Σάββατο 11 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Γιάννης Πατάκης
  • Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Η κηδεία του γίνεται σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στη Νίκαια Λάρισας

Εφυγε, χτες, στις 7 το απόγευμα, σε ηλικία 69 ετών, ύστερα από πολύμηνη μάχη με την επάρατο νόσο, ο κομμουνιστής, ο πρωτοπόρος αγωνιστής της αγροτιάς Γιάννης Πατάκης.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 5 το απόγευμα, στη Νίκαια Λάρισας. Το χωριό που ζούσε και αγάπησε και επί χρόνια ήταν πρόεδρος της Κοινότητάς του.

Η ΚΕ του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της για το θάνατο του Γιάννη Πατάκη, σημειώνει:

«Εφυγε σήμερα (σ.σ. χθες) το βράδυ από τη ζωή, σε ηλικία 69 χρόνων και κτυπημένος από την ανίατη ασθένεια, ο σ. Γιάννης Πατάκης, στέλεχος του ΚΚΕ και ένας από τους πρωτοπόρους αγωνιστές για τα συμφέροντα των ξωμάχων του κάμπου με ξεχωριστή προσφορά και συμβολή στην υπεράσπιση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του σ. Πατάκη, στους άμεσους συνεργάτες του στην ΚΟ Λάρισας και στους συναγωνιστές του στην ΠΑΣΥ. Ο σ. Πατάκης υπήρξε βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και πρόεδρος της γενέτειράς του Κοινότητας Νίκαιας. Πρωτοστάτησε σε μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις της αγροτιάς. Τιμήθηκε και αναγνωρίστηκε από τους συναδέλφους του για τη συνέπειά του και την αγωνιστική του στάση. Η πορεία του σ. Πατάκη στο αγροτικό κίνημα και στην πολιτική δράση είναι εκείνη που έχει συμφέρον να ακολουθήσει η μικρομεσαία αγροτιά».

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του συντρόφου Γιάννη Πατάκη εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, που, ανάμεσα στ' άλλα, σημειώνει:

«Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, καθώς και οι χιλιάδες φίλοι και μέλη του Κόμματος, εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για την απώλεια του σ/φου μας Γιάννη Πατάκη. Εκφράζουμε ολόψυχα τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του. Αποχαιρετούμε τον σ. Γιάννη, που σε όλη του τη ζωή στάθηκε πιστός στις ιδέες και αξίες του ΚΚΕ, με την πρωτοπόρα αγωνιστική στάση του διαπαιδαγώγησε νέα γενιά κομμουνιστών και πρωτοπόρων αγωνιστών. Υπήρξε υπόδειγμα αδιάλλακτου και αφοσιωμένου υπερασπιστή της φτωχής μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ο Γιάννης Πατάκης γεννήθηκε στη Νίκαια Λάρισας το 1940 από γονείς αγρότες.

Στις δημοτικές εκλογές του 1975, εκλέχτηκε κοινοτικός σύμβουλος και επανεκλέγεται το 1978 αντιπρόεδρος της Κοινότητας Νίκαιας.

Στη συνέχεια, για τρεις συνεχόμενες αναμετρήσεις, ο λαός της Νίκαιας τον τιμά με την ψήφο του και τον εκλέγει πρόεδρο της Κοινότητας. Τη δράση του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνέχισε και τα επόμενα χρόνια, αρχικά ως δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας και στη συνέχεια ως νομαρχιακός σύμβουλος Λάρισας.

Αναδείχθηκε αρχικά γραμματέας και στη συνέχεια πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΣΑΣΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και ηγετικό στέλεχος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ).

Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1974 και αργότερα εκλέχτηκε στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας και στην Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας μέχρι πρόσφατα. Εκλέχτηκε βουλευτής το 2000 και στη συνέχεια ευρωβουλευτής του Κόμματος το 2001, παλεύοντας και από αυτές τις θέσεις για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Ο σ. Γιάννης Πατάκης αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας. Αφήνει, όμως, πίσω του ισχυρή παρακαταθήκη, που αποτελεί η ίδια του η ζωή. Απ' αυτήν εμπνέονται σήμερα νέοι κομμουνιστές και πρωτοπόροι λαϊκοί αγωνιστές, που θα συνεχίσουν την πάλη του, μέχρι την τελική δικαίωση των στόχων και οραμάτων του. Θα αποτελέσει πρότυπο λαϊκού αγωνιστή, παράδειγμα που θα ακολουθήσουν οι νέες γενιές».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ