Σάββατο 11 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπάρχουν ακόμα βασικότατα θέματα ανοιχτά

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το κεφάλαιο, που αναφέρεται στα ευρωπαϊκά θέματα, ολοκλήρωσαν κατά τη χτεσινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Επόμενη συνάντηση για τους δύο ηγέτες καθορίστηκε για την Τετάρτη 15 Απρίλη, οπότε και θα ανοίξει το κεφάλαιο της οικονομίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι υπήρξε σύγκλιση σε αρκετά ζητήματα, ωστόσο υπάρχουν ακόμα βασικότατα θέματα, τα οποία μένουν ανοιχτά, μεταξύ των οποίων «μια δέσμη μέτρων που αφορά τα θέματα ΕΕ και τη συμμετοχή της Κύπρου». Οπως επεσήμανε ο Δ. Χριστόφιας, η Κυπριακή Δημοκρατία εμμένει στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου 10 σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια και μετά τη λύση, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι «έχουν μια διαφορετική άποψη που είναι γνωστή. Θέλουν αρκετές αποκλίσεις από το κεκτημένο. Εμείς θεωρούμε ότι εάν θα υπάρξει οτιδήποτε θα πρέπει να είναι σύντομες μεταβατικές περίοδοι».

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Τούρκου Προέδρου, που, όταν ρωτήθηκε για χειρονομία στο Κυπριακό, είπε ότι εάν θα υπάρξουν χειρονομίες στο Κυπριακό δε θα πρέπει να αναμένονται από την Τουρκία, αλλά θα πρέπει να γίνουν προς την Τουρκία, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά «δεν ξέρω αν η Τουρκία θέλει να φέρει κι άλλα στρατεύματα στην Κύπρο και άλλους έποικους και μάλιστα να το αποδεχτούμε κιόλας. Είναι σαφές. Ο κυπριακός λαός έχει απορρίψει ένα σχέδιο, το οποίο δεν ήταν δίκαιο. Η Τουρκία τότε, να μου επιτρέψετε να πω, επέβαλε και ο ΓΓ αποδέχτηκε τα αιτήματα - απαιτήσεις της Τουρκίας». Αυτό, όπως είπε, δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται, «είναι γεγονός ότι η Τουρκία είναι μια τρίτη χώρα σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Εκείνο που απαιτείται είναι σεβασμός στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι αυτό αναμένουμε από την Τουρκία να το αποδείξει στην πράξη».

Στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, σύμφωνα με τις οποίες αν θα γίνει κάποια κίνηση στο Κυπριακό δε θα πρέπει να γίνει από την Τουρκία, αναφέρθηκε ο Κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας ότι «για να μπορέσει το Κυπριακό να επιλυθεί, η Τουρκία θα πρέπει να κάνει τη χειρονομία που πρέπει να κάνει, δηλαδή, να συνεργαστεί για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού».

Οπως επισήμανε, αυτό σημαίνει πρώτα από όλα «η Τουρκία, υλοποιώντας τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι πρώτα από όλα της ΕΕ και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, να συνεργαστεί έτσι ώστε να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, όπως επιβάλλεται να κάνει, χρειάζεται να υλοποιήσει και όλα τα άλλα, τα οποία έχει βάλει η ΕΕ», ενώ πρόσθεσε ότι «η Αγκυρα οφείλει να αφήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα να συνομιλήσει, έτσι ώστε στη βάση αυτών που έχουμε συμφωνήσει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση και, ταυτόχρονα, να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση για να έχουμε μια συνολική λύση».

Σχολιάζοντας τα όσα καταγγέλλονται στα Κατεχόμενα, αναφορικά με την υπόθεση Εργκένεγκον, ο Σ. Στεφάνου τα χαρακτήρισε ως απόδειξη του ότι «ο ρόλος της Τουρκίας στα Κατεχόμενα είναι καταλυτικός», ενώ αναφερόμενος στις εκκλήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι - Μουν για επίδειξη μέγιστης ελαστικότητας από τις δύο κοινότητες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «εμείς διαπραγματευόμαστε στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, στη βάση αυτών που έχουν συμφωνήσει οι δύο κοινότητες μεταξύ τους, και προσηλωμένοι σε αυτές τις αρχές, στη διαπραγμάτευση, ασφαλώς επιδεικνύουμε και την αναγκαία ευελιξία», υπογραμμίζοντας ότι «περιμένουμε από άλλους να είναι ευέλικτοι και να δείχνουν την ίδια θέληση και διάθεση για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση».

Τέλος, ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά όσον αφορά τα όσα ακούγονται περί ενδιάμεσης συμφωνίας δεν υφίστανται δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε μια διαδικασία που δε δέχεται αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, στην οποία «καλούνται οι δύο κοινότητες να βρουν λύση στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα των ΗΕ για ένα ομοσπονδιακό κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα», χωρίς να δικαιούται κανείς άλλος θέση στο τραπέζι των συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ