Σε «εκκαθάριση» των σκανδάλων διά της γνωστής μεθόδου του κουκουλώματος και του συμψηφισμού προχωρά η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να μην επιβαρύνουν την προεκλογική της καμπάνια, στην οποία θέλει να θέσει άλλα διλήμματα.
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη εκδώσει «απαλλακτικό» βούλευμα για την υπόθεση Παυλίδη, ενώ παρέπεμψε τη δεύτερη δικογραφία για τον πρώην υπουργό μετά το Πάσχα με προφανή στόχο την απαξίωση και εξουδετέρωσή της. Η αθώωση του Αρ. Παυλίδη που προεξοφλείται από πολλά κυβερνητικά στελέχη εκτιμάται ότι θα «παρασύρει» και τη δεύτερη δικογραφία κλείνοντας οριστικά την υπόθεση.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση «Ζήμενς», επικαλούμενη το σαθρό επιχείρημα ότι τάχα η υπόθεση ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, επιχείρημα που όμως «αγνόησε» στην περίπτωση της υπόθεσης του Βατοπεδίου. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περνώντας στην αντεπίθεση κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με την πρότασή του αποσκοπεί στη συγκάλυψη της υπόθεσης. «Τώρα, που η υπόθεση βρίσκεται σε τελικό στάδιο για ολοκλήρωση, δηλαδή στην πιο κρίσιμη και λεπτή της φάση με την απαγγελία κατηγοριών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ο κ. Παπανδρέου επιλέγει να υποβάλει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής», δήλωσε ο Ε. Αντώναρος και αναρωτήθηκε με νόημα: «Τι φοβάται το ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί να εμποδίσει τη Δικαιοσύνη στην εκτέλεση του έργου της; Τι προσπαθεί να συγκαλύψει και ποιους προσπαθεί να προστατεύσει;».
Πιο σαφή απάντηση αναμένεται να δώσει σήμερα ο Κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Πέλλα. Πάντως, το ενδεχόμενο των «δίδυμων εκλογών» δεν έχει αποκλειστεί, εκτός των άλλων και λόγω «αναπάντεχων» εξελίξεων και όσον αφορά στην έκβαση των σκανδάλων.
Με «καθαρό» το έδαφος από τα σκάνδαλα η κυβέρνηση θα στρέψει την προσοχή της στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, όπου παρά τη σκόπιμη υποβάθμιση της πολιτικής τους σημασίας θα κάνει τα πάντα για να μην περάσει και μάλιστα με διαφορά στη θέση του δεύτερου κόμματος. Προετοιμάζεται να δώσει την εκλογική μάχη ποντάροντας στην «αποτελεσματική» διαχείριση της κρίσης. «Το μεγάλο δίλημμα που θα τεθεί στον ελληνικό λαό είναι ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα, με υπευθυνότητα και πρόγραμμα την οικονομική κρίση», είπε χαρακτηριστικά χτες (στον «Αλφα 9,89») ο γγ της ΚΟ της ΝΔ, Γ. Τραγάκης.
Επίσημα πάντως η κυβέρνηση φροντίζει να αποσυνδέει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών από τις βουλευτικές εκλογές, επιχειρώντας να πείσει ότι δεν αποτελούν ούτε πρόκριμα ούτε δημοψήφισμα. Οπως λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, «η ψήφος των ευρωεκλογών είναι χαλαρή και αφήνει περιθώρια έκφρασης διαμαρτυρίας εκ του ασφαλούς» και γι' αυτό «δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης με τις εθνικές εκλογές».