Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΟΧΑΓΟΣ ΚΟΡΕΛΙ
Βαθιά ρατσιστικό το «μαντολίνο»

Σε δηλώσεις του ο Αμος Παμπαλόνι - λοχαγός Κορέλι - λίγο μετά την άφιξή του στην Ελλάδα χαρακτήρισε βαθιά ρατσιστικό το βιβλίο «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι»

Ο Αμος Παμπαλόνι στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, συνοδευόμενος από τον συναγωνιστή του Διονύση Γεωργάτο
Ο Αμος Παμπαλόνι στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, συνοδευόμενος από τον συναγωνιστή του Διονύση Γεωργάτο
Ηταν λίγο μετά τις δώδεκα χτες το μεσημέρι, όταν ο Αμος Παμπαλόνι, γνωστός και ως λοχαγός Κορέλι, ήρθε στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος που υπήρξε «η ψυχή της ελληνικής και ιταλικής συνεργασίας και δράσης κατά των Ιταλών και Γερμανών φασιστών στα νησιά του Ιονίου», όπως πολύ εύστοχα είπε ο συναγωνιστής του Δ. Γεωργάτος, ο οποίος και υποδέχτηκε τον Ιταλό αγωνιστή.

Στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ο Αμος Παμπαλόνι υπήρξε λοχαγός πυροβολικού της μεραρχίας του Ανκουϊ, όπου και έζησε, ως ένας εκ των πρωταγωνιστών, την τραγική κατάληξη της εξέγερσης της ιταλικής μεραρχίας. Εκεί, την επόμενη της ιταλικής συνθηκολόγησης, στις 8 του Σεπτέμβρη, οκτώ με δέκα χιλιάδες Ιταλοί στρατιώτες σφαγιάστηκαν από Γερμανούς, διότι δε θέλησαν να παραδώσουν τα όπλα τους. Μόνος επιζών του λόχου, ο Αμος Παμπαλόνι. Σώθηκε χάρη στη βοήθεια των ανταρτών του ΕΛΑΣ, όπου και στη συνέχεια προσχώρησε και αγωνίστηκε μαζί τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μέχρι την απελευθέρωση της χώρας. Σήμερα έχει το βαθμό του στρατηγού εν αποστρατεία του ιταλικού στρατού, ενώ έχει επισκεφτεί τη χώρα μας μετά τον εμφύλιο πόλεμο εφτά φορές.

Ενα «ρατσιστικό βιβλίο»

Στην Ελλάδα βρέθηκε καλεσμένος της ΝΕΤ, για τα «γυρίσματα» ντοκιμαντέρ, που φιλοδοξεί να αναδείξει τον «αληθινό λοχαγό Κορέλι», και όχι ένα λοχαγό που «έπαιζε μαντολίνο από το πρωί μέχρι το βράδυ», όπως ο ίδιος είπε για το βιβλίο που γράφτηκε γι' αυτόν, «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», το οποίο άλλωστε και χαρακτήρισε «βαθιά ρατσιστικό».

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις που έκανε κατά την αποβίβασή του από το αεροπλάνο και αναφερόμενος στο βιβλίο «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», τόνισε: «Από πλευράς πολιτικής και όχι από λογοτεχνικής είναι ένα ρατσιστικό βιβλίο, είτε όταν αναφέρεται στους Ιταλούς είτε όταν αναφέρεται στους Ελληνες».

Στην ερώτηση γιατί χαρακτηρίζει έτσι το βιβλίο, ο Αμος Παμπαλόνι ήταν διαφωτιστικός: «Αναφορικά με τους Ιταλούς το βιβλίο είναι ρατσιστικό γιατί παρουσιάζει ένα λοχαγό, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, άλλο δεν κάνει από το να παίζει μαντολίνο από το πρωί μέχρι το βράδυ και ότι η συμπεριφορά των Ιταλών στρατιωτών και αξιωματικών ήταν συμπεριφορά κτηνών».

Και συνεχίζει: «Αναφορικά με τους Ελληνες, περιγράφει τους αντάρτες, δηλαδή τους Ελληνες κομμουνιστές, σαν βιαστές των γυναικών και σαν ληστές των χωρικών. Σ' αυτούς τους 14 μήνες που έμεινα στον ΕΛΑΣ, δεν έγινε καμία τέτοια κίνηση από την πλευρά τους». Αναφερόμενος στον εμφύλιο πόλεμο της Ελλάδας τόνισε: «Ξέρω πολύ καλά ότι ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε στην Ελλάδα την Εθνική Αντίσταση, ήταν πόλεμος σκληρός - αφού πρόκειται για εμφύλιο - αλλά οπωσδήποτε, ήταν οι Εγγλέζοι που κατά κάποιον τρόπο στήριζαν και τον επίσημο στρατό και τη μοναρχία. Αρα, αυτή η βία ήταν που γέννησε την απαντητική βία, από την πλευρά των Ελλήνων ανταρτών. Από τις δύο αυτές απόψεις, είναι ένα βιβλίο βαθιά ρατσιστικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ