Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης 2009
ΠΑΣΟΚ - ΣΕΒ - ΓΣΕΕ
«Σύγκλιση» στην αντεργατική στρατηγική

Συναντήσεις με τους «κοινωνικούς εταίρους», ενόψει της ΔΕΘ είχε χτες ο Γ. Παπανδρέου

«Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ και θα σωθείτε...» Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετά τη χτεσινή συνάντηση

Eurokinissi

«Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ και θα σωθείτε...» Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετά τη χτεσινή συνάντηση
«Σύγκλιση απόψεων με τους κοινωνικούς εταίρους», διαπίστωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Γ. Παπανδρέου με τα προεδρεία του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενόψει της ΔΕΘ.

Μια «σύγκλιση» που πηγάζει από την ταύτιση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ με τις αντεργατικές απαιτήσεις των βιομηχάνων (τα «δέκα μέτρα ανάχωμα στην ανεργία» όπως προκλητικά τα τιτλοφορούν) για την παροχή νέων φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων, ενίσχυση του μοντέλου της «επιδοτούμενης εργασίας», παράταση του «ασφαλιστικού βίου». Μια «σύγκλιση» που με τις «πράσινες» πλειοψηφίες των εργοδοτικών - κυβερνητικών «συνδικαλιστών» εδράζεται στη δεδηλωμένη συμφωνία τους με τον ΣΕΒ για την εκπλήρωση των αξιώσεών του, αλλά και στην προσπάθεια που κατέβαλαν χτες να πείσουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «εναλλακτικές πολιτικές» και ότι «δεσμεύεται» να προασπίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων!

Τη διατήρηση αυτής της ταξικής σύμπλευσης των εργοδοτών με τους εταίρους του δικομματισμού και τις συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων, ήρθε να διαφυλάξει ο ίδιος ο εκπρόσωπος των κεφαλαιοκρατών, επιλέγοντας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, αφού ανέφερε ότι είχε μια «ουσιαστική συζήτηση», στη συνέχεια, δήλωσε: «Η προϊούσα απαξίωση της πολιτικής κινδυνεύει να στερήσει τον τόπο από την ισχυρή διακυβέρνηση και από την πολιτική πνοή που σήμερα έχει ανάγκη»...

Το «ένα χέρι νίβει το άλλο», λοιπόν και ο Γ. Παπανδρέου διεκδικώντας το «χρίσμα» από το κεφάλαιο, δεσμεύτηκε για «αλλαγές» - δηλαδή νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - που «θα ανοίξουν νέους αναπτυξιακούς δρόμους για τη χώρα μας». Αντίθετα, ούτε απλή αναφορά δεν έκανε για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για αύξηση των δαπανών για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν το ΠΑΣΟΚ υποκλίνεται στην τήρηση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» που σηματοδοτεί «πάγωμα» του λαϊκού εισοδήματος νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες!

Λιβάνισμα από ΓΣΕΕ

Την παντελή απουσία φιλολαϊκών προτάσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και τη συγκάλυψη των αντεργατικών του θέσεων ήρθαν να καλύψουν με υποκριτικές και αποπροσανατολιστικές δηλώσεις, αναλαμβάνοντας ρόλο «πραιτοριανών», οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλους ισχυρίστηκε ότι ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε «δεσμεύσεις που αφορούν στους αντεργατικούς νόμους και στους αντιασφαλιστικούς νόμους, στην κατάργηση του νόμου για τις ΔΕΚΟ, (...) την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των πολλών, (...) την προώθηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα έχει στο επίκεντρό του τον εργαζόμενο άνθρωπο»... Και υποστήριξε: «Εκείνο που μένει είναι να υλοποιηθούν όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλάβει τις τύχες της διακυβέρνησης της χώρας»...

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ο οποίος υποστήριξε: «Εναλλακτικές πολιτικές ασφαλώς υπάρχουν, αρκεί η δέσμευση και η δύναμή τους για αλλαγή (...) να είναι ειλικρινής, να υποστηρίζεται, να γίνει πραγματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ