Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Νέος γύρος αποπροσανατολισμού και εκλογολογίας

Στο «παιχνίδι» και οι μεγαλοεργοδότες που ανησυχούν για το αστικό πολιτικό σύστημα

Με τα αποκαΐδια ακόμα να καπνίζουν και αφού πρώτα προσπάθησαν να σκεπάσουν τις διαχρονικές πολιτικές τους ευθύνες που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ από χτες ρίχτηκαν και πάλι στην αποπροσανατολιστική διαμάχη της εκλογολογίας. Με φόντο αυτήν τη φορά τις δηλώσεις εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, όπως του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου, που καλούν ακόμα και σε συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ακόμα και μέσα στον Οκτώβρη, «φουντώνουν».

Κοινή συνιστώσα των εταίρων του δικομματισμού, αλλά και των εκπροσώπων των επιχειρηματικών ομίλων είναι από τη μια πλευρά να «εγκλωβίσουν» τη διευρυμένη λαϊκή δυσαρέσκεια, ειδικά μετά τη νέα πύρινη καταστροφή, στα ακίνδυνα «μονοπάτια» της παρακολούθησης εκλογικών παιχνιδιών και από την άλλη να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να απορροφήσουν τις λαϊκές εκρήξεις από τη σφοδρή αντεργατική επίθεση που έχουν θέσει σε εφαρμογή.

Αποπροσανατολίζουν με την εκλογολογία

Την ίδια ώρα που κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και βιομήχανοι συναινούν για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να συσκοτίσουν τον πυρήνα της αντιδραστικής τους πολιτικής, πυροδοτώντας σενάρια ανασχηματισμού. Στο στόχαστρο των κυβερνητικών στελεχών μπήκε εκ νέου ο Ευαγ. Αντώναρος. Ο δήμαρχος της Αθήνας και στέλεχος της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Real» έκανε λόγο για «πρόβλημα επικοινωνίας» της κυβέρνησης και αναφερόμενος ειδικότερα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο δήλωσε: «Μέχρι εκεί μπορεί ο άνθρωπος, προσπαθεί να κάνει καλά τη δουλειά του».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να δημιουργήσει υπουργείο Περιβάλλοντος και να διασπάσει το υπουργείο Εσωτερικών. Οι μετακινήσεις προσώπων θα αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση, για να συνεχίσει πίσω από το υποκριτικό σύνθημα των «αλλαγών» απερίσπαστη την αντιλαϊκή επέλασή της.

Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν πληροφορίες ότι ο Κ. Καραμανλής αρχίζει να «σκέφτεται» τις εισηγήσεις υπουργών του για άμεσες εκλογές ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο, με στόχο να «περιοριστούν οι απώλειες», αλλά και σε μη πιθανή αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει και «δεύτερος γύρος» για την κυβέρνηση. Τα σενάρια έσπευσε φυσικά να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευαγ. Αντώναρος, ξεκαθαρίζοντας όμως σε όλους του τόνους την πρόθεση της κυβέρνησης για την προώθηση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Η σημερινή κυβέρνηση πηγαίνει μπροστά με το έργο της και είναι επικεντρωμένη στη δουλειά της και στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ολα τα άλλα, πρόσθεσε, «που αναγράφονται αποτελούν μέρη σεναρίων τα οποία κάποιοι εξυφαίνουν (...) Στο σχολιασμό σεναρίων δεν πρόκειται να μπω».

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τον εκλογικό μηχανισμό της Ιπποκράτους, μοιράζοντας ταυτόχρονα ανέξοδες υποσχέσεις για το «πράσινο εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης», προκειμένου να κρύψει το σύνολο των αντεργατικών προτάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως, το ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετώντας επικοινωνιακούς σχεδιασμούς, αποφεύγει μετά και τις τελευταίες πυρκαγιές να θέσει ανοιχτά θέμα εκλογών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση αν απομακρύνεται το ενδεχόμενο εκλογών, υποστήριξε: «Δεν θα ήθελα να εντάξω τις πυρκαγιές σε μια μικροπολιτική συζήτηση, η κοινωνία ρίχνει βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση γι' αυτό το οποίο έζησε, ζητάμε επιτακτικά να έλθει η επόμενη μέρα».

Σκιαμαχίες πάνω στις στάχτες

Αφήνοντας στο απυρόβλητο τους νόμους, τις αναθεωρήσεις του Συντάγματος και την πολιτική τους, που μετέτρεψε τη γη σε εμπόρευμα, τα δάση σε στάχτη και τις δασικές εκτάσεις σε οικόπεδα, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν την ανταλλαγή κατηγοριών για τις πυρκαγιές.

Για «λαϊκισμό, προχειρότητα και ανευθυνότητα» κατηγόρησε εκ νέου το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγ Αντώναρος. Αφορμή αυτή τη φορά αποτέλεσε παλαιότερη επιστολή των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία ζητούσαν «την ίδρυση ευρωπαϊκής ομάδας ταχείας επέμβασης για συνδρομή εθνικών αρχών σε περιπτώσεις μεγάλης έκτασης πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών». Ο Ευαγ. Αντώναρος υποστήριξε ότι «ο μηχανισμός αυτός ήδη υπάρχει και επιχείρησε στη φωτιά της Αττικής» και άσκησε κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσπαθεί να «οικειοποιηθεί πράγματα που έχουν γίνει με πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες»!!

Απαντώντας ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες, που πρέπει να καταλογιστούν» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε «θλιβερή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να σκεφθεί το πώς δε θα ξανασυμβεί παρόμοια τραγωδία στο μέλλον». Και όλο αυτό το θεατρικό σκηνικό στήνεται πάνω στην καμένη γη της Αττικής...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ