Σάββατο 11 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Να μην έχουν τόπο να σταθούν

Τι γίνεται; Εχει έρθει ανάποδα ο κόσμος;

Προσπαθεί και ξαναπροσπαθεί η «Ελευθεροτυπία» να στήσει ένα κίνημα - μαϊμού για να αντιμετωπίσει τους κομμουνιστές και πάνω στην κρίσιμη στιγμή διαπιστώνει πως όχι μόνο δεν πιάνει τόπο η προσπάθεια, αλλά τα πράγματα χειροτερεύουν: Αίφνης οι Ελληνες ευρωβουλευτές δεν ψήφισαν το νέο αντικομμουνιστικό μνημόνιο της ΕΕ. Πάνω που αρχίζει να ανακαλύπτει σταλινικό δάκτυλο έρχεται το κακό μαντάτο: Εφτασαν ως και οι Αμερικανοί να ζητάνε κατά 20% σοσιαλισμό! Που θα σηκωθεί ο Μακάρθι από το μνήμα να τους πάρει με τα κόκαλα.

Δε πάει καλά ο κόσμος... Εχει βάλει για τα καλά ο διάβολος το χέρι του. Το λέει και το πρώτο θέμα στο ΒΗΜΑ: κήρυξαν πόλεμο στο θεό! Και πάνω που ψάχνεις να βρεις ποιος σάλταρε ώστε να κηρύττει πόλεμο στο ανύπαρκτο, διαβάζεις πάλι στην «Ελευθεροτυπία» το καλυτερότερο: μία, εκεί που χόρευε γυμνή σ' ένα μπαρ είδε λέει τον Χριστό μπροστά της και τον ερωτεύτηκε, έγινε μοναχή και συνέχισε να χορεύει αλλά αυτή τη φορά στα γηροκομεία. Τώρα, λέει, το κάνει πιο χριστιανικά. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ για το πώς είναι αυτός ο χριστιανικός χορός, αλλά εμάς για δουλειά του διαβόλου μας μοιάζει.

Πάντως έχει κάποιο δίκιο η αρθρογράφος στην «Ελευθεροτυπία». Υπάρχει σταλινικός δάχτυλος: Εφτασε ο «Ελεύθερος Τύπος» να ζητάει να ξεκαθαρίσει η αγορά από εφοπλιστές και γενικά επιχειρηματίες που στηρίζονται σε κρατικό χρήμα. Και ποιος θα μείνει; Υπάρχει καπιταλιστής που να μη στηρίζεται στο κρατικό χρήμα; 'Η, καπιταλιστής που να μην ψάχνει τζάμπα εργάτες;

Κάτι τέτοια κακά μαντάτα προκαλούν ταραχή. Σου λέει η άλλη κάτι γίνεται εδώ. Κάτι ξέρει ο Πάγκαλος που είναι μες τα πράγματα κι έχει αγριέψει έτσι.

Γιατί, καλά να λένε, γενικώς τη γνώμη τους, αλλά τι θα γίνει όταν αύριο θα χρειαστεί να φέρνουμε και μεις φέρετρα από τη νέα «Κορέα», το Αφγανιστάν; (στον πόλεμο της Κορέας που έκαναν οι Αμερικανοί από το 1950 ως το 1953, για να τσακίσουν το επαναστατικό της κίνημα και να βάλουν πόδι στον Ειρηνικό, πήρε μέρος και η τότε ελληνική κυβέρνηση για την «Ελευθερία της Πατρίδος» στέλνοντας στο θάνατο παιδιά του ελληνικού λαού για ιμπεριαλιστικούς σκοπούς).

Και πάνω που δήθεν ψάχνονται για το τι συμβαίνει, έρχεται το ΒΗΜΑ και τα μαρτυράει όλα: Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει να κάνουν τώρα δήλωση αποκήρυξης οι κομμουνιστές.

Τι να τους πεις; Πως «ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές»; Να τους θυμίσεις κάτι Τιτάνες σαν τον Τατάκη; Τα ξέρουνε καλύτερα από μας. Εργο της τάξης τους, της αστικής, είναι και ο Νόμος 509 (φαντάζεσαι να δηλώνανε νομοταγείς σ' έναν τέτοιο νόμο οι κομμουνιστές;) και τα ξερονήσια και τα εκτελεστικά αποσπάσματα...

Λοιπόν, ούτε ανάποδα ήρθε ο κόσμος, ούτε ο διάβολος έβαλε το χέρι του. Απλά το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης φέρνει μαζί του «μεγάλη συμφορά». Ε, και σ' αυτόν τον τόπο είναι πολλοί ακόμα αυτοί που παρά τους τόνους κουτόχορτο που τους ταΐζει η αστική προπαγάνδα, δεν έχουν σκοπό να πάνε άκλαυτοι. Γιατί υπάρχει, δίπλα τους, στην πρώτη γραμμή κάθε μάχης, το Κομμουνιστικό Κόμμα, με τέτοιες παραδόσεις πίσω του και τέτοια στρατηγική για το αύριο, που ο κόσμος και απάγκιο νιώθει πως έχει, και γνώση - εμπειρία διαρκώς φρεσκαρισμένη διαθέτει για το τι και πώς πρέπει να γίνει.

Ξέρει η αστική τάξη από πού θα το βρει. Κι έχουμε κάθε λόγο να επιβεβαιώνουμε διαρκώς τους φόβους της μέχρι που ο τρόμος της να τη στείλει εκεί που ανήκει: στην προϊστορία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αη Στράτης: Διαχρονικό σύμβολο των αλύγιστων της ταξικής πάλης(2016-06-14 00:00:00.0)
Ο Καπετάν Ανάποδος στο σταυρό(2008-11-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-01-12 00:00:00.0)
«Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα»(2001-12-09 00:00:00.0)
Οι... νέες πολιτικές...(2000-07-11 00:00:00.0)
Μια απλή σύγκριση(1998-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ