Κυριακή 31 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πλάκωσε και η ΓΣΕΕ!

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη δέκατη βδομάδα κινητοποιήσεων συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι στον «Παπουτσάνη», έχοντας προκαλέσει ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης, με οργανωτή της μάχης την ταξική τους συνδικαλιστική οργάνωση, την Πανελλήνια Ενωση Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιίας. Ο αγώνας με αυτά τα χαρακτηριστικά και αυτή η αλληλεγγύη είναι που φρέναραν την προσπάθεια της εργοδοσίας και των μηχανισμών της να χτυπήσουν ακόμα και δικαστικά τις πολυήμερες κινητοποιήσεις, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η συνεχιζόμενη απεργία. Και επειδή ο αγώνας έχει κατά πολύ ξεπεράσει τα όρια του εργοστασίου και της ευρύτερης περιοχής, δημιουργώντας νέα αγωνιστικά παραδείγματα για όλη την εργατική τάξη, εμφανίστηκε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, γυρεύοντας προκλητικά να οικειοποιηθεί τη μεγάλη μάχη των εργαζόμενων.

Γι' αυτό σε ανακοίνωσή της λέει προκλητικά ότι «η παρέμβαση της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας οδήγησαν το δικαστήριο σε μια τεκμηριωμένη και σημαντική απόφαση που ενισχύει τον αγώνα και την πάλη των συνδικάτων ώστε να αποκρούσουν την πολιτική των απολύσεων, των αυθαιρεσιών και της καταπάτησης του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας. Επιβεβαιώθηκε έτσι για ακόμη μια φορά το πανεργατικό αίτημα και η απαίτηση των καιρών για ΕΝΟΤΗΤΑ στη ΔΡΑΣΗ!».

Ωστε η παρέμβαση της ΓΣΕΕ και όχι ο αγώνας των εργαζομένων ήταν αυτό που τσάκισε την απόπειρα ποινικοποίησης! Και την εργοδοτική αυθαιρεσία, σύμφωνα με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, δεν την πολεμούν οι εργάτες και τα ταξικά τους συνδικάτα στις πύλες των εργοστασίων, αλλά η ΓΣΕΕ, που στήριξε την εκ περιτροπής εργασία, δίνοντας αέρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία! Και στην κατακλείδα, η ΓΣΕΕ βάζει και την «ενότητα στη δράση», σαν «πανεργατικό» μάλιστα αίτημα. Θέλει προφανώς να κρύψει ότι η ενότητα που φέρνει αποτελέσματα είναι αυτή που διδάσκουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον «Παπουτσάνη». Είναι η ταξική ενότητα, που καμιά σχέση δεν έχει με την «ενότητα» στην ήττα και τη συναίνεση, που προπαγανδίζει και θέλει μάταια να σπείρει στο κίνημα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Παίζουν παιχνίδια με την ανάγκη για δουλειά

Για πολλοστή φορά το υπουργείο Απασχόλησης ανακοινώνει το μνημόνιο που θα υπογράψει με την ΚΕΔΚΕ - τη Δευτέρα - και το οποίο προβλέπει την πρόσληψη 20.000 ανέργων. Ο στόχος προφανής: Η κυβέρνηση, αλλά και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ψηφοθηρούν, ενόψει ευρωεκλογών, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των ανέργων για δουλειά. Το πρόγραμμα εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους που, όμως, καμιά σχέση δεν έχουν με την ανάγκη των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κουκουλώνει την ανεργία μέσω της ανακύκλωσής της, αφού διαρκεί μόνο για 36 μήνες. Μάλιστα, θα αρχίσει να τρέχει μόνο όταν διασφαλιστεί και νομικά ότι οι χιλιάδες συμβασιούχοι δε θα έχουν κανένα δικαίωμα μονιμοποίησης μετά το τέλος του. Επιπλέον, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εντάξει σε αυτό ανέργους που απολύονται από επιχειρήσεις που κλείνουν, στο όνομα της κρίσης, και, συνήθως, μεταφέρουν αλλού τις δραστηριότητές τους. Δηλαδή, θα λειτουργήσει και ως «χωματερή» ανέργων, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις που γεννούν οι χιλιάδες απολύσεις, στο όνομα της κρίσης. Με τέτοια προγράμματα προσπαθούν να εγκλωβίσουν την αγανάκτηση των εργαζομένων. Ανεξάρτητα με τη στάση του καθενός, οι άνεργοι έχουν συμφέρον να απαντήσουν και στην κάλπη σ' αυτούς που τους στερούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καταψηφίζοντας τα κόμματα των δημάρχων που διαιωνίζουν την εργασιακή περιπλάνηση και ομηρία, ενισχύοντας το ΚΚΕ που βρέθηκε και βρίσκεται σταθερά δίπλα τους.

Ζεστό χρήμα σε αγρότες - επιχειρηματίες

Τη στιγμή που η φτωχομεσαία αγροτιά βρίσκεται με τη θηλιά των χρεών στο λαιμό, η κυβέρνηση προωθεί νέο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, ισχυριζόμενη ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύει τους μικρούς αγρότες, που πλήττονται και από την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, την οποία η ίδια, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, στήριξε και συνεφάρμοσε. Η πολιτική θρασύτατα των θιασωτών του ευρωμονόδρομου ξεπερνά κάθε όριο, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε χρόνο χιλιάδες φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τις ιδιοκτησίες τους και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθώντας να δημιουργήσει προεκλογικό «ντόρο», ισχυρίζεται ότι «στηρίζει έμπρακτα το αγροτικό εισόδημα» την ώρα που χορηγεί ζεστό χρήμα προς ενίσχυση «της καινοτομίας και τον τεχνολογικό εξοπλισμό των επιχειρήσεων». Οι φτωχοί αγρότες από την πείρα που έχουν συγκεντρώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια θα πρέπει να έχουν «χωνέψει» ότι ο πακτωλός των κονδυλίων, προορίζεται για τους επίδοξους καπιταλιστές αγρότες, ενώ γι' αυτούς περισσεύουν τα ψίχουλα των επιδομάτων - ξεκληρίσματος. Γι' αυτό θα πρέπει και με την ψήφο τους στις ερχόμενες ευρωεκλογές να καταδικάσουν αυτούς που τους σπρώχνουν χρόνο με το χρόνο στην «κολιγοποίηση», ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Τα καλά του καπιταλισμού...

Διαδήλωση θα πραγματοποιήσουν σήμερα Κυριακή στη Ρίγα της Λετονίας 500 ξανθές, προκειμένου να αναπτερώσουν το ηθικό των συμπατριωτών τους, που έχει καταρρακωθεί από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κατάσταση στη βαλτική αυτή χώρα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι απελπιστική, καθώς κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων. Στο πρόσφατο παρελθόν, βέβαια, η Λετονία είχε παρουσιαστεί από τον αστικό Τύπο ως χώρα πρότυπο για το κεφάλαιο, με πλήρως ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ωσπου ξέσπασε η κρίση και προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν επιστρατεύοντας τις ξανθές...

Η Λετονία του ακραίου αντικομμουνισμού και του έξαλλου αντισοβιετισμού. Η χώρα, όπου οι ηγέτες της γκρεμίζουν τα μνημεία - σύμβολα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όπου οι συνεργάτες των Ες - Ες διοργανώνουν δημόσιες παρελάσεις και εμφανίζονται ως ...απελευθερωτές από τη σοβιετική κατοχή, απολαμβάνει σήμερα τις ...ελευθερίες του καπιταλιστικού κόσμου. Την ...ελευθερία πρώτα - πρώτα να σε απολύει ο εργοδότης χωρίς αποζημίωση και να βρεθείς στους γκρίζους δρόμους της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι της χώρας αυτής, αλλά και των άλλων βαλτικών χωρών έρχονται σε επαφή με μια πρωτόγνωρη τραυματική εμπειρία. Αντί για ελευθερία και ευημερία που τους είχαν υποσχεθεί, βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο με την καπιταλιστική εκμετάλλευση, με τους καταναγκασμούς και τις σκληρές απαγορεύσεις που επιβάλλει το ίδιο το παραγωγικό σύστημα στον καπιταλισμό και τέλος με την ίδια την οικονομική κρίση. Ωσπου να αρχίσουν και αυτοί να συνειδητοποιούν ότι στον καπιταλισμό δεν υπάρχει άλλη ελευθερία πέρα από το δικαίωμα του κεφαλαίου να εξουσιάζει και να εκμεταλλεύεται ξένες εργατικές δυνάμεις. Και με το φόβο ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις αφύπνισης της εργατικής τάξης, η άρχουσα τάξη διοργανώνει παρελάσεις ...ξανθών, ως το αναγκαίο ναρκωτικό που σε εμποδίζει να αντιληφθείς την κατάσταση βαρβαρότητας του ταξικού εκμεταλλευτικού συστήματος.

Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας

Η γενική πορεία της ταξικής πάλης

ΑΡΘΡΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Η επίθεση στην ιστορία του ΚΚΕ, η διαστρέβλωση του ρόλου του σε σημαντικές στιγμές της πορείας του εργατικού και λαϊκού κινήματος, η παραχάραξη ιστορικών γεγονότων, αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του αντικομμουνισμού που αναπαράγεται σε ευρεία κλίμακα. Αστικά έντυπα με πολυσέλιδα αφιερώματα, η κρατική τηλεόραση (βλέπε από 23 του Μάρτη 2009 και σε 11 επεισόδια την εκπομπή της ΝΕΤ με τίτλο «Η Μεγάλη Αλλαγή»), εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων, της ΝΔ, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ., συμβάλλουν στην αναβίωση επιχειρημάτων δανεισμένων από τη μαύρη προπαγάνδα της εμφυλιοπολεμικής και μετεμφυλιοπολεμικής περιόδου. Και, φυσικά, συνεπικουρούνται από τους οπορτουνιστές, τους μετανιωμένους πρώην κομμουνιστές, που είναι πρόθυμοι να δώσουν «αριστερό» άλλοθι στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Αυτή η επίθεση στοχεύει ιδιαίτερα στη νεολαία, που αντικειμενικά έχει ελλιπή ιστορική γνώση και μικρή κοινωνική και πολιτική πείρα. Η συγκέντρωση αυτού του υλικού σε μια ξεχωριστή έκδοση αποσκοπεί να απαντήσει στην αντικομμουνιστική επίθεση, να βοηθήσει με επιχειρήματα τους κομμουνιστές, οπαδούς, φίλους και συνεργαζόμενους, αλλά και τους επιστήμονες που σέβονται την αλήθεια, έστω κι αν δε συμφωνούν με το ΚΚΕ. Και κυρίως να συμβάλει, με συμπεράσματα από την πολύχρονη ηρωική ιστορία του ΚΚΕ, στην αφομοίωση της επαναστατικής στρατηγικής του. Η έκδοση αυτή αποτελείται από κείμενα που σε πολύ γενικές γραμμές καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τη βασιλομεταξική δικτατορία του 1936 μέχρι τις μέρες μας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Τζορτζ Κέισι

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα απομεινάρια των ψευδαισθήσεων του αντιπολεμικού κινήματος των ΗΠΑ περί «τέλους του πολέμου» ανέλαβε να συντρίψει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, ο στρατηγός Τζορτζ Κέισι.

Φυσικά ο Κέισι δε δρα αυτοβούλως, αλλά υπό την καθοδήγηση του Λευκού Οίκου, που καθημερινά διευρύνει επικίνδυνα το μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις και την υποτιθέμενη «ήπια και ρεαλιστική προσέγγιση» του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Περί αναγκαίας παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων σε πολεμικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν για μια ακόμη δεκαετία τουλάχιστον, έκανε λόγο ο στρατηγός Κέισι, ρίχνοντας ουσιαστικά στον κάλαθο των αχρήστων τις πρότερες δηλώσεις Ομπάμα για τερματισμό του πολέμου και άμεση αποχώρηση. Ο αριθμός των στρατιωτών που θα παραμείνουν στο Ιράκ και παρά τη συμφωνία για πλήρη αποχώρησή τους από τη Βαγδάτη μέχρι το 2012, δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 40.000.

«Οι παγκόσμιες τάσεις σπρώχνουν σε λάθος κατεύθυνση», ανέφερε ο Κέισι, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια ένα στρατό που θα αριθμεί 1,1 εκατ. προσωπικό. Ο στρατηγός δηλώνει επίσης κυνικά ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες εάν χρειαστεί να πολεμήσουν και στο μέτωπο της κορεατικής χερσονήσου ενάντια στην ΛΔ Κορέας. Η ειρηνευτική πολιτική του Ομπάμα σε πλήρη... εξέλιξη.


Χρ.Μ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ