Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ για να δυναμώσουμε το ΚΚΕ

Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα μέχρι τις εκλογές στις 4 του Οκτώβρη, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας απευθύνεται με συνέπεια, αποφασιστικότητα και ευθύνη στους εργαζόμενους, στη νεολαία, στο λαό και τους καλεί σε πανστρατιά δράσης. Οι επόμενες μέρες, μέχρι και την Κυριακή της κάλπης, έχουν αντικειμενικά το χαρακτήρα μιας γενικευμένης πολιτικής αναμέτρησης ανάμεσα σε δυο βασικές γραμμές.

Η μια γραμμή εκφράζεται από τη στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαχειριστικές διαφορές τους. Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές ιστορικές αφετηρίες, αφού στην πορεία των χρόνων βρέθηκαν στο ίδιο αντιλαϊκό μετερίζι. Απόδειξη γι' αυτό είναι τα πεπραγμένα τους, η ίδια η πείρα των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η ΝΔ, όταν κέρδισε τις εκλογές το 2004 δεν άλλαξε κανέναν από τους αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους τους ΠΑΣΟΚ. Το αντίθετο μάλιστα. Πάτησε σε αυτούς και τους έκανε χειρότερους. Σήμερα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δε δεσμεύεται ότι θα καταργήσει συγκεκριμένους αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους της ΝΔ, ακριβώς επειδή δεν πρόκειται να το κάνει.

Την ίδια γραμμή υπηρετούν και τα κόμματα - παραφυάδες του δικομματισμού. Ο ΛΑ.Ο.Σ και οι Οικολόγοι Πράσινοι, πριν ακόμα προκηρυχθούν οι εκλογές, δήλωναν έτοιμοι να συνεργαστούν μετεκλογικά με τον έναν ή τον άλλο εταίρο του δικομματισμού, για να δώσουν παράταση και ανάσα στην εφαρμογή της σκληρής ταξικής πολιτικής, που τόσα χρόνια ζουν στις πλάτες τους οι εργαζόμενοι και ο λαός. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, έχει δώσει δείγματα γραφής σαν κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας. Καλλιεργεί αυταπάτες για το χαρακτήρα και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ. Δεν αμφισβητεί - αντίθετα προσπαθεί να εξωραΐσει - την ΕΕ και τη στρατηγική της. Είναι κόμμα αφερέγγυο, αναξιόπιστο. Εχει εγγενείς και σημαντικούς δεσμούς με το αστικό πολιτικό σύστημα. Αντικειμενικά δεν μπορεί να παίξει ρόλο αναχώματος, δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση στην πολιτική του δικομματισμού.


Στην άλλη πλευρά βρίσκεται η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Μια πρόταση που αμφισβητεί συθέμελα το αυτόκλητο δικαίωμα των λίγων να κερδίζουν από τον ιδρώτα των πολλών. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που στο πρόγραμμά του βάζει στην ημερήσια διάταξη της λαϊκής πάλης τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Ενα δρόμο που απαιτεί κόπους και θυσίες. Είναι όμως ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική διέξοδο προς όφελος του λαού. Το ΚΚΕ λέει ότι κριτήριο για τον κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία και σε όλο το εύρος του εποικοδομήματος, δεν μπορεί να είναι άλλο από τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων. Ποτέ δεν έκρυψε από το λαό ότι μάχεται και πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης για μια άλλη εξουσία και οικονομία, υποταγμένη στα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα.

Η κατάκτηση αυτής της εξουσίας είναι άμεσα δεμένη με τους αγώνες στο σήμερα. Με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των δυνάμεων εκείνων που υπηρετούν τα μονοπώλια. Με το δυνάμωμα του ΚΚΕ, την ενίσχυση του ταξικού εργατικού κινήματος, την ισχυροποίηση των αγωνιστικών συσπειρώσεων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία περνάει μέσα από το χτίσιμο της πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας όσων πλήττονται από την πολιτική του κεφαλαίου. Περνάει μέσα από τη συγκρότηση του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης, που αποτελεί πυρήνα της στρατηγικής του ΚΚΕ.

Στις εκλογές που έρχονται, όπως και σε κάθε άλλη εκλογική μάχη, δεν κρίνεται βέβαια το ζήτημα της εξουσίας. Δεν κρίνεται το κατά πόσο την επόμενη μέρα θα έχουν ή δε θα έχουν τα μονοπώλια και οι πολιτικές τους δυνάμεις τον πρώτο λόγο στη χάραξη της κυρίαρχης πολιτικής. Μια τέτοια εξέλιξη θα κριθεί από άλλες, βαθύτερες διεργασίες. Εχει άλλες προϋποθέσεις, άμεσα δεμένες με το επίπεδο ανάπτυξης του κινήματος και την πολιτική του ωρίμανση. Στις εκλογές όμως κρίνεται το εξής: Κατά πόσο ο λαός με την ψήφο του θα έχει καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στο δικομματισμό και τη στρατηγική του, μειώνοντας έτσι την ικανότητά του να προωθεί απρόσκοπτα την αντιλαϊκή πολιτική του. Κρίνεται ακόμα το κατά πόσο την επόμενη μέρα των εκλογών θα έχει το εργατικό λαϊκό κίνημα ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του.

Γιατί το ΚΚΕ εκεί «επενδύει» την εκλογική του δύναμη. Στην υπόθεση της ανάπτυξης ενός ταξικού ριζοσπαστικού κινήματος, που με ρωμαλέους αγώνες θα μάχεται για να βάζει εμπόδια και να αποσπά κατακτήσεις, ανοίγοντας το δρόμο, βήμα το βήμα, για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος των εργαζόμενων και του λαού στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας. Κανένα άλλο κόμμα δε ζητάει από το λαό να ενισχύσει τα εκλογικά του ποσοστά για να μεταγγίσει αυτή την εκλογική δύναμη στο κίνημα. Ολοι τους ζητάνε είτε την πρωτιά, είτε την αυτοδυναμία, είτε τη μετεκλογική συνεργασία για να χρησιμοποιήσουν την εκλογική τους δύναμη ενάντια στο λαό και τα δικαιώματά του. Για να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά το σύστημα που παράγει και αναπαράγει την αδικία και την εκμετάλλευση.

Κανείς άλλος, εκτός από το ΚΚΕ, δεν αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων. Κανείς δεν αμφισβητεί τη γενεσιουργό αιτία της εργασιακής εκμετάλλευσης, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της Παιδείας, της αγοραπωλησίας της γης που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, του κατατρεγμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Κανείς δεν αμφισβητεί τη στρατηγική της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η οποία αποτελεί και το υπόβαθρο πάνω στο οποίο εξελίσσεται και η σημερινή οικονομική κρίση.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, τα μέλη της ΚΝΕ, η φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, καλούνται να δώσουν τη μάχη των εκλογών με αυταπάρνηση και αυξημένη απαιτητικότητα. Νέες δυνάμεις να συστρατευθούν για την ανάδειξη πλατιά των δυο δρόμων ανάπτυξης, της ανάγκης να υποστούν σοβαρό πλήγμα τα κόμματα που πασχίζουν για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Ξεχωριστή θέση στον προεκλογικό αγώνα και την ώρα της κάλπης πρέπει να έχουν εκείνοι που στις ευρωεκλογές είχαν στο νου τους να ψηφίσουν το Κόμμα, έκαναν όμως πίσω και μπήκαν στο ρεύμα της αποχής. Αν και σύντομο, το διάστημα που μεσολάβησε από τις ευρωεκλογές έδειξε ότι η αποχή κάθε άλλο παρά ανησυχεί το δικομματισμό. Το αντίθετο μάλιστα.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν τρόμαξαν από την αποχή. Γι' αυτό και δεν άλλαξαν ούτε στο ελάχιστο την πολιτική τους. Δεν άλλαξαν ούτε μια αράδα στο ταξικό τους πρόγραμμα, στις αντιδραστικές τους θέσεις. Αξιοποίησαν προπαγανδιστικά την αυξημένη αποχή και την ενσωμάτωσαν στην επιχειρηματολογία τους. Την ερμήνευσαν σαν νεύμα των ψηφοφόρων για επιφανειακές, ανέξοδες διορθωτικές κινήσεις, που σχετίζονται με αλλαγές προσώπων και όχι πολιτικής, με ψευδεπίγραφες διακηρύξεις περί διαφάνειας και όχι πάταξη κάθε εξάρτησης της πολιτικής από τα μονοπώλια, που σημαίνει επί της ουσίας χτύπημα του προβλήματος στη ρίζα, στο καπιταλιστικό κέρδος.

Αυτό ήταν το μήνυμα της αποχής, όπως εν χορώ ερμηνεύτηκε από τις κυρίαρχες δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος. Γι' αυτό και η αποχή δεν πιάνει τόπο. Ούτε σαν διαμαρτυρία, ούτε σαν θέση. Τόπο πιάνει μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ. Αυτό είναι που τους τρομάζει. Γιατί ξέρουν πως ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει πρώτα απ' όλα ισχυρό, ριζοσπαστικό κίνημα. Ξέρουν ότι σημαίνει μεγαλύτερες δυσκολίες στο προχώρημα των αντιλαϊκών μέτρων που είναι αναγκαία για την αναπαραγωγή του κεφαλαίου, σε μια ιδιαίτερα μάλιστα κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τις πολυεθνικές και τη μεγαλοεργοδοσία.

Στη μάχη που θα κορυφωθεί τις επόμενες μέρες, είναι βέβαιο ότι οι κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις, τα ΜΜΕ που ελέγχουν, θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να αποτρέψουν την ενίσχυση, το δυνάμωμα του ΚΚΕ. Είναι σίγουρο ότι θα επαναφέρουν κάθε άτιμη προπαγάνδα για να κόψουν ψήφους από το Κόμμα. Γι' αυτό και η επαγρύπνηση, η αποφασιστικότητα, ο πολιτικός φανατισμός, με την έννοια της πυγμής απέναντι στον αντίπαλο, πρέπει να λειτουργήσουν σε αυξημένο βαθμό. Με αισιοδοξία και μαχητικότητα, να μην αφήσουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη.

Ανθρωπο τον άνθρωπο, στη δουλειά, στη γειτονιά, στο μαγαζί, στο χωράφι, στην πόλη και στο χωριό, δίνουμε τον όμορφο αγώνα με τις θέσεις και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι. Μέλη, φίλοι, οπαδοί του Κόμματος και της ΚΝΕ, άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων που ακόμα και αν δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, αναγνωρίζουν τη συνέπεια, την ακεραιότητα και τη σταθερότητά του. Αναγνωρίζουν ότι δυνατό ΚΚΕ σημαίνει πρώτα και κύρια ισχυρό λαϊκό κίνημα, ικανό να βάζει εμπόδια στα χειρότερα, να αποσπά κατακτήσεις, να ανοίγει δρόμους.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ