Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΝΑΤΟ - ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνη εξέλιξη για τον ελληνικό και τους γείτονες λαούς

Αρον άρον και με την έμμεση στήριξη του ΠΑΣΟΚ πέρασε χτες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η κατάπτυστη συμφωνία

Μόνο η αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού μπορεί να καταστήσει ανενεργές τις συμφωνίες που υπογράφουν μεταξύ τους τα γεράκια του πολέμου και όσοι συνδράμουν τα σχέδιά τους
Μόνο η αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού μπορεί να καταστήσει ανενεργές τις συμφωνίες που υπογράφουν μεταξύ τους τα γεράκια του πολέμου και όσοι συνδράμουν τα σχέδιά τους
Με τη ΝΔ να επιδείχνει βιασύνη και σπουδή και το ΠΑΣΟΚ να καταθέτει την έμμεση στήριξή του, «πέρασε» χτες από την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής το λεγόμενο Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή διοίκηση του ΝΑΤΟ (SHAPE), το οποίο μετατρέπει την Ελλάδα σε μόνιμο θέρετρο επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και θέτει υπό ΝΑΤΟική διοίκηση κάθε στρατηγική εγκατάσταση και έμψυχο υλικό σχετικό με την εθνική άμυνα. Κατηγορηματική ήταν η αντίθεση του ΚΚΕ, τόσο στην ουσία όσο και στη διαδικασία ψήφισης του μνημονίου, με τους βουλευτές του να το καταγγέλλουν ως «επικίνδυνο», τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και για τους γειτονικούς.

«Αναρωτιέμαι αν είναι σύμπτωση ότι σήμερα η κυβέρνηση συναντάται με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ», σημείωσε ξεκινώντας την ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσανδράκης, ενώ περιέγραψε τις διατάξεις του Μνημονίου Κατανόησης, λέγοντας πως οι ΝΑΤΟικοί «μέχρι τώρα χτυπούσαν την πόρτα και εμείς τρέχαμε και τους ανοίγαμε. Τώρα έχουμε μονίμως ανοιχτή την πόρτα και τους λέμε ελάτε όποτε θέλετε»!

Απειλή για όλη την περιοχή

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, «οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν χώρα και εντός της Ελλάδας. Γιατί; Για την περίπτωση που κινδυνεύσει η χώρα από λαϊκή εξέγερση;». Συνολικά ο Κώστας Αλυσανδράκης τόνισε πως «το Μνημόνιο χειροτερεύει την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ» και «την καθιστά κίνδυνο για τους γειτονικούς λαούς και για το λαό μας».

Νωρίτερα, ο Κώστας Αλυσανδράκης έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, αφού αφορά θέματα εθνικής κυριαρχίας. Ενώ έθιξε και τη διαδικασία που ακολουθείται για την ψήφισή του, λέγοντας ότι «από τη στιγμή που υπάρχουν ζητήματα διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟικού διοικητή», εμπίπτει στα άρθρα του Συντάγματος 27 παρ. 2, 28 παρ. 2, 28 παρ. 3 και επιβάλλεται η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής και όχι σε τμήμα διακοπών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ, Εύας Μελά. Στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης, το ΚΚΕ καταψήφισε και ένα ακόμη ΝΑΤΟικού χαρακτήρα Μνημόνιο Κατανόησης που αφορά «στη συνεργασία μεταξύ του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης και του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών». Οπως είπε ο Κ. Αλυσανδράκης, «η λειτουργία αυτού του πολυεθνικού συντονιστικού κέντρου προσβάλλει βάναυσα τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού» και «αποτελεί απειλή για τους λαούς της περιοχής και για τον ελληνικό λαό».

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, σημείωσε πως «το θέμα δεν είναι η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά οποιουδήποτε είδους στρατιωτικού φορτίου». Ετσι «επιβαρύνεται ο ελληνικός λαός, η χώρα μας λειτουργεί ως ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων σε βάρος των άλλων λαών», οπότε «μόνοι κερδισμένοι είναι οι πλοιοκτήτες που θα ναυλώνουν τα πλοία, ενώ ο ελληνικός λαός επιβαρύνεται με το κόστος της λειτουργίας του κέντρου».

Νομιμοφροσύνη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Ως ρύθμιση διοικητικού χαρακτήρα (!) επιχείρησε να παρουσιάσει το πρώτο Μνημόνιο ο υφυπουργός Αμυνας Κ. Τασούλας. Οπως υποστήριξε, «δεν εκχωρείται εθνική κυριαρχία. Δεν αποφασίζει το ΝΑΤΟ θα έρθω να κάνω απόβαση πεζοναυτών στη Μαγνησία, θέλετε δε θέλετε», αλλά αντίθετα απαιτείται η άδεια της ελληνικής κυβέρνησης. Οπως είπε, με τις ρυθμίσεις αυτές «θα αποφεύγουμε κάθε φορά τη διοικητική ταλαιπωρία και την επανάληψη», τονίζοντας ότι το μνημόνιο «έχει ένα στοιχείο τυποποιήσεως από το ΝΑΤΟ». Συμπλήρωσε ότι το μνημόνιο «είναι μια διαδικαστικής φύσεως νομοθεσία» που «στηρίζεται σε προηγούμενες συμφωνίες».

«Δε βάζουμε εμείς θέμα συμμετοχής στο ΝΑΤΟ» φρόντισε να ξεκαθαρίσει με την έναρξη της ομιλίας του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου. Χρησιμοποιώντας ένα πάγιο κοινοβουλευτικό «τρικ», σημείωσε ότι για το μνημόνιο «είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν το ψηφίζουμε», ενώ όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής αν καταψηφίζει ή όχι το νομοθέτημα, δε θέλησε να απαντήσει. Οσον αφορά την ουσία του νομοσχεδίου, υποστήριξε ότι «έχει την αξία μιας λευκής επιταγής» προς το ΝΑΤΟ για να προσθέσει όμως αμέσως μετά ότι «εμείς δε λέμε να μη γίνει συμφωνία σε έναν οργανισμό που οικειοθελώς συμμετέχουμε, να γίνει όμως σε επωφελή βάση», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί στις διαπραγματεύσεις μας μέσα στη συμμαχία».

Στο θέμα παρενέβη και η Β. Παπανδρέου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για το ότι δε συζήτησε τη συγκεκριμένη συμφωνία στα θεσμοθετημένα όργανα του ΝΑΤΟ, όπου συμμετέχουν οι εκπρόσωποι όλων των χωρών - μελών. Κατά του νομοθετήματος τάχθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Α. Φιλίνη. Υπέρ του μνημονίου που αφορά το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών τάχθηκε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Γεωργίου, που στη συνέχεια αποχώρησε από την επιτροπή λόγω ανειλημμένης - όπως είπε - υποχρέωσης.

Να σημειωθεί ότι, μετά από την απαίτηση του ΚΚΕ - αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης - προκειμένου να συζητηθεί το Μνημόνιο στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να ζητηθεί έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για τη συνταγματικότητά του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ