Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Πολιτική που «πνίγει» τα λαϊκά νοικοκυριά

Eurokinissi

Ολόκληρη η χώρα είναι ανοχύρωτη απέναντι στο ενδεχόμενο πλημμυρών, όπως αποκαλύφθηκε, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές στην Εύβοια. Η ευθύνη βαραίνει τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί τα όποια αντιπλημμυρικά έργα έχουν πραγματοποιηθεί, είναι ελάχιστα και αποσπασματικά. Επιπλέον, η αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας συνδέεται άμεσα με τη συνολική πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Με αυτό το δεδομένο, ακόμα κι αν γίνονταν περισσότερα έργα, οι συνέπειες από μια δυνατή νεροποντή θα ήταν και πάλι τραγικές για πολλές περιοχές της χώρας.

Οι θάνατοι και οι καταστροφές δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο της πολιτικής αυτής που υποτάσσει τη ζωή και το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ:

  • Προώθησαν και προωθούν την αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων. Επεκτάσεις που γίνονται χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.
  • Οι όποιοι, ελάχιστοι στα μεγάλα αστικά κέντρα, ελεύθεροι χώροι καταπατούνται από μεγαλοεργολάβους, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.
  • Επέτρεψαν και στη συνέχεια νομιμοποίησαν την κάλυψη των ρεμάτων και το κτίσιμο σε αυτά.
  • Νομιμοποίησαν την αυθαίρετη δόμηση.
  • Νομοθετούν επιπλέον δασοκτόνα νομοθεσία με την καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 το 2001 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), αλλά και την επικείμενη νέα αναθεώρηση, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
  • Εκτελούν αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική και αλλού με υδρολογικά δεδομένα του 1940!

Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα, σε όλη τη χώρα. Και δείχνουν τη «γύμνια» της αντιπλημμυρικής θωράκισης.

ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Ο Κηφισός, σύμφωνα με ελέγχους της ίδιας της Νομαρχίας Πειραιά, κινδυνεύει με υπερχείλιση. Τούτο συμβαίνει, διότι στην κοίτη του, υπάρχουν εγκαταλειμμένες λαμαρίνες, που δυσκολεύουν την απορροή των υδάτων. Το γεγονός αυτό είχε τονίσει το ΚΚΕ, επανειλημμένα, με Ερωτήσεις στη Βουλή. Ο Κηφισός έχει κατασκευαστεί με μελέτες του... 1972 και το έργο στοίχισε στον ελληνικό λαό το ποσό των 100 δισ. δραχμών.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ: Το ρέμα της Εσχατιάς, που διασχίζει τους περισσότερους δήμους της περιοχής, παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του μπαζωμένο. Η Μάνδρα, είναι χτισμένη πάνω σε ρέματα. Η πόλη αυτή μαζί με την Ελευσίνα δε διαθέτουν αγωγούς όμβριων υδάτων.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ: Κατά το 90% είναι ανοχύρωτη. Πέρα από κάποια μικροέργα που έχουν γίνει, τα τρία μεγάλα ρέματα της περιοχής (Μέγα Ρέμα, Ερασίνος και Εσχατιάς) παραμένουν χωρίς καμιά διευθέτηση. Τώρα, με τις καταστροφικές πυρκαγιές, αναμένεται τα προβλήματα να είναι μεγάλα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας άμεσης προτεραιότητας, τα οποία όμως έμειναν στα χαρτιά, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ. Πριν από μερικές εβδομάδες οι πλημμύρες στην Ασσυρο προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.

ΕΒΡΟΣ: Σχεδόν κάθε χρόνο καταστρέφονται χωριά και πλημμυρίζουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Ωστόσο, κανένα ουσιαστικό έργο θωράκισης δεν έχει γίνει αν και αφορά ένα πάγιο πρόβλημα.

Στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Εύβοιας, δεν γίνονται έργα ικανά να προστατεύσουν τους κατοίκους, τα σπίτια και τις καλλιέργειες με τραγικές συνέπειες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπλημμυρικά «έργα» με κριτήριο το κέρδος των ομίλων και όχι τη θωράκιση(2020-10-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-09-14 00:00:00.0)
Ανοχύρωτη αντιπλημμυρικά η Αττική(2010-03-31 00:00:00.0)
Πλημμύρα ευθυνών(2005-11-09 00:00:00.0)
Αθωράκιστη στις πλημμύρες κατά 90%!(2005-10-19 00:00:00.0)
«Πνίγεται» σε κάθε νεροποντή(2005-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ