Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μετρούν τις πληγές τους...

Οι εκπρόσωποι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμπαίζουν τους πληγέντες με νέες ανέξοδες υποσχέσεις

Eurokinissi

Εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους είναι οι χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του περασμένου Σαββάτου στην Εύβοια. Με τα φτυάρια στα χέρια, τα νοικιασμένα γκρέιντερ και τα λάστιχα προσπαθούσαν να περισώσουν ό,τι μπορούσαν από τα υπάρχοντά τους και να καθαρίσουν τα γεμάτα από λάσπη σπίτια, καταστήματα και τις αυλές τους.

Σε αρκετές περιοχές ακόμα οι κάτοικοι περιμένουν να δουν το πώς θα αποκτήσουν ξανά επαφή με τον υπόλοιπο νομό, καθώς το οδικό δίκτυο έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές. Χαρακτηριστικό είναι πως τα χωριά Μίστρος, Μακρυχώρι και Μανίκια είναι αποκομμένα, αφού έχουν «εξαφανιστεί» οι δρόμοι Σέττα - Μακρυχώρι, Βρύση - Μανίκια και έχει γκρεμιστεί η γέφυρα Κρεμαστού - Κονιστρών. Σημαντικό στοιχείο άλλωστε είναι το γεγονός ότι σε όλο το νομό έχουν διαλυθεί περισσότερες από 20 γέφυρες και αρκετά τμήματα δρόμων. Επίσης, ζημιές έχουν υποστεί τα δίκτυα ύδρευσης, αλλά και αγροτικές καλλιέργειες.

Ανεπαρκή μέτρα...

Την ίδια στιγμή και ενώ η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, σε κυβερνητικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο ο εμπαιγμός σε βάρος των κατοίκων συνεχίζεται. Οι τεχνικές υπηρεσίες της νομαρχίας υπολόγισαν πως το κόστος των ζημιών στις δημόσιες υποδομές και για τις άμεσες επεμβάσεις ανέρχεται σε 33,75 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα αφορούν τα έργα άμεσης αποκατάστασης, τα έργα μετά από εκπόνηση μελετών, καθώς και για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα τελευταία 2,5 χιλιόμετρα της εκβολής του ποταμού Λήλαντα. Ομως, ο υπουργός Εσωτερικών, με απόφασή του, διέθεσε μόλις το ποσό των ...500.000 ευρώ! Ο ίδιος ο νομάρχης Εύβοιας, Α. Μπουραντάς, παραδέχθηκε πως πολλά έργα αντιμετωπίστηκαν πρόχειρα την περασμένη περίοδο, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ χρωστά στη Νομαρχία το ποσό των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ.

...αλλά «πλούσιες» υποσχέσεις

Πάντως, οι πληγέντες «χόρτασαν» υποσχέσεις από τους υποψήφιους βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, που «δεσμεύτηκαν» - κατόπιν εορτής βέβαια - πως θα σκύψουν πάνω στο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και για το οποίο βασικές υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις των κομμάτων τους. Χαρακτηριστικά, η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Περλεπέ είπε πως θα προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να υπάρξει όλη η απαιτούμενη ανταπόκριση από τη ...νέα κυβέρνηση της χώρας για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από την καταστροφή σε κάθε πληγείσα περιοχή του νομού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στο νομό Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος σε σύσκεψη στο δημαρχείο του Δήμου Ληλαντίων τόνισε την ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσα τα έργα που αφορούν στην κοίτη του ποταμού, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον. Επίσης, τόνισε ότι θα υπάρξει ταχεία παρέμβαση από μέρους του σε ό,τι αφορά στη διευθέτηση της κοίτης του Λήλαντα ώστε να εξοικονομηθούν τα χρήματα για να ενταχθεί το έργο στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Νομού.

Νεκρά ζώα και οικιακές συσκευές έφτασαν στον Κάλαμο

Μεγάλος αριθμός από ξύλα, σκουπίδια, οικιακές συσκευές, λάσπη, αλλά και νεκρά ζώα «ταξίδεψαν» μέσα σε τόνους νερού από την Ερέτρια έως τον Κάλαμο και τον Ωρωπό. Τα σημάδια από τις καταστροφές σε όλη την παραλιακή ζώνη της Εύβοιας, οι ειδικοί εκτιμούν πως σύντομα θα εμφανιστούν και σε άλλες παράκτιες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής. Ηδη, σύμφωνα με εκτιμήσεις κατοίκων της Εύβοιας, μόνο από ένα χωριό έχουν πνιγεί περισσότερα από 100 αιγοπρόβατα και το σύνολό τους έχει παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά. Αρκετά από αυτά που βρέθηκαν στον Ωρωπό και τον Κάλαμο πιθανολογείται πως είναι από το παραπάνω χωριό.

Ειδικοί επίσης εκτιμούν πως πρέπει τα άψυχα ζώα να μαζευτούν από τα νερά και να ενταφιαστούν καθώς αποτελούν πηγή κινδύνου για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και των ίδιων των ψαριών που υπάρχουν στον Νότιο Ευβοϊκό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ