Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης 2009
ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ - ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ζητούν συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Τη συναίνεση και συνεργασία με κάθε μορφή των κομμάτων του δικομματισμού, ώστε να υλοποιηθεί το αντιδραστικό σχέδιο των αναδιαρθρώσεων, ζητούν οι φορείς των εργοδοτών

Τη συναίνεση, τη συνεργασία, ακόμη και τη συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη προώθηση των πολιτικών στήριξης του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών κερδών αξιώνουν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων.

Αυτό προκύπτει τόσο από το υπόμνημα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) ενόψει της ΔΕΘ όσο και από την ανοιχτή επιστολή που έστειλε στα δύο μεγάλα κόμματα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) που εκπροσωπεί τα πολυκαταστήματα.

Ειδικότερα, το ΕΒΕΑ ζητάει την ταχύτερη προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων, που έτσι κι αλλιώς έχει βάλει ρότα η κυβέρνηση να υλοποιήσει. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος ζήτησε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για λογαριασμό των εμποροβιομηχάνων, να αφήσουν κατά μέρος τη σκανδαλολογία και να φροντίσουν με «συναίνεση και συνεργασία με οποιαδήποτε μορφή» για την προώθηση των πολιτικών που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο.

«Η αγορά αυτό ζητάει, ας τα βρουν μεταξύ τους», είπε χαρακτηριστικά. Αναλυτικότερα, το ΕΒΕΑ ζητάει μεταξύ άλλων:

  • Aμεση επιτάχυνση και διεύρυνση των «αναπτυξιακών πολιτικών» στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης υποδομών και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013.
  • Απελευθέρωση των κλειστών αγορών και απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και κατάργηση της ενιαίας υποχρεωτικής αμοιβής από διάφορες επαγγελματικές ομάδες.
  • Πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, με εξαίρεση συγκεκριμένες θέσεις στο χώρο της Παιδείας και της Υγείας, και μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού στο δημόσιο τομέα σε υπηρεσίες που έχουν κενά.
  • Εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος κρατικών προμηθειών σε όλο το δημόσιο τομέα με ηλεκτρονική και δημόσια διαβούλευση για τις προδιαγραφές των διαγωνισμών.
  • «Εξυγίανση» των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων.
  • Την ίδια στιγμή, ολοφάνερα υποκριτικά και προκλητικά, εκείνοι οι οποίοι βλέπουν την κερδοφορία τους μέσα από τη συρρίκνωση των μισθών των εργαζομένων, μιλούν για βελτίωση των κατώτατων συντάξεων ΙΚΑ και ΟΓΑ.
  • Συγκράτηση των δαπανών στη συνταγογράφηση με εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης σε συνταγές, φάρμακα και γιατρούς (λέξη, βέβαια, δε λένε για τις τιμές των φαρμάκων).
  • Διατήρηση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στα σημερινά επίπεδα και παραπέρα μείωση των συντελεστών «μετά την παρέλευση της κρίσης» και μείωση του φόρου φυσικών προσώπων την ίδια περίοδο.
  • Να βάλει «πλάτες» το Δημόσιο για να δώσει κίνητρα στις τράπεζες να αυξήσουν το δανεισμό των επιχειρήσεων στο όνομα της ενίσχυσης της ρευστότητας.
  • Ενίσχυση των εργοδοτών για την πληρωμή των εργοδοτικών εισφορών και άλλων υποχρεώσεων προς τους εργαζόμενους, με πρόσχημα τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.
  • Δραστική μείωση του χρόνου και του κόστους ίδρυσης επιχειρήσεων αξιοποιώντας και τα επιμελητήρια.
  • Αύξηση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία, αλλά υπό την προϋπόθεση της ταυτόχρονης απελευθέρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Πληρέστερη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, εντατικοποίηση των προγραμμάτων επανακατάρτισης και «διά βίου εκπαίδευσης».
  • Υποταγή της φιλοσοφίας της εκπαίδευσης στη λογική της διάδοσης του «επιχειρηματικού πνεύματος» και προσαρμογή στις ανάγκες της «αγοράς».
Ο ΣΕΛΠΕ

Ο ΣΕΛΠΕ από την πλευρά του αναφέρει πως «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για πειραματισμούς πολιτικών αυτοδυναμιών και μονοκομματικών κυβερνήσεων», αλλά ταυτόχρονα κάνει λόγο για «κυβερνητική οικονομική πολιτική που αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση», αφού εν μέσω οικονομικής κρίσης ενισχύει την ύφεση και όχι την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και ζητάει να επισπεύσει την υλοποίηση των όσων έχει εξαγγείλει, των δεσμεύσεών της, ουσιαστικά, απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο. Κατηγορεί την κυβέρνηση για «ανοχή» απέναντι στη λειτουργία των κλειστών επαγγελμάτων, των κρατικών μονοπωλίων και των καρτέλ και, αρκούντως προκλητικά, καλεί την κυβέρνηση να ενισχύει τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο ΣΕΒ

Νέα επίθεση στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και αξιώσεις για ακόμα περισσότερα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας συνιστά το πακέτο των δέκα μέτρων - φωτιά, που υπέβαλε στον Κ. Καραμανλή χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος επανέλαβε την απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών για επιτάχυνση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, ζητώντας «ξεκάθαρο και αταλάντευτο πλέγμα μεταρρυθμίσεων». Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ αξιώνει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο των μελών του, τόσο για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν «σοβαρή μείωση της δραστηριότητάς τους φέτος και του χρόνου», όσο και για κείνες που θα «αυξήσουν την απασχόληση». Ακόμη, ζητά νέα φορολογικά προνόμια για τις επιχειρήσεις και την άμεση εφαρμογή της προκλητικής ρύθμισης για την παροχή της κρατικής εγγύησης στα τραπεζικά δάνειά τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ