Κυριακή 31 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Στο ΚΚΕ το μέλλον της αγροτιάς

Η μικρομεσαία αγροτιά έχει μια πρώτης τάξης ευκαιρία σε αυτές τις ευρωεκλογές να καταδικάσει την πολιτική της ΕΕ, που την οδηγεί στην απόγνωση, στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία και τη φτώχεια. Με την ψήφο της καλείται να τιμωρήσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Καλείται να μην ενισχύσει τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τον ΛΑ.Ο.Σ., τους Οικολόγους - Πράσινους, που στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, φλόμωσαν με ψέματα την αγροτιά. Διαλαλούσαν ότι η ΚΑΠ και η ΕΕ θα διασφάλιζαν το εισόδημα και τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα. Ομως, τον κόπο, τον ιδρώτα της αγροτιάς και τα πολλά λεφτά τα καρπώνονται οι εμποροβιομήχανοι, οι τράπεζες, τα μονοπώλια και τα καρτέλ. Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνεται από τις αρνητικές συνέπειες στον αριθμό και στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών αλλά και την αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, ακόμη και αυτών που παράγει η χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα:

-- Το 2008 το καθαρό (αποπληθωρισμένο) αγροτικό εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκε 8%, πράγμα που δείχνει την οξύτητα των προβλημάτων και τους λόγους που βγάζουν τους αγρότες στους δρόμους. Στο διάστημα 2000-2008, δηλαδή με κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος ήταν 19,9%.

-- Την περίοδο 2004-2007 το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 22,9% ενώ οι τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων μόνο κατά 14,8%. Το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές των αγροτικών εφοδίων που ελέγχονται από μερικά μονοπώλια και τις τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα μεγάλο το 2008. Οι τιμές των βασικότερων αγροτικών εφοδίων, όπως των λιπασμάτων, υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ οι τιμές παραγωγού στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, όπως σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι, λάδι, βιομηχανικά ροδάκινα, είναι μικρότερες από τις περσινές και στα περισσότερα προϊόντα δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

-- Ο εκφυλισμός και η κατάργηση των ελάχιστων εγγυημένων τιμών, που έγινε με τις τελευταίες αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών παραγωγού το 2008 σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα μείωσης των τιμών παραγωγού είναι: Το σκληρό σιτάρι, του οποίου η τιμή από 0,50 ευρώ/κιλό το 2007 έπεσε στα 0,22 ευρώ/κιλό το 2008 (μέσα σε μια 10ετία η τιμή του ψωμιού σε σχέση με την τιμή του σταριού από τριπλάσια έγινε υπερδεκαπλάσια), στο καλαμπόκι η τιμή από 0,28 ευρώ/κιλό το 2007 έπεσε στα 0,14 ευρώ/κιλό το 2008, στο βαμβάκι η τιμή από 0,40 ευρώ/κιλό το 2007 έπεσε στα 0,18 ευρώ/κιλό το 2008, στο λάδι η τιμή από 3,5 ευρώ/κιλό τα «δέκατα» το 2007 έπεσε κάτω από τα 2 ευρώ/κιλό το 2008, κ.ο.κ. Αποτέλεσμα, τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας να απειλούνται με χρεοκοπία.

-- Οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων αποδεκατίζονται χρόνο με το χρόνο από τον πληθωρισμό μέχρι το 2013, επειδή και με την ψήφο των ελληνικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «πάγωσαν» στα επίπεδα του μέσου όρου της τριετίας 2000-2002, αλλά και από τις παράνομες και «νόμιμες» παρακρατήσεις των άμεσων ενισχύσεων, που φτάνουν μέχρι το 10%. Ο αποδεκατισμός των επιδοτήσεων διαψεύδει στην πράξη τους ισχυρισμούς των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι με την τελευταία αναθεώρηση της ΚΑΠ διασφάλισαν το εισόδημα των αγροτών που προέρχεται από τις επιδοτήσεις μέχρι το 2013. Ειδικά για τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ ΠΑΣΕΓΕΣ και Ενώσεις με τις ευλογίες της κυβέρνησης επέβαλαν παράνομες και καταχρηστικές παρακρατήσεις που έφταναν μέχρι το 35% της επιδότησης!

-- Η αγροτική απασχόληση μειώνεται με ρυθμούς που ξεπερνούν τις 20.000 θέσεις εργασίας το χρόνο και αν σε αυτές προστεθούν οι άνεργοι των γεωργικών βιομηχανιών που κλείνουν, η ανεργία στην ύπαιθρο έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

-- Η αγροτική παραγωγή συρρικνώνεται με γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα το ποσοστό του Αγροτικού Προϊόντος στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας να μειωθεί από 5,74% το 2000 στο 3% το 2007 και το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο για την ίδια περίοδο από 1,029 δισ. ευρώ να φτάσει στα 3,041 δισ. ευρώ, ενώ το 2008 έφτασε τα 3,043 δισ. ευρώ. Βασικές καλλιέργειες, όπως, ο καπνός, τα τεύτλα, το βαμβάκι, η σταφίδα, κ.ά., αποδεκατίστηκαν ή μειώθηκαν σημαντικά με αποτέλεσμα να κλείσουν δύο από τα πέντε εργοστάσια ζάχαρης σε πρώτη φάση, τα 2 από τα 3 εργοστάσια λιπασμάτων και είναι στο στόχαστρο και το τελευταίο για κλείσιμο, όπως και πολλές μεταποιητικές μονάδες καπνού, αυξάνοντας την ανεργία και ερήμωση όχι μόνο της ορεινής αλλά και της πεδινής υπαίθρου.

Κοροϊδεύουν την αγροτιά

Η ίδια η πραγματικότητα δείχνει ότι η αγροτιά δεν έχει κανένα συμφέρον από αυτή την πολιτική. Το συμφέρον της είναι να αποδυναμώσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να μην τους αφήσει να χειροτερέψουν τη ζωή της. Γιατί η πολιτική της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ και οι ευρω-σχεδιασμοί για μετά το 2013 αυτό δείχνουν.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγανε και λένε ψέματα ότι η νέα ΚΑΠ και τα κοινοτικά κονδύλια εξυπηρετούν τους μικρομεσαίους αγρότες. Οι επιδοτήσεις αποδεκατίζονται χρόνο με το χρόνο και τα πολλά λεφτά τα καρπώνονται οι μεγάλοι. Στόχος της ΕΕ είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παραπλανούν τους νέους αγρότες ότι θα γίνουν επιχειρηματίες και με την πολιτική τους τους οδηγούν στην καταχρέωση. Παράλληλα, προβάλλουν αποπροσανατολιστικά ως λύση την «άλλη», την «πράσινη γεωργία». Δηλαδή, τον αγροτουρισμό, τα βιοκαύσιμα, τα βατόμουρα, τη δάσωση των χωραφιών. Ολα αυτά είναι μέτρα παραπέρα συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας και της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Από την άλλη και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει την αγροτιά: Ενώ συμφωνεί με την ΚΑΠ, φορτώνει τις συνέπειες στο πώς έγινε η διαπραγμάτευση και στο πώς εφαρμόζεται. Με την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ συμφωνεί και ο ΛΑ.Ο.Σ. που λαϊκίζει με τις συνέπειες και την απογοήτευση της αγροτιάς, για να αποσπά ψήφους που τις διαπραγματεύεται πότε με το ΠΑΣΟΚ και πότε με τη ΝΔ. Πιστοί στην ΚΑΠ είναι και οι Οικολόγοι - Πράσινοι, που κάνουν αναφορές για βιολογική γεωργία και καταγγέλλουν λεκτικώς τα μεταλλαγμένα.

Η αξία του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ έγκαιρα είπε την αλήθεια στη μικρομεσαία αγροτιά. Αντιπάλεψε και καταψήφισε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ στο Ευρωκοινοβούλιο και πρωτοστάτησε στην οργάνωση των αγώνων, όταν τ' άλλα κόμματα υπονόμευαν και αρνούνταν τις μορφές πάλης και συκοφαντούσαν τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας φτωχής αγροτιάς.

Η υπερψήφιση του ΚΚΕ σημαίνει αγώνας και διεκδίκηση για:

-- Την ολόπλευρη ανάπτυξη του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της χώρας για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας με σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, με σχέδιο και τις κατάλληλες υποδομές.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές και επιδοτήσεις, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα για τους μικρομεσαίους αγρότες.

-- Την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της αγροτικής οικογένειας με αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας και ανθρώπινες συντάξεις.

-- Τη δημιουργία γενικότερα υποδομών που να αναβαθμίζουν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά την ύπαιθρο.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ αποτελεί ακόμα εγγύηση για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, για πιο αποτελεσματικούς αγώνες και κυρίως ισχυροποίηση της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους. Μόνο αυτός ο κοινός αγώνας ενάντια στα μονοπώλια, στην ΕΕ και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» θα μπορέσει να επιβάλει αλλαγές που θα προστατεύουν τον μικρομεσαίο αγρότη και την οικογένειά του, αλλά και τις δυνατότητες της χώρας για ολόπλευρη ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όφελος του λαού.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ