Κυριακή 31 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Οσο περισσότεροι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, τόσο μεγαλύτερη η δύναμη του λαού

Συνέντευξη στον «Ρ» του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ

«Οι εργαζόμενοι έχουν πολλούς λόγους να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Ενα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων μέσα από την πείρα τους προσεγγίζουν τις θέσεις του ΚΚΕ και τρέφουν εκτίμηση στην πολιτική του δράση. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση της επίμονης προσπάθειας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την οργάνωση της αντεπίθεσης στην επίθεση των μονοπωλίων, της πάλης για να ηττηθεί η μοιρολατρία και η υποταγή πρώτα απ' όλα στους χώρους δουλειάς. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αλληλεγγύης σε όλους τους λαούς της Ευρώπης». Αυτά αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στη συνέντευξη που έδωσε στον «Ρ» ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Κόμματος. Ας την παρακολουθήσουμε.

«Πλυντήριο» αντιλαϊκών αποφάσεων το Ευρωκοινοβούλιο

-- Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα καλούνται στις κάλπες για τις ευρωεκλογές. Δεν ψηφίζουν για κυβέρνηση. Με δεδομένο αυτό, διάφορα επιτελεία τούς λένε να επιλέξουν ποιο κόμμα είναι καλύτερο για να διαχειριστεί τις τύχες τους στην ΕΕ. Λένε ότι τώρα πρέπει να επιλέξουμε κόμμα για την ΕΕ. Τι λέτε γι' αυτά;

-- Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να έχουν ενιαία κριτήρια και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές. Να συμβουλευτούν την πείρα τους και να κρίνουν τα πολιτικά κόμματα με βάση την τοποθέτηση και τη δράση τους στο δίλημμα: «Με τα μονοπώλια ή με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα»; Το δίλημμα αυτό αφορά τη δράση των κομμάτων και σε εθνικό επίπεδο, αλλά και τη στάση τους απέναντι στην ΕΕ και την πολιτική της, τη δράση τους στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού η στρατηγική του κεφαλαίου διαμορφώνεται από κοινού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Με αυτό το κριτήριο από τη μια βρίσκονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και από την άλλη το ΚΚΕ που αντιτίθεται σε αυτόν και προτάσσει έναν άλλο δρόμο για την Ελλάδα, το δρόμο της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας.


Motion Team

-- Από πολλές πλευρές επιχειρείται να διαμορφωθεί η άποψη ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν τόση σημασία όσο οι εθνικές εκλογές, ότι η ψήφος σ' αυτές είναι πιο χαλαρή καθώς δεν επιδρά καθοριστικά στην εξέλιξη των πραγμάτων στο εσωτερικό της χώρας. Πώς τη σχολιάζετε;

-- Το ζήτημα που κρίνεται σε αυτές τις εκλογές είναι σε ποια θέση θα βρεθούν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις 8 του Ιούνη. Με αυτή την έννοια έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι από καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την αντιλαϊκή επίθεση που έρχεται, να αποκρούσουν την προσπάθεια να πληρώσουν την καπιταλιστική οικονομική κρίση ή όχι; Να αξιοποιήσουν λοιπόν την ψήφο τους στις ευρωεκλογές ενισχύοντας το ΚΚΕ, να δώσουν ώθηση στη λαϊκή αντεπίθεση.

-- Εχετε θητεύσει αρκετά χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο. Πείτε μας δυο λόγια για το ρόλο του. Πολιτικές δυνάμεις και στη χώρα μας ζητούν ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, διαμορφώνοντας μια εικόνα ενός Ευρωκοινοβουλίου διακοσμητικού κατά κάποιον τρόπο ή ενός οργάνου που απλά επικυρώνει αποφάσεις που λαμβάνονται αλλού.

-- Η πείρα της συμμετοχής στο Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαιώνει αυτό που ξέραμε ούτως ή άλλως, ότι δεν μπορεί να αλλάξει, να αξιοποιηθεί προς όφελος των εργαζομένων, δεν είναι ούτε ζήτημα συσχετισμών, ούτε αρμοδιοτήτων, είναι ζήτημα του χαρακτήρα του ως αστικού θεσμού. Για να θυμηθούμε και τον Λένιν άλλωστε οι μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις δεν παίρνονται στα κοινοβούλια ούτε τα εθνικά, οι μεγάλες αποφάσεις παίρνονται σε μαζώξεις τύπου Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Η συμμετοχή μας και η δράση μας μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο δε συνοδεύεται με αυταπάτες για την αξιοποίησή του, αξιοποιούμε τη θέση μας ως βήμα καταγγελίας, αποκάλυψης και αντίστασης στη στρατηγική της ΕΕ.

Το ζήτημα δε βρίσκεται στις αρμοδιότητες, πολλές ή λίγες του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά στο ρόλο τον οποίο παίζει και τα συμφέροντα που υπηρετεί. Ούτε διακοσμητικό χαρακτήρα έχει, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν, ούτε όμως και καθοριστικό. Ο ρόλος που του έχει ανατεθεί είναι πολύ συγκεκριμένος. Αποτελεί «πλυντήριο» δημοκρατικοφανούς νομιμοποίησης των αντιλαϊκών αποφάσεων και των πολιτικών της ΕΕ. Συμμετέχει ενεργά μαζί με τα υπόλοιπα όργανα της ΕΕ, τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, στην επεξεργασία και προώθηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων. Οι συσχετισμοί μέσα στο ΕΚ είναι καταθλιπτικοί. Εχει διαμορφωθεί και λειτουργεί ένας μεγάλος συνασπισμός, η «Ιερή Συμμαχία» Συντηρητικών (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Σοσιαλδημοκρατών (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) και Φιλελεύθερων, με τη στήριξη στα ζητήματα στρατηγικής σημασίας, όπως στην αντικομμουνιστική εκστρατεία, και των Οικολόγων - Πράσινων. Αυτός ο μεγάλος συνασπισμός των πολιτικών δυνάμεων του κεφαλαίου πρωτοστατεί στην προώθηση της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και επιχειρεί να της προσδώσει μία ανύπαρκτη λαϊκή δήθεν νομιμοποίηση.

Ούτε ανίκανοι, ούτε ανεύθυνοι, είναι επικίνδυνοι

-- Προβάλλεται η άποψη ότι το ΚΚΕ, έχοντας τη θέση για αποδέσμευση, δεν πρέπει να ψηφιστεί αφού αρνείται την ΕΕ. Τι απαντάτε σ' αυτό;

-- Το αντίθετο. Επειδή το ΚΚΕ έχει θέση ρήξης και αποδέσμευσης πρέπει να υπερψηφιστεί. Θα βόλευε κάποιους, αν δεν υπήρχαν στο Ευρωκοινοβούλιο φωνές αντίθεσης στον ευρωμονόδρομο, θα διευκόλυνε να εμφανιστεί πιο ομόψυχη και ομόφωνη η στήριξη στη στρατηγική πορεία της ΕΕ. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι έχουν τη δική τους φωνή στο Κοινοβούλιο που μάχεται ενάντια στην ΕΕ και δεν την προσκυνά. Οι επιμέρους αντιθέσεις και διαφωνίες στα πλαίσια του ευρωμονόδρομου, που δεν αμφισβητούν τη συνολική πορεία, δεν είναι διαφωνίες και αντιθέσεις που μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων. Αν έχεις αποδεχτεί τη στρατηγική της ΕΕ και μάλιστα αν φροντίζεις να την εξωραΐζεις σπέρνοντας αυταπάτες ότι μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, ότι μπορούν να παντρευτούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και τα συμφέροντα των εργαζομένων, όπως κάνουν οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, υπηρετείς τη γραμμή της ηττοπάθειας, της ενσωμάτωσης των εργαζομένων στο μονόδρομο των μονοπωλίων. Οσοι περισσότεροι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, τόσο περισσότερα τα προβλήματα για τα μονοπώλια και την ΕΕ, τόσο μεγαλύτερη η δύναμη για την οργάνωση των αγώνων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

-- ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιμένουν να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους για διαφορετική φιλοσοφία στα της ΕΕ. Ισχύει; Ποια είναι η πραγματικότητα;

-- Η αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αποπροσανατολιστική, με στόχο να συσκοτίσουν την κοινή στρατηγική τους. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικές δυνάμεις που τόσο στην Ελλάδα όσο και στα πλαίσια της ΕΕ, στο Ευρωκοινοβούλιο, μέσω των ευρωπαϊκών κομμάτων στα οποία συμμετέχουν, είναι σταθεροί υποστηρικτές των συμφερόντων των μονοπωλίων. Είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση και τα δύο κόμματα έχουν αποδείξει τον ταξικό τους χαρακτήρα. Δεν είναι ούτε ανίκανοι, ούτε ανεύθυνοι, ούτε κουρασμένοι, είναι και οι δύο επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Στην ΕΕ δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά τα συμφέροντα των ελληνικών μονοπωλίων. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να εγκαταλείψουν και τους δύο. Αποδυναμώνοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι αδυνατίζουν τη δυνατότητα εναλλαγής αντιλαϊκών κυβερνήσεων στη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλουν στην αποδυνάμωση και των φιλομονοπωλιακών δυνάμεων σε επίπεδο ΕΕ.

Η ΕΕ μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει

-- Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μιλά για δυνατότητες μετατροπής της ΕΕ σε δημοκρατική, κοινωνική, κλπ. Μπορεί να αλλάξει η ΕΕ και να γίνει φιλολαϊκή;

-- Τι σημαίνει να αλλάξει η ΕΕ; Είναι σαν να λες ότι θα αλλάξει η φύση των μονοπωλίων, ότι δηλαδή θα παραιτηθούν τα μονοπώλια από τα κέρδη τους, από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, από τις στρατιωτικές επεμβάσεις και τους πολέμους, από τους ανταγωνισμούς, από την ένταση της καταστολής ενάντια στο εργατικό κίνημα: Η αλήθεια είναι ότι η ΕΕ μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είπε και συνεχίζει να λέει ψέματα για την ΕΕ. Οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις που σπέρνουν οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνες για το εργατικό κίνημα. Οδηγούν σε μια γραμμή που ενοχοποιεί μια μορφή διαχείρισης του καπιταλισμού (το λεγόμενο νεοφιλελευθερισμό) και αποενοχοποιεί τον ίδιο τον καπιταλισμό. Ουσιαστικά, αυτή η γραμμή όχι μόνο δεν αντιτίθεται στα μονοπώλια, αλλά τα υπηρετεί. Αλλωστε, συνολικά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιτάχθηκε στη στρατηγική του κεφαλαίου όπως εκφράστηκε στην πολιτική της ΕΕ, αλλά διεκδίκησε μια πιο ήπια εφαρμογή της. Είναι ό,τι το χειρότερο να συντηρούνται αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι ο καπιταλισμός μπορεί να αλλάξει, να γίνει φιλολαϊκός, να εξανθρωπιστεί η βαρβαρότητα τη στιγμή που η καπιταλιστική οικονομική κρίση αναδεικνύει τα ιστορικά του όρια. Η γραμμή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράζεται σε εθνικό αλλά και σε επίπεδο ΕΕ, είναι επιζήμια, αφού επί της ουσίας στο όνομα της ρεαλιστικότητας προβάλλει ένα πλαίσιο πάλης εντός της στρατηγικής των μονοπωλίων. Γι' αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ψήφος στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος που εγκλωβίζεται στο πλαίσιο της στρατηγικής των μονοπωλίων, στο πλαίσιο δηλαδή της ίδιας στρατηγικής που υπηρετούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό δεν είναι ψήφος αποδυνάμωσης του δικομματισμού.

Πρωταθλητές στην ευρω-λαγνεία

-- Πείτε μας δυο λόγια για τους Οικολόγους - Πράσινους και τη στάση τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

-- Το κόμμα των Οικολόγων - Πράσινων, μέλος του ευρωπαϊκού κόμματος των Πρασίνων, αν και «νέο» στην Ελλάδα, είναι κόμμα που έχει δώσει εξετάσεις στη στήριξη της στρατηγικής των μονοπωλίων σε μια σειρά χώρες της ΕΕ, όσο και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι πράσινα κόμματα συμμετέχουν ή συμμετείχαν σε κυβερνήσεις σε μια σειρά χώρες της ΕΕ σε συνεργασία με κεντροδεξιά κόμματα (π.χ. Τσεχία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λετονία), ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου οι κατά τα άλλα υπερασπιστές του περιβάλλοντος Πράσινοι του Γιόσκα Φίσερ συμμετείχαν στην κυβέρνηση που βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία και μάλιστα με τον επικεφαλής τους στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Η πολιτική ομάδα των λεγόμενων Οικολόγων - Πράσινων μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο έχει ως βάση της το Πράσινο Ευρωπαϊκό Κόμμα, που σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία και το καταστατικό του δημιουργήθηκε για να στηρίζει, προωθεί και προβάλλει την ΕΕ. Οι Οικολόγοι - Πράσινοι αναδεικνύονται σε πρωταθλητές της ευρω-λαγνείας και της στήριξης της ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης, της ΕΕ. Υπερψήφισαν όλες τις αντιλαϊκές αντεργατικές συνθήκες της ΕΕ, από την Ενιαία Πράξη του 1986 μέχρι το Μάαστριχτ και το «ευρωσύνταγμα», τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Στηρίζουν την αντεργατική πολιτική της ΕΕ, υπερψηφίζοντας στο Ευρωκοινοβούλιο τις «κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την απασχόληση». Τάχθηκαν υπέρ όλων των επεμβάσεων της ΕΕ σε τρίτες χώρες, στο όνομα της αντιμετώπισης «ανθρωπιστικών» κρίσεων και της τρομοκρατίας. Πρωταγωνιστούν στην αντικομμουνιστική υστερία που αναπτύσσεται από την ΕΕ. Ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο όλα τα αντιδραστικά, ρεβανσιστικά και ανιστόρητα αντικομμουνιστικά ψηφίσματα, με αποκορύφωμα το κατάπτυστο ψήφισμα που εξισώνει το ναζισμό με τον κομμουνισμό, το οποίο συνδιαμόρφωσαν, συνυπέγραψαν και βέβαια υπερψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. υπηρέτησε τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα

-- Ο ΛΑ.Ο.Σ μιλά για δράση υπεράσπισης των ελληνικών ζητημάτων στην ΕΕ. Ποια είναι η δράση του στην ΕΕ;

- Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι ένα κόμμα με διακηρυγμένη προσήλωση στη γραμμή της ΕΕ την οποία όμως ντύνει με εθνικιστική και λαϊκίστικη φρασεολογία.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. στο Ευρωκοινοβούλιο στήριξε και στηρίζει την ΕΕ και όλες τις στρατηγικές αντιλαϊκές επιλογές της. Στήριξε την ιμπεριαλιστική πολιτική της, τις επεμβάσεις της σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπερψήφισε τη διαμόρφωση των κοινών αρχών για την «ευελφάλεια», που γενικεύουν τις ελαστικές, προσωρινές και μερικές μορφές απασχόλησης σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και σμπαραλιάζουν τα εργασιακά, κοινωνικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων. Υπερψήφισε την τροποποίηση του «ευρωτρομονόμου», που πρόσθεσε δύο νέα «τρομοκρατικά εγκλήματα», τη στρατολόγηση τρομοκρατών και την εκθείαση και υποκίνηση τρομοκρατικών πράξεων μέσω του Ιντερνετ. Στηρίζει γενικά την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία και πολιτική της ΕΕ, που με πρόσχημα την τρομοκρατία περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες και βάζει στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα. Στήριξε ολόψυχα όλη την αντιμεταναστευτική νομοθεσία και πολιτική της ΕΕ. Την ίδρυση του FRONTEX και τη σύσταση ομάδων ταχείας επέμβασης ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Συνολικά επομένως, παρά την ακατάσχετη δημαγωγία του ο ΛΑ.Ο.Σ. αποδείχτηκε στήριγμα της ΕΕ, υπέρμαχος κάθε αντιλαϊκού μέτρου, πιστός υπηρέτης του «ευρωμονόδρομου». Οι ισχυρισμοί του για δράση υπεράσπισης των ελληνικών ζητημάτων στην ΕΕ δεν είναι παρά φτηνή δημαγωγία. Στήριξη της ΕΕ και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας είναι ασυμβίβαστα. Αυτό που υπηρέτησε ο ΛΑ.Ο.Σ. στην ΕΕ δεν ήταν τα ελληνικά ζητήματα, αλλά τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της ΕΕ.

Συνεπής, αταλάντευτη αντιπαράθεση με τη στρατηγική της ΕΕ

-- Τι δυνατότητες παρέμβασης υπάρχουν για τους κομμουνιστές ευρωβουλευτές; Μας λένε ότι είναι μόνοι τους στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού οι περισσότερες δυνάμεις στην GUE διαφωνούν με το ΚΚΕ.

-- Ας δει καθένας την Κοινή Διακήρυξη για τις ευρωεκλογές των 21 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων χωρών της ΕΕ. Με αρκετά από αυτά τα κόμματα βρισκόμαστε στην ίδια ευρωομάδα. Και μπορεί να μη συμπίπτουμε με όλα κατά εκατό τοις εκατό, ωστόσο συμπίπτουμε στην κατεύθυνση. Δεν εξωραΐζω την κατάσταση στο διεθνές κίνημα, αλλά δεν είναι μόνο του το ΚΚΕ όπως πολλοί θα ευχόντουσαν. Σε κάθε περίπτωση, η εξασφάλιση τρίτου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ αποτελεί ενίσχυση αυτής της πάλης.

-- Εάν επιχειρούσατε έναν απολογισμό της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ποιος σε γενικές γραμμές θα ήταν αυτός;

-- Συνεπής αταλάντευτη αντιπαράθεση με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε όλους τους τομείς, αντίθεση στην πολιτική των μονοπωλίων, υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων παντού, ακόμα και μέσα στο αντιδραστικό Ευρωκοινοβούλιο.

-- Και ο απολογισμός των άλλων πολιτικών δυνάμεων; Πολλές φορές επιχειρείται ένα τσουβάλιασμα, π.χ. οι Ελληνες ευρωβουλευτές όλοι μαζί για το καλό της Ελλάδας. Πόσο βάση έχει αυτή η άποψη;

-- Συνεπής υποστήριξη της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ, του ευρωμονόδρομου, των συμφερόντων των ελληνικών μονοπωλίων, παρά τις όποιες παραλλαγές και διαφοροποιήσεις.

«Καλό της Ελλάδας» γενικά και αφηρημένα δεν υπάρχει. Υπάρχουν συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα και η κάθε πολιτική δύναμη κρίνεται από τη στάση που κρατάει απέναντι σ' αυτά.

-- Γιατί οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου, να επιλέξουν το ΚΚΕ;

-- Οι εργαζόμενοι έχουν πολλούς λόγους να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Ενα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων μέσα από την πείρα τους προσεγγίζουν τις θέσεις του ΚΚΕ και τρέφουν εκτίμηση στην πολιτική του δράση. Πρέπει να ξεπεράσουν τους δισταγμούς, τις επιφυλάξεις και να κάνουν το βήμα. Να ψηφίσουν το ΚΚΕ, γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που αποκάλυψε την αλήθεια για την ΕΕ, ότι δηλαδή συμφέρει τα μονοπώλια και όχι τους εργαζόμενους. Οργάνωσε την πάλη ενάντια στη συνθήκη του Μάαστριχτ και τις άλλες αποφάσεις της ΕΕ, προειδοποίησε για όλες τις αντιδραστικές συνθήκες. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση της επίμονης προσπάθειας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την οργάνωση της αντεπίθεσης στην επίθεση των μονοπωλίων, της πάλης για να ηττηθεί η μοιρολατρία και η υποταγή πρώτα απ' όλα στους χώρους δουλειάς. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αλληλεγγύης σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα συμβάλει στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, για να αναπτερωθεί το εργατικό κίνημα στην Ευρώπη.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ