Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Οι «ανεπιβεβαίωτες φήμες» ή πώς στήθηκε η αντιΚΚΕ προβοκάτσια

«Εχουν πάρει χρήματα (...) Είναι μέσα και ΚΚΕ και ΣΥΝ (...) Πρόκειται για μία διαφθορά όλου του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς είναι μέσα και η αριστερά» (Π. Κοροβέσης, 18 του Αυγούστου 2009, στο «Κανάλι 1»).

«Λήξαν θεωρείται το ζήτημα που είχε εγερθεί από τις δηλώσεις Κοροβέση, ύστερα από εξηγήσεις του βουλευτή» («Αυγή», 29 του Αυγούστου 2009).

Τι μεσολάβησε κι αυτό που στις 18 του Αυγούστου δηλώθηκε ως πραγματικό γεγονός από τον βουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στις 29 του Αυγούστου είχε μετατραπεί σε «ούτε γάτα - ούτε ζημιά»;

Μπορεί τόσο απλά μια συκοφαντία τέτοιου μεγέθους να μετατραπεί σε «λήξαν ζήτημα» επειδή αυτό εξυπηρετεί τις εκλογικές ανάγκες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ;

Δηλαδή, μετά τις εξηγήσεις Κοροβέση δεν ισχύει η πρώτη δήλωσή του (18 του Αυγούστου) ότι «όλα τα κόμματα που μετείχαν στην Οικουμενική Κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ενιαίος Συνασπισμός, πήρανε χρήματα»;

Δεν ισχύει ούτε η δεύτερη δήλωσή του (19 του Αυγούστου) ότι «η ηγεσία της αριστεράς του 1990, στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, όφειλε να είχε δώσει έγκαιρα απαντήσεις, υπερασπίζοντας τον εαυτό της από τους υπαινιγμούς που διατυπώνονται δημόσια από έγκριτους δημοσιογράφους και σε έγκριτες εφημερίδες, περί συνενοχής της σε σκανδαλώδεις συμβάσεις του δημοσίου με τη Siemens»;

Τι ισχύει; Η τελευταία δήλωσή του «εγώ δεν έχω να ανακαλέσω τίποτα»; (Κοροβέσης, 27 του Αυγούστου)

Ετσι, λοιπόν, «μετά τις εξηγήσεις που έδωσε ο σ. Περικλής (...) η κοινοβουλευτική ομάδα θεωρεί το θέμα λήξαν» («Αυγή», 28 του Αυγούστου).

Είναι λήξαν; Ο Γιάννης Παντελάκης στην «Ελευθεροτυπία» της ίδιας μέρας (28 του Αυγούστου) δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας όταν γράφει: «Ο Περικλής Κοροβέσης με τις δηλώσεις του για το ενδεχόμενο χρηματισμού της κοινοβουλευτικής Αριστεράς την περίοδο 1989- 90 άνοιξε ένα μεγάλο κεφάλαιο που επιμελώς απέφευγαν εδώ και αρκετά χρόνια να θίξουν τα ίδια τα στελέχη της».

Τελικά, άνοιξε ή έκλεισε το θέμα; Ο ίδιος ο Κοροβέσης στις 28 του Αυγούστου γράφει: «Στην ουσία δεν είπα τίποτα (...) Οταν ένας παπάς, ο πατέρας Μπέης, θέτει ένα ερώτημα για κείνη την περίοδο εγώ (...) ανακυκλώνω βασικά αυτά που έγραψε με μεγάλη προσοχή ο Γ. Βότσης που από χρόνια είμαστε συντροφικό τρίγωνο» («Ελευθεροτυπία», 28 του Αυγούστου).

Κανένα θέμα λοιπόν δεν έκλεισε. Η προβοκάτσια μένει εκεί να λασπώνει. Οχι γιατί όπως γράφει ο Δραγασάκης («Αυγή», 28 του Αυγούστου) ο Κοροβέσης «για να υπηρετήσει τις όποιες δικές του ιδιαίτερες επιδιώξεις έχει επιδοθεί σε μια πρωτοφανή προσπάθεια κατασυκοφάντησης». Ούτε μόνο γιατί, όπως υπογράφουν πέντε άλλοι σε διπλανή σελίδα της ίδιας μέρας, «οι άνθρωποι που δουλεύουν για το ΠΑΣΟΚ φροντίζουν από τώρα να μετριάσουν τις αναπόφευκτες διαρροές του ΠΑΣΟΚ καλλιεργώντας κλίμα ότι όλοι ίδιοι είναι, μηδέ της αριστεράς εξαιρουμένης». Οι ίδιοι γράφουν ότι με την κίνηση Κοροβέση «ο δρόμος είχε ανοίξει για να προβάλουν στο προσκήνιο οι μεγάλοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματικοί όμιλοι που χρησιμοποιούν τα εκδοτικά συγκροτήματά τους και πρωτίστως τα κανάλια τους ως πολιορκητικούς κριούς της εξουσίας. Ετσι, "Βήμα", "Νέα" και "Εθνος" έπιασαν αμέσως δουλειά» («Αυγή», 29 του Αυγούστου).

Το ζήτημα δεν είναι λήξαν και έχει φροντίσει ο Σκανδαλίδης του ΠΑΣΟΚ να κάνει καθαρό ποια είναι η χρήση του: «Δεν είσαι εξ ορισμού καθαρός επειδή εκφράζεις κατά τη γνώμη σου το "λαϊκό συμφέρον" και οι αντίπαλοί σου τα μονοπώλια ή το κεφάλαιο» (συνέντευξη στο MEGA). Οπως και ο Γ. Μπανιάς (στο «Κανάλι 1»): «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε εκείνη την εποχή, δεν οφείλει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να απολογηθεί για πράγματα που δεν ξέρει» (δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί το θέμα λήξαν, επιμένει ότι υπάρχει θέμα απολογίας, αλλά αυτό δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ...).

Η μεθόδευση της προβοκάτσιας

Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι λήξαν, όχι γιατί υπάρχει, αλλά γιατί δημιουργήθηκε για να μείνει. Το μαρτυρά η ίδια η μεθόδευση:

Στις 13 του Ιούλη ο Βότσης βγαίνει από τη ναφθαλίνη και με παρέμβασή του από την «Ελευθεροτυπία» καλεί τους αναγνώστες της να μην κοιτάνε το σκάνδαλο της «Ζήμενς» ως σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ, αλλά να δουν αυτό που ο ίδιος δείχνει ως κορυφαία πολιτική ενέργεια. Γράφει: «H κορυφαία, το 1990: H τότε "οικουμενική" κυβέρνηση του Ξεν. Zολώτα απεφάσισε να ακυρώσει διεθνή διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση του OTE, που έβαινε προς προκλητικά χαριστική κατακύρωση στη "Zίμενς" σε σύσπραξη με την Intracom του Σωκ. Kόκκαλη και να προκηρύξει νέο. Kαι ξαφνικά παρενέβησαν από κοινού οι τρεις πολιτικοί ηγέτες (Aν. Παπανδρέου, Kων. Mητσοτάκης και Xαρ. Φλωράκης), ανέτρεψαν πραξικοπηματικά την κυβερνητική απόφαση και η κατακύρωση ολοκληρώθηκε - ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τη συναινετική διαπλοκή και όσα έκτοτε ακολούθησαν. Aνεπιβεβαίωτες φήμες,που ουδέποτε διερευνήθηκαν, προσδιόριζαν τότε τη "μίζα" σε δύο δισ. δρχ. για το κομματικό ταμείο του ΠAΣOK, άλλα τόσα για τη NΔ και ένα δισ. για τον ενιαίο τότε "Συνασπισμό"».

Ο Βότσης αναφέρεται μεν σε ανεπιβεβαίωτες φήμες (γιατί ξέρει να φυλάγεται) αλλά βάζει θέμα κορυφαίας στιγμής τότε. Ξεχνά να μιλήσει για το γεγονός ότι πριν φτάσουν τα πράγματα σ' αυτό που ο ίδιος ονομάζει κορυφαία στιγμή, το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη κλείσει την ΕΛΒΗΛ ώστε να μην μπορούν να φτιαχτούν ψηφιακά εδώ, ξεχνά τις δεσμευτικές συμβάσεις Τόμπρα και πιάνει το νήμα στα τετελεσμένα. Αλλά και πάλι δεν προκύπτουν μίζες. Σιγά το πρόβλημα. Αναλαμβάνουν οι επόμενοι:

Στις 29 του Ιούλη ο «παπάς» που λέει κι ο Κοροβέσης, ο Κώστας Μπέης, παίρνει το κείμενο του Βότση, το παρουσιάζει σαν κείμενο του Βίκτορα Νέτα, θεωρεί δεδομένο αυτό που ο Βότσης ονομάζει «ανεπιβεβαίωτες φήμες» και γράφει για «μια συνταρακτική καταγγελία ενός από τους πιο ευπρεπείς και έγκυρους δημοσιογράφους μας, του κ. Βίκτορα Νέτα: ότι δηλαδή, την εποχή της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, το υπουργικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να κηρύξει άγονο έναν εκκρεμή δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για προμήθεια τηλεπικοινωνιακών ε­γκαταστάσεων, όμως αυτήν την κυβερνητική απόφαση, από κοινού είχαν ανατρέψει οι κατονομαζόμενοι αρχηγοί των τριών τότε συνεργαζόμενων κομμάτων, αφού στο μεταξύ είχαν εισπράξει πέντε δισεκατομμύρια δραχμές από την προ­μηθεύτρια εταιρεία για ...τις ανάγκες των κομμάτων τους! Ματαίως περίμενα μια έντονη διάψευση. Η καταγγελία πέρασε σαν ελαφρό χάδι πάνω σε αναίσθητα κέρατα βοδιού» (Κώστας Μπέης, 29 του Ιούλη, «Ελευθεροτυπία»).

Ετσι, αποκτά βάρος το ανεπιβεβαίωτο: Ενας παπάς επικαλείται έναν ευπρεπή και έγκυρο δημοσιογράφο, που υποτίθεται πως κάτι καταγγέλλει, κι επειδή η καταγγελία του ευπρεπούς και έγκυρου περνά «σαν ελαφρό χάδι πάνω σε αναίσθητα κέρατα βοδιού», που προφανώς είναι τα κόμματα στα οποία αναφέρεται, αγανακτεί ο ...παπάς.

Από δω και μετά είναι θέμα χρόνου τα υπόλοιπα.

Εύθικτος ο Κοροβέσης γιατί η καταγγελία του παπά, που είπε ότι το διάβασε σε άρθρο του Νέτα, πέρασε «σαν ελαφρό χάδι πάνω σε αναίσθητα κέρατα βοδιού», στις 18 του Αυγούστου δηλώνει επί λέξει: «Το μέγα σκάνδαλο είναι ότι επί κυβέρνησης Τζανετάκη πήρε χρήματα και η αριστερά και δεν αντέδρασε. Είναι γνωστό εδώ και είκοσι μέρες» (απομαγνητοφώνηση της συνέντευξής του στο «Κανάλι 1» στις 18 του Αυγούστου).

Θολά νερά

Λεπτομέρεια: Ο Κοροβέσης εκείνη την ώρα κάνει γαργάρα ότι το άρθρο έχει γραφτεί από τον Βότση (απ' αυτόν για τον οποίο πριν από λίγες μέρες δήλωνε ότι «από χρόνια είμαστε συντροφικό τρίγωνο») και βεβαιώνει ότι η καταγγελία του είναι έγκυρη. Δηλώνει επί λέξει (απομαγνητοφώνηση): «Εχουν πάρει χρήματα ύστερα από τις πληροφορίες που έχουμε, το έχει γράψει και ο Νέτας και ο Μπέης στην "Ελευθεροτυπία", είναι μέσα και ΚΚΕ και ΣΥΝ (...) Πρόκειται για μία διαφθορά όλου του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς είναι μέσα και η αριστερά».

Το ανεπιβεβαίωτο έχει πλέον γίνει απόλυτα έγκαιρο, έχει γίνει «γνωστό εδώ και είκοσι μέρες», είναι και αποδεικτικό, «είναι μέσα και ΚΚΕ και ΣΥΝ».

Ο Κοροβέσης, όμως, αποκαλύπτει ότι δεν έχει καν στα χέρια του τα άρθρα που επικαλείται. Δε γνωρίζει εκείνη την ώρα (στις 18 του Αυγούστου), δεν του το είπαν, ή έτσι έπρεπε να κάνει («ο θεός και η ψυχή του», Βότσης), ότι ο Μπέης έχει ήδη διορθώσει το γραπτό που είχε γράψει στις 29 του Ιούλη και στις 12 του Αυγούστου, επικαλούμενος τη «χαύνωση του καλοκαιριού», γράφει για το λάθος ότι απέδωσε στον Νέτα ένα κείμενο που ποτέ δεν έγραψε ο άνθρωπος. Αναφέρει ο Μπέης ότι τελικά έχει αντιγράψει τον Βότση, επιμένει όμως στην καταγγελία αφού προέρχεται από «διαπρεπή και ευπρεπή δημοσιογράφο» (για τον Βότση το λέει αυτό), χαρακτηρίζει την καταγγελία «ακριβή» και επιφυλάσσει για τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τον χαρακτηρισμό «οι άθλιοι!» που «είχαν εισπράξει πέντε δισεκατομμύρια (...) για τις ανάγκες των κομμάτων τους». Τους χρεώνει ότι σαν τις γάτες «σκεπάζουν τις ακαθαρσίες» και βεβαιώνει ξανά ότι «δεν πρόκειται για αδέσποτες και κακόβουλες φήμες».

Ο Κοροβέσης, όμως, συνεχίζει να επικαλείται τον Νέτα (που δεν τον έχει διαβάσει αφού δεν έγραψε ο άνθρωπος αλλά προσδίδει αξιοπιστία στον Κοροβέση μια τέτοια πηγή) και τον Μπέη, τον οποίο χαρακτηρίζει αξιόπιστο αφού, εκτός των άλλων, όπως γράφει, είναι και παπάς!

Η εργολαβία εκτελέστηκε

Καθώς το ψέμα πια ξεχειλίζει κι ο κυρ Περικλής δεν τα βγάζει πέρα μόνος του, αναλαμβάνει τελικά να βγει πίσω απ' τον μπερντέ, όπου κρυβόταν επί ένα μήνα, ο Βότσης για να καθαρίσει και στις 24 του Αυγούστου, με τον τίτλο «Κάτω τα χέρια από τον Περικλή», αναλαμβάνει την ευθύνη για το κείμενο και για να αποδείξει ότι είναι «διαπρεπής και ευπρεπής δημοσιογράφος» επικαλείται τη ...χούντα για να πείσει ότι και η ΕΔΑ είχε χρηματοδοτηθεί από καπιταλιστές. Στοιχεία για τις ανεπιβεβαίωτες φήμες δεν παρουσίασε ούτε αυτή τη φορά. Και γιατί να το κάνει αφού το παιχνίδι δεν είχε τελειώσει...

Στις 26 του Αυγούστου επανέρχεται ο Μπέης για να υποστηρίξει ότι ο Κοροβέσης έσωσε την τιμή της αριστεράς. Σε όλο αυτό το διάστημα δίνουν και παίρνουν οι αναλύσεις σε «Βήμα», «Νέα», «Εθνος», «Ελευθεροτυπία» με κέντρο τη σπέκουλα «όλοι τα παίρνουν». Ωσπου βγαίνει και ο Παπανδρέου και δηλώνει ότι αν κυβερνήσει θα χτυπήσει τη διαφθορά. Τόμπολα.

«Το ζήτημα είναι λήξαν» σημαίνει μόνο ότι η εργολαβία εκτελέστηκε. Από την «Ελευθεροτυπία» και τους υπεργολάβους της. Που μας έδωσαν μια ευκαιρία να μάθουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει «ελέγχουμε την εξουσία».


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ