Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Υποδαυλίζει αλυτρωτισμούς και εθνικιστικά πάθη

Εκθεση για την Ελλάδα δημοσιοποίησε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της μη Ανεκτικότητας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης, για να αποτιμήσει την πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα για την καταπολέμηση - όπως λέει - των ρατσιστικών διακρίσεων μέσω αλλαγών στην ελληνική νομοθεσία. Στην έκθεση καταγράφονται μία σειρά «ανησυχητικών σημείων», που υποδαυλίζουν εθνικιστικά πάθη, αλυτρωτισμούς και ανεδαφικές διεκδικήσεις σε μια ευαίσθητη από κάθε άποψη περιοχή, όπως είναι αυτή των Βαλκανίων. Επιβεβαιώνεται έτσι και μ' αυτόν τον τρόπο ο ρόλος που καλούνται να παίξουν οι διάφορες επιτροπές της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και τα φιρμάνια τους.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη δεδομένη στιγμή σε «μακεδονική κοινότητα», η οποία όπως σημειώνει διαφοροποιείται από την πλειοψηφία που ζει στην περιφέρεια της Μακεδονίας, έχει δική της γλώσσα και ζητείται από τις ελληνικές αρχές να της αναγνωρισθεί το δικαίωμα δημιουργίας συλλόγων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, αναφορικά με την «μακεδονική κοινότητα» και την «τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης», η Επιτροπή του Συμβουλίου ζητά από την Ελλάδα να διασφαλίσει ότι θα τερματιστούν οι διακρίσεις εναντίον τους και συστήνει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αναγνωρισθεί στις ομάδες αυτές το «δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού». Τέλος, η Ελλάδα μεταξύ άλλων κατηγορείται ευθέως ότι δεν έχει επικυρώσει το Πρωτόκολλο 12 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που «αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού σε εθνικό επίπεδο», καθώς και για το ότι η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει, ως ιδιαίτερης μορφής έγκλημα, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ