτελεσματικά θα προωθήσει σαν κυβέρνηση τη στρατηγική της Λισαβόνας και τις άλλες συνθήκες που έχουν συνομολογήσει και συνυπογράψει στο πλαίσιο της ΕΕ. Γι' αυτό και οι προτάσεις τους μοιάζουν σαν μια σταγόνα νερό. Γιατί βγαίνουν από την ίδια μήτρα, έχουν το ίδιο καλούπι. Και εν μέσω κρίσης, δεν επιτρέπεται ο παραμικρός ελιγμός, η παραμικρή - ακόμα και διαχειριστική - παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα στην ΕΕ. Γι' αυτό και δεν μπορεί ο ένας να πλειοδοτήσει σε βάρος του άλλου ακόμα και στα ελάχιστα που προβλέπει η στρατηγική γραμμή, την οποία με συνέπεια υπηρετούν και οι δυο.

Ο κύβος για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα «ερρίφθη». Ολοένα και πιο καθαρά προβάλλει η αλήθεια που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το ΚΚΕ. Οτι σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση, το πραγματικό δίλημμα βρίσκεται ανάμεσα στην πολιτική, το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τη μια και το ΚΚΕ από την άλλη. Γι' αυτό και άλλη λύση προς το συμφέρον των εργαζόμενων δεν υπάρχει, από το να πέσουν όσο πιο κάτω γίνεται οι δυο τους και να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Αυτή είναι η μόνη συνθήκη που μπορεί να εγγυηθεί ότι το εργατικό λαϊκό κίνημα θα δώσει από καλύτερες θέσεις και με πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις τη μάχη για να αποκρούσει τα χειρότερα που έρχονται και τα οποία συνομολογούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χτίζοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για την αναγκαία όσο ποτέ λαϊκή αντεπίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ