Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης 2009
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καμιά αναμονή - Ανασύνταξη και Αντεπίθεση

Αποσπάσματα από την εισηγητική παρουσίαση του διεκδικητικού πλαισίου του Μετώπου στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Παρασκευή

Από την προχτεσινή κατάληψη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, στην Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης
Από την προχτεσινή κατάληψη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, στην Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης
Η εργατική τάξη της χώρας μας, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα είτε από τη ΝΔ, είτε από το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν να τους προσφέρουν τίποτε ούτε ο ΛΑ.Ο.Σ. που υπηρετεί με συνέπεια την πολιτική των καπιταλιστών, ούτε ο ΣΥΝ που εξωραΐζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει πικρή πείρα, μπορούν να εκτιμήσουν την πορεία των εξελίξεων, παίρνοντας υπόψη αυτό που χρόνια βιώνουν από την επίθεση του κεφαλαίου, την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει να σκεφτούν, να βγάλουν συμπεράσματα. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς, να αλλάξουν στάση και συνδικαλιστική και πολιτική. Να συνειδητοποιήσουν ότι η καταδίκη των κομμάτων, των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, η αποδυνάμωση των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου και των εκπροσώπων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι ένα από τα ισχυρά όπλα και σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ΠΑΜΕ αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την άνοδο των αγώνων της εργατικής τάξης, τον προσανατολισμό και την προοπτική τους, για πολιτικές αλλαγές και ανακατατάξεις.

Γι' αυτό και δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Οι εκλογές δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα αν δεν συνδεθούν με την ανασύνταξη του κινήματος για αντεπίθεση, αν οι εργαζόμενοι δε δώσουν ισχυρό πλήγμα στο δικομματισμό. Και η ΝΔ που ζητά νωπή εντολή, αλλά και το ΠΑΣΟΚ που δηλώνει έτοιμο να κυβερνήσει, υπηρετούν και οι δύο την ίδια αντεργατική πολιτική, υπηρετούν την στρατηγική των μονοπωλίων.

Γερή οργάνωση και αντεπίθεση της εργατικής τάξης, ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, των ταξικών συνδικάτων, των Ομοσπονδιών. Κοινή πάλη και συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Πάλη για αλλαγές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εργατικής τάξης. Πάλη για άλλη προοπτική. Αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι εναλλαγή κομμάτων που εκφράζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Αυτήν την προοπτική χαράζουμε.

Να τους χαλάσουμε τα σχέδια

Η οικονομική κρίση, οι συνέπειές της και οι στρατηγικές που στοχεύουν να φορτώσουν τα βάρη στο λαό πρέπει να αποτελέσουν κύριο άξονα δράσης, πεδίο αντιπαράθεσης με τις άλλες δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, βάση σύγκρουσης και συσπείρωσης σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτηση του λαού που υποχρεώνεται με την απειλή της πείνας να ξαναπληρώσει με νέες αιματηρές στερήσεις, την κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Πλήρωσε όλα τα προηγούμενα χρόνια πολύ ακριβά τη συγκέντρωση τεράστιου πλούτου και κερδών με βαρύτατο κόστος και τώρα καλείται να ξαναπληρώσει για την κρίση για την οποία υπεύθυνη είναι η πλουτοκρατία και τα κόμματά της.

Πάνε σήμερα να διαμορφώσουν κυριολεκτικά καθεστώς γαλέρας για την εργατική τάξη. Να δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί από το πρωί μέχρι το βράδυ, σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας, μεταξύ ανεργίας και μερικής δουλειάς. Δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Να πληρώνουμε όλο και περισσότερα για να καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες της οικογένειας.

Οι τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, το μονοπωλιακό κεφάλαιο απαιτούν όλο και περισσότερο απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, ξεζουμίζουν την αγροτιά και τους μικρούς ΕΒΕ. Απαιτούν να πληρώσουν όλο και λιγότερους φόρους, απαιτούν νέα προνόμια. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι στην υπηρεσία τους. Αλλά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, ο κάθε ένας από τη θέση του όχι μόνο δεν αμφισβητούν τις αξιώσεις τους, αλλά και καλούν σε κοινό αγώνα για να ξεπεραστεί η κρίση με την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, διεκδικώντας ψίχουλα για τους εργαζόμενους.

Καλούμε σε πανστρατιά και λαϊκό ξεσηκωμό. Να πληρώσουν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία.

Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Είναι επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα. Αυτοί δεν αλλάζουν. Ακολουθούν την ίδια γραμμή. Κανένα όφελος δεν έχει η εργατική τάξη από αυτά τα κόμματα που στηρίζουν και υλοποιούν με νύχια και με δόντια την πολιτική της πλουτοκρατίας. Κανένας τους δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Κανένας τους δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε όφελος των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών. Εχουν ψηφίσει αντεργατικούς νόμους σε βάρος της ζωής τους, των δικαιωμάτων τους.

Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της ανάπτυξης, της πολιτικής που εφαρμόζεται όλα τα χρόνια;

280 εταιρείες το α' εξάμηνο του 2009 μέσα στην κρίση συγκέντρωσαν κέρδη που ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ. Ακόμη μια σειρά κλάδοι εμφανίζουν προκλητικά κέρδη, όπως οι τράπεζες, τα τρόφιμα, το φάρμακο, η υγεία κλπ.

Οι εξελίξεις αυτές είναι κίνητρο για βαθύτερο προβληματισμό, για ενίσχυση της απαιτητικότητας, για καθορισμό πολιτικής στάσης.

Γιατί από όλα αυτά, από αυτά που ζει καθημερινά ο κάθε εργαζόμενος, κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια μπορεί να κατανοήσει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, η πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ είναι επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα και πρέπει να καταδικαστεί.

Οι δυνάμεις του δικομματισμού και του Ευρωμονόδρομου έχουν πλάτες.

Στηρίζονται στους βιομηχάνους, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες, στους μεγαλέμπορους κ.ά.

Αλλά δεν στηρίζονται μόνο σ' αυτούς. Στηρίζονται στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, γενικότερα στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που είναι μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη.

Οι δυνάμεις αυτές προκαλούν την εργατική τάξη όταν χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» για την ακρίβεια, για τη φτώχεια, για την υποαπασχόληση.

Κοροϊδεύουν γιατί είναι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς, υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας.

Γιατί συμφωνούν με τις ομαδικές απολύσεις αρκεί να είναι αιτιολογημένες.

Γιατί συμφωνούν με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Γιατί συμφωνούν με τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις π.χ. νόμος Ρέππα.

Γιατί συμφωνούν με την ενίσχυση των βιομηχάνων με ζεστό χρήμα.

Γιατί συμφωνούν με την μερική απασχόληση.

Εν τέλει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι ο καλύτερος σύμβουλος του ΣΕΒ.

Συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια

Δεν αποδεχόμαστε τα επιδόματα ελεημοσύνης και απορρίπτουμε το δηλητήριο που ρίχνουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ότι είναι κοινή υπόθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των εργαζομένων η αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να καταργηθεί εδώ και τώρα το αίσχος της μερικής δουλειάς. Κανένας ανασφάλιστος. Κανένας που να μην πληρώνεται κάτω από 1.400 ευρώ και αντίστοιχο μεροκάματο. Δε συμβιβαζόμαστε με τα ιδιωτικά συμφέροντα στην Υγεία, στην Ασφάλιση, στην Παιδεία. Δεν αποδεχόμαστε τη λογική να πληρώσουν για τα ελλείμματα, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα. Τα ελλείμματα τα δημιουργεί η πολιτική των φοροαπαλλαγών, των κινήτρων, των επιδοτήσεων που αυξάνουν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Απορρίπτουμε τις θεωρίες και τα ιδεολογήματα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης για το λαό και τον τόπο. Οτι είναι μονόδρομος ο λαός να πληρώνει φόρο υποταγής στα μονοπώλια, με την ελπίδα ότι κάποτε θα γίνει πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου.

Ηρθε η ώρα του κοινού αγώνα όσων καταπιέζονται και λεηλατούνται από τα μονοπώλια, να χαράξουν το δικό τους δρόμο για αλλαγές και ανατροπές προς όφελός τους. Να μπουν τα μέσα παραγωγής και τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνικής, στην υπηρεσία του λαού και όχι προς όφελος των λίγων. Να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι τον πλούτο που παράγουν, να διεκδικήσουν την εξουσία προς όφελος του λαού. Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα μονοπώλια. Αυτούς τους στόχους υπηρετεί το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ.

Η διέξοδος για την εργατική τάξη, για τα λαϊκά στρώματα βρίσκεται στην ανάπτυξη που έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό είναι το ζητούμενο. Κι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης προϋποθέτει την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης υπέρ των ταξικών δυνάμεων, προϋποθέτει την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, τη μετατροπή των βασικών μέσων παραγωγής σε λαϊκή περιουσία και τη σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας. Σε αυτή την προοπτική επιβάλλεται να κατευθύνεται η καθημερινή δράση. Σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνει ο καθημερινός αγώνας πιο αποτελεσματικός. Η πάλη για την ενίσχυση του εργατικού κινήματος, η πάλη για αλλαγές προς όφελος της εργατικής τάξης απαιτούν την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org