Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
Δεσμεύσεις για αντιδραστικές αλλαγές σε όλα τα μέτωπα

Την πολιτική των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, αντίστοιχων με αυτές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, προβάλλει ως διέξοδο από την κρίση η Νέα Δημοκρατία

Μια άκρως αντιδραστική ατζέντα, με έντονα φιλομονοπωλιακό χρώμα, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στη χτεσινή ομιλία του στη ΔΕΘ, υιοθετώντας το πλαίσιο των αντιλαϊκών αξιώσεων που όλες τις τελευταίες μέρες πρόβαλαν οι φορείς της μεγαλοεργοδοσίας.

Μέχρι και αργά χτες το μεσημέρι το κυβερνητικό επιτελείο δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα την ομιλία Καραμανλή, όπως αυτό γίνεται εδώ και δεκαετίες για την πρωθυπουργική παρέμβαση στη ΔΕΘ. Δημοσιοποίησαν απλά ένα μικρό κείμενο 330 λέξεων, παραπέμποντας στην ομιλία που επρόκειτο να εκφωνηθεί το βράδυ...

Από τα ...«στοιχεία για το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού», πάντως, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι εμφανείς οι αντιδραστικοί - αντιλαϊκοί προσανατολισμοί της κυβέρνησης και του κόμματος της ΝΔ, σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Για μία ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη διεθνή καπιταλιστική κρίση, η οποία - όπως είπε - «βρίσκεται, ήδη, και στη χώρα μας», για να ισχυριστεί στη συνέχεια ότι «ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα χρόνια» και να καταλήξει ότι «αν δε δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, οι κίνδυνοι θα είναι πολύ μεγάλοι».

Ευθέως έθεσε θέμα άμεσων ανατροπών σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα. Εξειδικεύοντας «τα μέτρα εξόδου από την κρίση», που έχει επεξεργαστεί από κοινού με την ΕΕ η κυβέρνηση, κάνει λόγο για «διαρθρωτικές αλλαγές που δημιουργούν νέες δομές, ικανές να διασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Ιδίως, μάλιστα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό Σύστημα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη Δημόσια Διοίκηση, τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και την Παιδεία».

Με απλά λόγια, δεσμεύτηκε απέναντι στην ολιγαρχία ότι, σε περίπτωση επανεκλογής της κυβέρνησής του στις 4 Οκτώβρη, θα εφαρμόσει μία άκρως επιθετική και βίαιη πολιτική σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, με στόχο να δημιουργηθούν οι υλικές προϋποθέσεις νέας συσσώρευσης του κεφαλαίου και νέας εκτίναξης της κερδοφορίας. Και αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση... Φυσικά, μετά από την τοποθέτηση αυτή, δεν προκαλεί έκπληξη ότι ο πρωθυπουργός - τουλάχιστον στο περιληπτικό κείμενο που δημοσιοποιήθηκε - δεν είπε ούτε μία λέξη για τα οξύτατα λαϊκά προβλήματα, που επισωρεύτηκαν από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Τα ...«σημεία»

Σύμφωνα με το κείμενο που διανεμήθηκε χτες το μεσημέρι από το πρωθυπουργικό γραφείο, τα «στοιχεία για το περιεχόμενο» της πρωθυπουργικής ομιλία στη ΔΕΘ έχουν ως εξής:

«Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στη σημερινή ομιλία του προς τις παραγωγικές ομάδες της χώρας, από το βήμα της ΔΕΘ, πρόκειται να αναφερθεί, κυρίως, στα κρίσιμα ζητήματα της Οικονομίας. Ειδικότερα:

  • Αναφέρεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση και τις συνέπειές της σε όλες τις χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κρίση αυτή βρίσκεται, ήδη, και στη χώρα μας. "Ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα χρόνια". "Αν δεν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι".
  • Τονίζει ότι η απόφασή του για προσφυγή στις κάλπες και νωπή λαϊκή εντολή καθοδηγήθηκε αποκλειστικά και μόνο από το εθνικό συμφέρον.
  • Δίνει κατά τρόπο περιεκτικό βασικά στοιχεία για το κυβερνητικό έργο, που έχει πραγματοποιηθεί. Εργο στο οποίο θα οικοδομηθεί και το Σχέδιο Εξόδου από την κρίση.
  • Υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα αυτό θεμελιώνει τις προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση, με σιγουριά και αισιοδοξία. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μπορούν να εγγυηθούν την προοπτική και την ελπίδα στον τόπο μας.
  • Με βάση αυτό, άλλωστε, το έργο "κατέστη εφικτό να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την κρίση". Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, η οικονομία δεν πέρασε σε βαθιά ύφεση, όπως συνέβη σε πολλές άλλες χώρες.
  • Οι άξονες του προγράμματος εξόδου από την κρίση είναι:

Πρώτον: Ο αυστηρός έλεγχος των δημόσιων δαπανών και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους με την εφαρμογή άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Δεύτερον: Ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής.

Τρίτον: Οι διαρθρωτικές αλλαγές που να δημιουργούν νέες δομές, ικανές να διασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Ιδίως, μάλιστα, σ' ό,τι αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό Σύστημα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη Δημόσια Διοίκηση, τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και την Παιδεία.

  • Αναφέρεται, επίσης, στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας και της μη νόμιμης μετανάστευσης.
  • Αναφέρεται, επίσης, σε καθοριστικής σημασίας θέματα για τη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, στην Εξωτερική Πολιτική και τις σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της.
  • Καταλήγοντας επισημαίνει την πραγματική διάσταση του εθνικού συμφέροντος κάτω από τη σημερινή δυσμενή διεθνή συγκυρία».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκάθαρο μήνυμα για επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης(5/9/2009)
Κριτική περί... διαγραμμάτων(27/9/2008)
Νέα αντιλαϊκά μέτωπα και κινήσεις «εκτόνωσης»(18/9/2008)
Στόχος η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης(17/8/2005)
Στη ΔΕΘ με «καθαρή» αντιλαϊκή πολιτική(10/9/2004)
Στην Αθήνα οι Κοινοτικοί ελεγκτές(21/8/2004)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org