Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσβάλλουν τους νεκρούς

Περίσσεψαν τα κροκοδείλια δάκρυα στις παρεμβάσεις που ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να κάνουν για να πείσουν πόσο λυπούνται για τους νεκρούς εργάτες, επιδιώκοντας ακόμα μια φορά τι; Να κρύψουν τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες. Ξεχώρισε σε υποκρισία η υπουργός Απασχόλησης που δήλωσε πως «σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας είμαστε σκληροί και αμείλικτοι», προσβάλλοντας τη μνήμη των 54 νεκρών εργατών που σύμφωνα μόνο με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου της σκοτώθηκαν από 1.1.2009 στους τόπους δουλειάς.

Βήματα «για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων» ζήτησε η αρμόδια για θέματα Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ, «ξεχνώντας» ότι τα ανύπαρκτα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας είναι αποτέλεσμα της στοχοπροσηλωμένης στα εργοδοτικά συμφέροντα πολιτικής που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εφαρμόζουν «τυφλά». Είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής επίθεσης την ένταση και τη μορφή της οποίας, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στέλνουν τους εργάτες να παζαρεύουν στα τραπέζια του «διαλόγου».

Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» κατήγγειλε το «διαρκές έγκλημα» και ο βουλευτής του ΣΥΝ Παν. Λαφαζάνης κατέθεσε Ερώτηση ζητώντας εγγυήσεις για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργατών. «Ξέχασαν» κι αυτοί πόσο πολύτιμη για την ασυδοσία των πολυεθνικών είναι η λογική του «κοινωνικού εταιρισμού» που και το δικό τους κόμμα στηρίζει ευνουχίζοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργατών. Φυγαδεύοντας τον ένοχο που δεν είναι άλλος από την πολιτική της «ανταγωνιστικότητας» που απαράλλακτα ακολουθεί κάθε διαχειριστής της, μπλε, πράσινος, ροζ, κίτρινος. Στο ίδιο μήκος κύματος η ΓΣΕΕ μιλά σε ανακοίνωσή της για «συμπεριφορές άγνοιας κινδύνου», ενώ η ΠΟΕΜ - που ακόμα εξετάζει την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για άμεση προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας - μιλά για εγκληματική «αδιαφορία των υπευθύνων». Λες και οι ένοχοι δε ξέρουν τι κάνουν ή είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος που δεν τους αφήνει να προστατεύσουν τους εργάτες.

Στην ίδια κατεύθυνση δουλεύει σταθερά και το επιχειρησιακό σωματείο της ΛΑΡΚΟ (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) που προκήρυξε στάσεις εργασίας και αύριο καλεί σε αποκλεισμό της Εθνικής για τους «αδικοχαμένους» - λέει - συναδέλφους. «Ξεχνά» κι αυτό πως όταν το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας πρωτοστατούσε για την οργάνωση των εργατών, ενάντια στις εργασιακές σχέσεις ομηρίας, που «δένονται» με τις άθλιες συνθήκες εργασίας εκείνο λειτουργούσε ως απεργοσπάστης και ουσιαστικά καλούσε τους «μόνιμους» πατεράδες να περνούν την πύλη όταν τα παιδιά τους - εργάτες στους εργολάβους στέκονταν στις πύλες για περιφρούρηση.

Αυτό όμως που κανείς τους ούτε χτες ούτε ποτέ άλλοτε πρόκειται να «ακουμπήσει» είναι η ουσία: ότι όσο η οικονομία μένει οργανωμένη έτσι ώστε να υπηρετεί την ανάπτυξη που το κεφάλαιο χρειάζεται, η ζωή και η υγεία του εργάτη δε θα είναι ποτέ εξασφαλισμένη. Ποτέ. Οτι στο ταξικό μίσος που αποτυπώνει η πολιτική που βάζει τις εργατικές οικογένειες να θρηνούν κάθε μέρα για νέους νεκρούς και νέους σακατεμένους, οι εργάτες, μπορούν να αμυνθούν και να απαντήσουν μόνο κάνοντας τη δική τους οργή, αταλάντευτη, ακούραστη, οργανωμένη, ταξική πάλη.

Γι' αυτό είναι και τα δικά τους χέρια, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βουτηγμένα στο αίμα της εργατικής τάξης. Αλλά και οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στρουθοκαμηλίζουν αφού απεχθάνονται το έγκλημα αλλά δεν εχθρεύονται τον εγκληματία. Οι εργάτες που πεθαίνουν στους τόπους δουλειάς δεν είναι «αδικοχαμένοι». Είναι εν ψυχρώ εκτελεσμένοι.


Α.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ